Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality leer je alles over vrijetijdsbesteding en leidinggeven. Je leert als leidinggevende met meer verantwoordelijkheden omgaan dan als medewerker leisure & hospitality. Bijvoorbeeld het managen van een evenement en het aansturen van medewerkers.

Je leert veel over plannen en organiseren, zodat jij het overzicht kunt houden op vrijetijdsactiviteiten. Je leert ook om dit soort activiteiten zelf uit te voeren. Denk hierbij aan sport- en spelactiviteiten, excursies, entertainment en evenementen voor groepen mensen. Een sport en spel dag voor de basisschool, een busreis voor 60-plussers, jij weet raad! Je weet precies de kosten van de activiteiten in kaart te brengen en zorgt ervoor dat alles van tevoren is bevestigd. Je leert om zelf activiteiten te begeleiden, maar ook om leiding te geven aan teams die ondersteuning bieden bij dit soort activiteiten. Tijdens de opleiding leer je samenwerken met anderen in projecten, tijdens lessen en tijdens je stage in de toeristische en recreatieve sector. De opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality is helemaal afgestemd op jouw individuele talenten en mogelijkheden.

Het eerste jaar
Je volgt een gezamenlijk eerste jaar samen met alle studenten van de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. Je krijgt in dit jaar algemene en beroepsspecifieke vakken. Zoals Nederlands, Engels, rekenen, loopbaan & burgerschap en een tweede vreemde taal, hospitality en toerisme. Daarnaast is er ruimte voor keuzedelen en loop je een 10-weekse stage ter oriëntatie. Aan het eind van het eerste leerjaar bepaal je samen met jouw docenten of je doorgaat met de opleiding op niveau 3 of niveau 4 en bepaal je jouw profiel: travel & hospitality of leisure & hospitality.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Entertainment
 • Internationaal aan het werk
 • Vakantiegevoel
 • Vrije tijd en gastvrijheid
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality en behaalt je niveau 4 diploma. Je stroomt hierna door naar het hbo of je gaat aan het werk. Je werkt dan bij een bedrijf in de vrijetijdssector. Bijvoorbeeld in de horeca bij een internationaal hotel, outdoorcentrum, attractiepark, evenementenorganisatie, recreatiebedrijf of bij een VVV-kantoor.

Bij jou, als leidinggevende leisure & hospitality, staat gastvrijheid voorop. Je organiseert en begeleidt activiteiten. Wanneer het gaat om grote activiteiten of evenementen, stuur je een team van medewerkers aan. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en draagt zorg voor de kwaliteit van al het werk. Je houdt altijd rekening met individuele wensen van gasten, zoals mensen in een rolstoel of mensen met bepaalde allergieën. Je geniet ervan om het iedereen naar de zin te maken. Je houdt daarbij altijd rekening met de mogelijkheden, de kwaliteiten van je collega’s en natuurlijk de kosten. Je werkt namelijk bij een commercieel bedrijf, dus een activiteit of evenement moet wel geld opleveren. Soms voer je ook receptiewerkzaamheden uit en ontvang je de gasten. Je werkt goed samen met collega’s en allerlei soorten gasten: van jong tot oud.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap