Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality alles over vrijetijdsbesteding en leidinggeven. Je leert omgaan met verantwoordelijkheden en het aansturen van je medewerkers, bijvoorbeeld tijdens het managen van een evenement.

Overzicht houden is belangrijk, we leren je daarom veel over plannen en organiseren. Ook leer je om vrijetijdsactiviteiten zelf uit te voeren, zoals: sport- en spelactiviteiten, excursies, entertainment en evenementen voor grote groepen. Jij weet raad met iedere vraag, of het nu gaat om een sport- en speldag voor de basisschool of een busreis voor 60-plussers! Je weet de kosten in kaart te brengen en zorgt ervoor dat alles van tevoren is bevestigd. Je leert activiteiten zelf te begeleiden, maar ook om leiding te geven aan teams. Samenwerken vinden we belangrijk, dit doe je daarom bij projecten, lessen en ook tijdens je stage. De opleiding Leidinggevende Leisure & Hospitality is volledig afgestemd op jouw talenten en mogelijkheden.

Het eerste jaar
In het eerste jaar volg je lessen met studenten van de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. In het gehele eerste jaar ligt het accent op Hospitality. Elke dag volg je lessen waarbij de inhoud per dag verschilt. Houd per week ongeveer rekening met 22 klokuren les. Vanaf februari loop je 10 weken stage bij een bedrijf in de toeristische sector. De stagecoördinator helpt je bij het vinden van een passende stage. Na de stageperiode volg je weer lessen zoals voor de stageperiode. In de laatste periode van het eerste jaar maak je de keuze voor het profiel waar je de volgende studiejaren mee aan de slag gaat.

Vakken en keuzedelen
Naast de generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap volg je in het eerste jaar nog meer vakken. Voorbeelden van vakken uit het eerste jaar zijn: Digitale vaardigheden, Administratie, Duits en Hospitality. Bij Hospitality draait alles om het klantcontact.

In het tweede jaar van de opleiding ligt het accent op jouw gekozen profiel. Naast de generieke vakken, volg je vakken als: Show en Entertainment, Activiteitenorganisatie, Activiteitenbegeleiding en Promotie. Het tweede jaar sluit je af met een stage.

In het derde jaar komen er weer nieuwe vakken aan bod, zoals: Management, Financiën en Leidinggeven. Daarnaast bereid je je voor op het examen. Het praktische onderdeel van het examen vindt plaats op je stage.

Mogelijke stageplaatsen zijn een reisbureau, recreatiepark, evenementenbureau of animatieteam op een camping. Extra leuk aan deze opleiding is dat je stage mag lopen in het buitenland, als je 18 jaar of ouder bent.

Veel studenten stromen na het behalen van deze opleiding door naar het hbo. Om dit soepel te laten verlopen is er in het derde jaar de mogelijkheid om het keuzedeel Voorbereiden op het hbo te kiezen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Individuele begeleiding vinden wij erg belangrijk. Je krijgt daarom de ondersteuning die je nodig hebt. Naast de theorievakken is er veel aandacht voor het praktisch oefenen van de vaardigheden die je nodig hebt bij je stages. Daarnaast organiseren we elk jaar een ‘Bedrijvendag’. Tijdens de Bedrijvendag presenteren bedrijven zich, en vertellen zij waarom het juist bij hen zo leuk is om stage te lopen.

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Entertainment
 • Internationaal aan het werk
 • Vakantiegevoel
 • Vrije tijd en gastvrijheid
 • Wisselende werkplekken

Student vertelt

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan de slag! Je werkt bij een bedrijf in de vrijetijdssector, zoals een attractiepark, (internationaal) hotel, recreatiepark of VVV-kantoor.

Bij jou, als Leidinggevende Leisure & Hospitality, staat gastvrijheid voorop. Je organiseert en begeleidt activiteiten. Je kent je verantwoordelijkheid en draagt zorg voor de kwaliteit van al het werk. Ook weet je de medewerkers op de juiste manier aan te sturen. Je houdt altijd rekening met individuele wensen van gasten, zoals mensen in een rolstoel of mensen met allergieën. Het iedereen naar de zin maken is belangrijk voor jou. Daarbij houd je rekening met de kwaliteiten van je collega’s en de kosten. Je werkt immers voor een commercieel bedrijf, dus het moet wel wat opleveren. Je vindt het niet erg om soms gasten op te vangen en receptiewerkzaamheden uit te voeren. Samenwerken met je collega’s en alles tot in de puntjes organiseren voor allerlei soorten gasten, van jong tot oud, is voor jou het belangrijkste!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Nieuws