Wat leer je?

In deze opleiding leer je werken in de horeca. Je kunt werken in een: 

  • Café of restaurant 
  • Fastfood-bedrijf 
  • Ziekenhuis of verpleeghuis (keuken of restaurant) 
  • Bakkerij of fabriek waar eten wordt gemaakt 

Je helpt in de keuken of bediening bij verschillende taken, zoals: 

  • Eten klaarmaken 
  • Maaltijden serveren aan gasten, bewoners of patiënten 
  • Gasten netjes en vriendelijk helpen 

BOL of BBL

Je kunt deze opleiding op twee manieren volgen:   

  • BOL (Beroeps Opleidende Leerweg): Je leert vooral op school en loopt stage bij een bedrijf.  
  • BBL (Beroeps Begeleidende Leerweg): Je leert vooral in een bedrijf en gaat één dag of twee dagdelen per week naar school. Voor BBL heb je een baan nodig bij een erkend leerbedrijf. Je werkt daar minimaal 3 dagen per week

Leren in de praktijk

In deze opleiding leer je door te doen. We oefenen alsof we echt aan het werk zijn. Dit doen we in verschillende onderdelen:  

  • Beroeps specifieke modules → alles wat je nodig hebt voor je werk 
  • Basisvaardigheden → algemene kennis, zoals Nederlands en rekenen 
  • Begeleiding → extra hulp en gesprekken met je studieloopbaanbegeleider 
  • Keuzedelen → extra onderwerpen die jij interessant vindt 

Modules en keuzedelen

Je leert alles wat je nodig hebt voor je werk, zoals:  

  • Werken als assistent 
  • Werkzaamheden
  • Regels en instructies 
  • Materialen en middelen gebruiken 

Daarnaast krijg je ook algemene vakken:  

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Loopbaan 
  • Burgerschap

Wat maakt deze opleiding speciaal? 

Je kunt de opleiding volgen in jouw eigen tempo. Soms kun je sneller werken, soms heb je meer tijd nodig. Je kunt ook extra dingen leren als je dat wilt.  

Welke vooropleiding heb je nodig?

Je hebt geen vooropleiding nodig.  

Wel moet je op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.  

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2025, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Woerden (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Over jou

  • Je wilt mensen graag helpen
  • Je bent vriendelijk
  • Je vindt het leuk om samen te werken
  • Je vindt het leuk om goed voor mensen te zorgen

Na je opleiding

Heb je je diploma gehaald? Dan kun je doorstromen naar een niveau 2 opleiding of je gaat aan het werk. Met een diploma op niveau 2 heb je een startkwalificatie op de arbeidsmarkt. 

Ga je aan het werk, dan help je bij voorbereidingen in de keuken, bakkerij of in het restaurant. Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten.

In een restaurant zorg jij dat de tafels gedekt zijn met schoon servies en glaswerk. Je let op hygiëne en levert kwaliteit. Je assisteert ervaren collega’s.

Bij werkzaamheden in de keuken help je bij het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het decoreren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks. Je kunt werken bij een klein familiebedrijf, bijvoorbeeld in een bakkerij, maar ook in een groot bedrijf in de voedingsindustrie. 

Wat is een Entree opleiding?

 
Je hebt nog geen diploma, maar je wil graag verder leren en een leuke baan vinden? Geen nood! Met onze Entree opleidingen heb je na een jaar of half jaar je diploma op zak. Tijdens je opleiding leer je hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen (studie)loopbaan. Alle lessen volg je op school en daarnaast leer je de praktijk door werk of stage.

Onderwijs op de werkvloer
Een aantal van de Entree opleidingen kan je bij een bedrijf volgen. Je volgt dan bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider.  

Een Entree diploma is een goede basis voor een vervolgopleiding. 

Wat houdt een Entree opleiding in?
Een Entree opleiding duurt gemiddeld een jaar. Als je meer tijd nodig hebt om de opleiding af te maken, mag je er langer over doen. Je mag je opleiding ook versnellen. Op school leer je hoe je als assistent binnen een bedrijf moet werken. De groepen zijn klein en de opleiding geeft veel structuur. Je krijgt veel persoonlijke aandacht. Met deze opleiding ontdek je waar jouw interesses en talenten liggen. Met meer zelfvertrouwen en een diploma rond je de Entree opleiding af en kan je instromen bij een niveau 2 opleiding. 

Een goede start
We zorgen ervoor dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom krijg je een uitgebreide kennismaking. Samen bespreken we wat je wil leren en wat je motivatie is. Als het nodig is, maken we afspraken. Bijvoorbeeld over extra lessen, extra begeleiding en jouw inzet. 

Voor wie is deze opleiding geschikt?
Heb je geen vmbo-diploma? Dan kun je bij ons een Entree opleiding volgen. Heb je praktijkschool gedaan en kun je meer leren? Met een positief advies van je school kun je beginnen met een Entreeopleiding.