Wat leer je?

In deze entree-opleiding leer je werken in de zorg óf in de dienstverlening.
Denk bij zorg bijvoorbeeld aan een ziekenhuis of verpleeghuis.
Bij dienstverlening werk je bijvoorbeeld in een hotel. Of bij een kapperszaak.

Wat voor werk is het?

In een verpleeghuis of ziekenhuis help je collega’s en bewoners. Dat noem je ondersteunend werk. Je helpt bijvoorbeeld met schoonmaken. Of je doet boodschappen voor bewoners.

Werk je in een hotel of kapperszaak? Dan ontvang je gasten of klanten.
Je heet ze welkom en wijst ze de weg. Ook houd je de werkplek netjes. Of je maakt de werkplek klaar voor de dag.

Wat leer je nog meer?

Je leert wat je moet doen als je een probleem ziet. Dat heet signaleren. Wanneer kun je iets zelf oplossen? En wanneer roep je de hulp in van collega’s?

Ook leer je over beroepshouding. Dit betekent dat je rekening houdt met elkaar. Dat je op tijd op je werk komt. En dat je goed samenwerkt met je collega’s.
Of dat je aardig en behulpzaam bent voor bewoners, gasten of kanten.

BOL of BBL?

Je kunt kiezen uit BOL of BBL.

Als je BOL kiest, leer je de meeste tijd op school. Wat je op school leert, oefen je in een bedrijf. Dat is je stage. Dit noemen we beroepspraktijkvorming (BPV).  

Als je BBL kiest, werk je vier dagen bij een leerbedrijf. Eén dag per week heb je les op school.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig. 
Wel moet je op 1 augustus in elk geval 16 jaar zijn.

Aanmelden. En dan? 

Als je je aanmeldt bij mboRijnland krijg je een gesprek. Dat noemen we een intake.  
Ook moet je de startmeter invullen. Dat is een online vragenlijst.  
Want we willen je graag beter leren kennen. 
 
Heb je een vooropleiding op het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO)?  
Of op de Internationale Schakelklas (ISK) gezeten?  
Dan nodigen we je ook uit voor een opdracht in een groep. Die opdracht doe je samen met andere studenten. Daaraan kunnen we zien of je extra begeleiding nodig hebt.  
Het is op hetzelfde moment als het intakegesprek. Je hoeft dus niet twee keer te komen. 

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Woerden (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Je kunt je ook aanmelden voor BOL Start-Werkt
Meer weten?

 

Over jou

 • Je wilt mensen graag helpen
 • Je bent vriendelijk
 • Je vindt het leuk om samen te werken
 • Je wilt graag goed voor mensen zorgen

Als je wilt, kun je hieronder meer lezen over deze opleiding

Wil je werken in de zorg? Dan kun je bijvoorbeeld als assistent aan de slag bij een verpleeghuis of ziekenhuis. Je zorgt graag voor mensen. Van baby’s tot ouderen of gehandicapten. Daar word je zelf blij van. En zij ook. Zo maak je het leven van andere mensen wat makkelijker. Of fijner. 

Wil je werken in de dienstverlening? Dan kun je bijvoorbeeld werken bij een hotel, restaurant, café of kapperszaak. Je vindt het leuk om mensen goed te helpen. Zorgen dat gasten of klanten tevreden zijn.  

En daarna?

 • Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar een mbo-opleiding op niveau 2 óf 2. Je gaat aan het werk als assistent in de zorg of de dienstverlening

Is Start-Werkt iets voor jou?


Wil je de BOL-opleiding doen, maar liever niet meer de hele week naar school?
Dan is het Start-Werkt traject misschien iets voor jou. 

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je deze BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school, zoals bij de gewone BOL-opleiding.
Je leert drie dagen in de week in de praktijk. Eén dag per week ga je naar school. Dan krijg je bijvoorbeeld Nederlands en rekenen.  

Bij het bedrijf krijg je de theorielessen en de praktijklessen. Zo leer je dus op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s van het bedrijf.
Je wordt goed begeleid. En kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk of doorgaan naar niveau 2. 

Is dit iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier. Dat doe je als volgt:
– kies in het formulier eerst voor BOL
– kies daarna voor Start-Werkt.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent Gedrag
 • Aanvullende intakeactiviteiten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Studenten die kiezen voor een studie binnen het domein Gezondheidszorg kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen. In veel gevallen heb je tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je een studie binnen Gezondheidszorg wilt volgen.
Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt.
d
c