Wat leer je?

Je leert tijdens de opleiding alles om in een laboratorium monsters te analyseren op de inhoud en de kwaliteit. Dit kunnen allerlei monsters zijn, van grondstoffen van de chemische industrie, oppervlaktewater, drinkwater, geneesmiddelen tot levensmiddelen. Het eerste half jaar zijn de opleidingen Allround Laborant, Biomedische Analist en Chemisch-Fysische Analist inhoudelijk hetzelfde. Na een half jaar kies je voor opleiding die het beste bij jou past. 

Je leert de chemische- en/of fysische achtergronden van de analyses voor de technieken die je gebruikt. Je leert om zelfstandig analyses voor te bereiden, uit te voeren en hierover te rapporteren. Ook leer je samenwerken met anderen tijdens projecten en in de les. Alles wat je leert heeft betrekking op jouw toekomstige beroep. Een groot deel van de opleiding is praktisch. Je werkt in laboratoria op school en binnen bedrijven en instellingen. 

Let op: als student Laboratoriumtechniek bij mboRijnland volg je je lessen in het gebouw van Hogeschool Leiden. De hogeschool is gelegen midden in het Bioscience park van Leiden. In het gebouw hangt een prettige en open sfeer, daarnaast zijn er allerlei faciliteiten aanwezig waar jij als mbo-student gebruik van maakt, zoals computerwerkplekken, een mediatheek, stilteruimtes en laboratoria.  

Het MLO werkt samen het de hboopleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie. We maken gebruik van dezelfde laboratoria waar instructeurs en docenten de lessen verzorgen. Studenten en docenten vanuit de opleidingen werken samen met onderzoekers in het Leiden Centre of Applied Bioscience, het LCAB. Als student heb je hier de mogelijkheid om deel te nemen aan een excellentie traject of er stage te lopen, waardoor de doorstroom naar het hbo gemakkelijker is.  

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Zernikedreef

Deze opleiding heeft, samen met Bio-medisch Analist een maximaal aantal van 96 plekken. Er wordt geplaatst op volgorde van aanmelding.
Aanmelden voor deze opleiding kan vanaf 1 november 2020.

Direct aanmelden

Over jou

 • Chemie
 • In een laboratorium
 • Onderzoek & analyse
 • Zorgvuldig

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Chemisch-Fysisch Analist voor 3 tot 4 jaar, afhankelijk van jouw keuzedelen. Je stroomt door naar het hbo of gaat aan het werk! Je werkt bij een chemisch bedrijf, levensmiddelenbedrijf, waterleidingmaatschappij, keuringsdienst of farmaceut. 

Als chemisch-fysisch analist werk je in een laboratorium. Je werkt met de modernste apparatuur of je nu medicijnen produceert, olieproducten maakt of het oppervlaktewater of grondmonsters onderzoekt op zware metalen, stikstof of fosfaten. De grondstoffen en bepalingen moeten betrouwbaar zijn. Je analyseert of de kwaliteit van het product voldoende is of je test en verbetert de bepaling zelf. Met jouw kwaliteitscontroles help je mee om de kwaliteit van de producten op een hoog niveau te houden. Je werkt altijd zeer nauwkeurig en houdt je aan de procedures en richtlijnen. 

Je werkt in een team, waarbij samenwerken, communiceren, kwaliteit leveren, multitasken en op tempo werken tot de dagelijkse praktijk behoren. Je hebt geen moeite met rekenen en wiskunde en je bent goed in begrijpend lezen. Je denkt mee in oplossingen. Bij het uitvoeren van je werkzaamheden ben je creatief in het bedenken van oplossingen. Stuk voor stuk eigenschappen die heel goed van pas komen binnen de laboratoriumtechniek. 

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Keuzedelen
 • BOL
 • Kosten
 • Aanvullende toelatingseisen
 • Instroomactiviteiten
 • Bijzonderheden

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

De eerste 1,5 jaar krijg je de basiskennis en vaardigheden aangeleerd binnen de biologie en chemie. In het tweede leerjaar volg je een korte oriënterende stage. In leerjaar 3 volg je 2-3 dagen stage en ga je 2 dagen naar school. In leerjaar 4 ga je 4 dagen stagelopen en 1 dag per week naar school. We hebben met een groot aantal laboratoriumscholen materiaal ontwikkeld, waarbij zo veel mogelijk wordt aangesloten bij het beroep. In de opleiding is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt de boeken voor het MLO bestellen bij de HLBookshop. Dit kan op de website https://www.hlbookshop.nl
Daarnaast heeft de opleiding bijzondere kosten. Er zal een labjas, veiligheidsbril en enkele laboratorium benodigdheden aangeschaft moeten worden. Deze kosten zijn ongeveer €65.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen als je geen verwante vooropleiding hebt.
 • Ten minste wiskunde in je pakket
 • Kennismakingsdossier inleveren, waarin ook een stuk ingevuld wordt door je huidige opleiding
 • Praktijkles volgen
 • Meeloopdag en/of opendag bijwonen
 • Kennismakingsgesprek houden waarbij wordt besproken:
  • De beroepsaspecten
  • De verwachtingen van de opleiding
  • Startmeter
  • Ondersteuning
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan word je uitgenodigd voor een praktijkintake. Daarnaast krijg je de vraag om de startmeter en het kennismakingsformulier in te vullen. Twee vragenlijsten waarmee we je beter willen leren kennen. Deze neem je samen met je voorlopige cijferlijst mee naar de praktijk-intake. We vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op deze opleiding. Je moet daarom naar één van onze Open Dagen zijn geweest of hebben deelgenomen aan een meeloopdag.
Deze opleiding wordt gegeven in het gebouw van de Hogeschool Leiden.
mboRijnland Zernikedreef
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl