Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality leer je alles over reizen en leidinggeven. Je leert veel verschillende bestemmingen kennen: de toeristische trekpleisters, maar ook bestemmingen voor mensen die juist even weg willen van de drukte. Daarnaast is het leren leidinggeven aan collega’s een deel van jouw opleiding.

Je leert alles over bestemmingen, reizen per vliegtuig, trein, of bus, het huren van een auto op bestemming, verzekeringen en veiligheidsrisico’s van een land. Met al deze kennis leer jij om reizen te organiseren en te plannen, aangepast op de specifieke wensen van jouw klanten. Je leert hoe je klanten een goed reisadvies geeft. Wordt het die trektocht door Vietnam of een all-inclusive hotel in Barcelona? En last but not least: je leert hoe je de reizen kunt verkopen. Je werkt immers bij een bedrijf! Bij al jouw werkzaamheden leer je om rekening te houden met de financiën. De klant moet het natuurlijk kunnen betalen en jouw bedrijf moet aan de reis verdienen. Daarnaast leer je goed samenwerken en ook leidinggeven. De stage een belangrijk onderdeel van de opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality. Hier doe je namelijk praktijkervaring op in de toeristische of recreatieve sector, als voorbereiding op jouw toekomstige beroep.

Het eerste jaar
In het eerste jaar zit je samen met alle studenten van de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. Je krijgt tijdens dit jaar algemene vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast krijg je beroepsspecifieke vakken als activiteitenbegeleiding, toerisme en een tweede vreemde taal. Ook loop je in het eerste jaar 10 weken stage en kies je voor keuzedelen. Op basis hiervan en in samenspraak met jouw docenten, vervolg jij je opleiding op niveau 3 of 4 en kies je een profiel: Travel & Hospitality óf Leisure & Hospitality.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Internationaal aan het werk
 • Reizen
 • Representatief
 • Vakantiegevoel
 • Vrije tijd en gastvrijheid

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Leidinggevende Travel & Hospitality en sluit hem succesvol af. Je hebt dan je niveau 4 diploma en kunt doorstromen naar het hbo. Of je gaat aan het werk! Je werkt dan bij een attractiepark, (internationaal) hotel, recreatiepark, reisbureau of een winkel die gericht is op reizen en vrijetijdsbesteding, zoals een VVV-kantoor.

Als Leidinggevende Travel & Hospitality zet jij elke dag jouw organisatietalent in, in de toeristenbranche. Jij bent met veel dingen bezig. Zoal het adviseren van klanten, het organiseren van reizen en het informeren van klanten tijdens een reis. Het plannen van een vakantie naar Zuid-Amerika is geen probleem voor jou. Maar je plant net zo makkelijk een fietstocht door Friesland. Je legt altijd alles duidelijk vast op papier: de route, bevestigingen van hotels of tickets, verzekeringen, de kosten en natuurlijk extra leuke reistips! Je geeft leiding aan jouw collega’s en hebt een flexibele en sociale instelling. Je weet alle ins- en outs van de meest populaire vakantiebestemmingen. Wanneer er een reis gepland moet worden, ben jij degene die precies weet hoe dit moet!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap