Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding leer je alles over leidinggeven aan medewerkers in een restaurant. Je leert over de communicatieve vaardigheden maar ook over de bedrijfs- en productieprocessen. Deze 1-jarige opleiding kun je volgen wanneer je in het bezit bent van een diploma Gastheer/-vrouw.

Kennis van de gastronomie, in de breedste betekenis van het woord, staat centraal tijdens de opleiding Leidinggevende Bediening. Als zelfstandig werkend gastheer/gastvrouw heb je de nodige vakinhoudelijke kennis al verworven. In deze vervolgopleiding besteden we veel aandacht aan wijnen en aan wijn–spijscombinaties, inclusief de bijbehorende opbrengsten en kosten. De opleiding omvat zowel theorie als praktijk en bestaat uit een combinatie van trainingen, workshops en hoorcolleges. Ook komen de nieuwste trends aan de orde en hygiëne- en veiligheidseisen, zowel in theorie als in de praktijk van het restaurant. Uiteraard is er ook veel aandacht voor managementvakken. Je leert bijvoorbeeld hoe je personeelsplanningen en afdelingsplannen maakt.

Toegestane vooropleidingen

Let op: Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je de opleiding Zelfstandig Werkend Gastheer/-vrouw (mbo niveau 3) hebben afgerond.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

  • Gastvrijheid 
  • Werken in de horeca
  • Klantvriendelijk
  • Leidinggeven

In de praktijk

Je volgt deze BBL-opleiding gedurende 1 jaar na het behalen van je diploma Gastheer/Gastvrouw. Je hebt dan het diploma Leidinggevende Bediening waarmee je meer verantwoordelijkheid krijgt en terecht kan bij veel verschillende bedrijven. Je kunt werken in een cateringbedrijf, hotel, restaurant of andere eetgelegenheid.

Als leidinggevende bediening ben je verantwoordelijk voor alle werkzaamheden die in het restaurant worden uitgevoerd. Je bent een goede teamspeler en bent goed in staat om werkprocessen en werkzaamheden te plannen, te organiseren en te coördineren. Je stelt afdelingsplannen en personeelsplanningen op en ziet toe op de uitvoering daarvan. Je luistert naar de gasten, zorgt voor de administratie en zet taken uit onder medewerkers uit te zetten én bewaakt de voortgang daarvan. Hierbij houd je rekening met de geldende wettelijke voorschriften en regels. Je rapporteert regelmatig aan de ondernemer. Je vindt het niet erg om ’s avonds of in het weekend te werken.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap