Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality alles over reizen en leidinggeven. Je leert verschillende bestemmingen kennen, van toeristische trekpleisters tot bestemmingen voor mensen die juist even willen ontvluchten van de drukte. Een ander belangrijk onderdeel van de opleiding is dat je leiding leert geven aan collega’s.

We leren je alles over bestemmingen, reizen per vliegtuig, trein of bus, het huren van een auto op bestemming, verzekeringen en veiligheidsrisico’s van een land. Met al deze kennis leer jij reizen te organiseren en plannen, aangepast op de wensen van jouw klanten. We leren je hoe je het beste reisadvies geeft. Wordt het een trektocht door Vietnam of een all-inclusive hotel in Barcelona? En last but not least: je leert reizen verkopen! Je werkt immers voor een bedrijf en daarbij is het ook aan jou om rekening te houden met de financiën. Jij houdt rekening met de portemonnee van de klant en het verdienmodel van het bedrijf waar je voor werkt. Ook leren we je samenwerken en leidinggeven. De stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding, hier doe je namelijk je praktijkervaring op.

Het eerste jaar
In het eerste jaar volg je lessen met studenten van de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. In het eerste jaar ligt het accent op Hospitality. Elke dag volg je lessen waarbij de inhoud per dag verschilt. Houd per week ongeveer rekening met 22 klokuren les. Vanaf februari loop je 10 weken stage bij een bedrijf in de toeristische sector. De stagecoördinator helpt je bij het vinden van een passende stage. Na de stageperiode krijg je weer les zoals voor de stage. Dit is de periode dat je een keuze maakt voor je profiel waar je de volgende studiejaren mee aan de slag gaat.

Vakken en keuzedelen
Naast de generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap volg je in het eerste jaar nog meer vakken. Voorbeelden van vakken uit het eerste jaar zijn: Digitale vaardigheden, Administratie, Duits en Hospitality. Bij Hospitality draait alles om het klantcontact. In het tweede jaar van de opleiding ligt het accent op jouw gekozen profiel. Naast de generieke vakken, volg je vakken als: Reiskennis, Bestemmingskennis, Promotie en Digitale systemen. Het tweede jaar sluit je af met een stage. In het derde komen er vakken aan bod, zoals: Management, Financiën en Leidinggeven. Daarnaast bereid je je voor op het doen van het examen. Het praktische onderdeel van het examen vindt plaats op je stage.

Mogelijke stageplaatsen zijn een reisbureau, recreatiepark, evenementenbureau of animatieteam op een camping. Extra leuk aan deze opleiding is dat je stage mag lopen in het buitenland, als je 18 jaar of ouder bent.

Veel studenten stromen na het behalen van deze opleiding door naar het hbo. Om dit soepel te laten verlopen is er in het derde jaar de mogelijkheid om het keuzedeel Voorbereiden op het hbo te kiezen.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Individuele begeleiding vinden wij erg belangrijk. Je krijgt daarom de steun die je nodig hebt. Naast de theorievakken is er veel aandacht voor praktisch oefenen van de vaardigheden, die je nodig hebt bij je stages. Daarnaast organiseren we elk jaar een ‘Bedrijvendag’. Tijdens de Bedrijvendag presenteren bedrijven zich, en vertellen zij waarom het juist bij hen zo leuk is om stage te lopen.

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Internationaal aan het werk
 • Reizen
 • Representatief
 • Vakantiegevoel
 • Vrije tijd en gastvrijheid

Student vertelt

In de praktijk

Na het behalen van je BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je gelijk aan de slag! Je werkt bij een attractiepark, (internationaal) hotel, recreatiepark, reisbureau of een winkel gericht op reizen en vrijetijdsbesteding zoals een VVV-kantoor.

Als leidinggevende Travel & Hospitality zet jij elke dag jouw organisatietalent in. Je bent iedere dag met veel dingen tegelijk bezig, zoals: het adviseren van klanten, organiseren van reizen en informeren van klanten tijdens een reis. Het plannen van een vakantie naar Zuid-Amerika is voor jou geen probleem, maar met hetzelfde gemak plan je een fietsvakantie door Friesland. Je legt altijd alles duidelijk vast op papier: de route, bevestigingen van hotels of tickets, verzekeringen, de kosten en natuurlijk leuke reistips! Je geeft leiding aan jouw collega’s en bent flexibel en sociaal ingesteld. Je weet alle ins- en outs van de meest populaire vakantiebestemmingen. Als er een reis gepland moet worden, weten ze jou als eerste te vinden!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Nieuws

Nieuws