Wat leer je?

In deze entree-opleiding leer je werken in een winkel. Bijvoorbeeld in een kledingzaak of een dierenwinkel. Je leert bijvoorbeeld hoe je met klanten omgaat en hoe je producten het mooist kunt presenteren. Je leert een goede verkoper te zijn en hoe je klachten afhandelt. 
 
Bij werken in een winkel hoort ook het magazijn. Je zorgt dat alles er makkelijk terug te vinden is en je houdt de voorraad bij. Ook zorg je dat de schappen in de winkel worden bijgevuld. En je houdt alles schoon en netjes.   
 
Soms werk je zelfstandig. Maar meestal help je andere collega’s. Zij kunnen jouw hulp goed gebruiken. En jij kunt veel van hen leren.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Wel moet je op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Woerden (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor Onderwijs op de Werkvloer
Meer weten?
Als je jezelf wil aanmelden voor Onderwijs op de Werkvloer kies je in het aanmeldformulier voor BOL. Daarna kan je aangeven of je de gewone BOL-variant of Onderwijs op de Werkvloer wil volgen.

 

Over jou

  • Je vindt verkopen leuk
  • Je wilt leren samenwerken
  • Je bent klantvriendelijk
  • Je kunt instructies opvolgen

In de praktijk

Als assistent verkoop/retail kun je bijvoorbeeld gaan werken in een modewinkel, interieurzaak of dierenspeciaalzaak. Of op een afdeling van een warenhuis.  

Je vindt het leuk om klanten goed te helpen. Zodat ze graag in jullie winkel kopen en tevreden de deur weer uitgaan. Je weet veel over de producten. Dus kun je goed advies geven.

Jij bent samen met je collega’s verantwoordelijk voor de uitstraling van de winkel. Dat betekent dat je zorgt dat alles er mooi en netjes uitziet. Klanten vinden het daarom fijn om bij jullie te winkelen. Je werkt graag samen en vraagt hulp aan collega’s als je ergens niet uitkomt. 

En daarna?

  • Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar niveau óf 2. Je gaat aan het werk als assistent verkoop.

Is Onderwijs op de Werkvloer iets voor jou?

 
Als je kiest voor Onderwijs op de Werkvloer volg je bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. De rest van de vakken krijg je in je leerwerkbedrijf. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider. Je doet dus meer praktijkervaring op.

Aanvullende informatie

  • BBL
  • Doorstroommogelijkheden
  • Keuzedelen
  • Vakken

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Na deze opleiding kan je doorstromen naar een aansluitende mbo-opleiding.

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Volg jij de opleiding Assistent Verkoop/Retail?

Meld je direct aan voor onze opleiding

Ook interessant