Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg leer jij om ondersteunende werkzaamheden uit te voeren in de zorg, of in bijvoorbeeld een hotel of kapperszaak. Dit is een mbo-opleiding op niveau 1, geschikt voor jou als je geen diploma hebt. Je kunt na deze assistent-opleiding doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding of aan het werk gaan.

Je leert tijdens de opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg om mensen te woord te staan. En om ondersteunende en zorgende werkzaamheden uit te voeren. Bijvoorbeeld mensen helpen met aankleden, boodschappen voor hen doen of afwassen. Ook het gebruiksklaar maken van ruimtes en schoonhouden van leefruimtes hoort hierbij. Je leert ook hoe en wanneer je mensen moet doorverwijzen naar andere professionals. Tijdens de opleiding besteed je daarnaast veel aandacht aan je sociale en communicatieve vaardigheden.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

Aanvullende intakeactiviteiten

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.

Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt.

 • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn

Gouda

Leiden Bètaplein

Leidschendam-Voorburg

Woerden

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor de BOL Start-Werkt variant in het aanmeldformulier.
Meer weten?

 

Direct aanmelden

Over jou

 • Instructies volgen
 • Behulpzaam
 • Samenwerken
 • Klantvriendelijk

In de praktijk

De opleiding Assistent Dienstverlening en Zorg is een Entreeopleiding en duurt 1 jaar. Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding. Met een Entreediploma kun je doorstromen naar een niveau 2 mbo-opleiding of ga je aan het werk. Je werkt dan in de zorg, bijvoorbeeld als assistent bij een verpleeghuis of ziekenhuis. Maar je kunt ook als assistent aan de slag in bijvoorbeeld een hotel, restaurant, café of kapperszaak. Je werkt goed in teamverband en vraagt om hulp aan jouw collega’s waar nodig.

Als assistent dienstverlening & zorg houd je van zorgen voor mensen. Allerlei soorten mensen, bijvoorbeeld kinderen, bejaarden en gehandicapten. Je vindt het belangrijk dat het goed gaat met de ander. Je maakt als assistent dienstverlening en zorg het leven van een zieke wat aangenamer. De bejaarde help je bij het schoonmaken van het huis. Omdat hij het zelf niet meer kan en zo alleen is. De juf ondersteun je in de kleuterklas. Jij zet je graag in voor anderen en ondersteunt hen bij dagelijkse taken. Werk je in een hotel of kapperszaak, dan zul jij vooral bezig zijn met het verwelkomen van mensen en het netjes houden van de werkplek.

Over Start-Werkt

Wil je deze doen, maar liever niet meer fulltime naar school?
Ga leren in de praktijk en werken aan jouw toekomst met het Start-Werkt traject!

Waarom is Start-Werkt iets voor jou?

Kies je voor Start-Werkt, dan volg je deze BOL-opleiding bijna helemaal bij een bedrijf. In plaats van op school zoals bij de reguliere BOL-opleiding. Drie dagen in de week leer je in de praktijk en één dag per week ga je naar school (voor o.a. Nederlands en rekenen). Bij het bedrijf krijg je zowel de theorie- als de praktijklessen van de opleiding. Je leert al doende op de werkvloer. Dit doe je samen met andere studenten van niveau 1 en 2 en je collega’s binnen het bedrijf. Je wordt goed begeleid en kunt op je eigen tempo je diploma halen. Daarna kun je aan het werk gaan of doorstromen naar niveau 3.

Klinkt dit als iets voor jou? Kies dan voor BOL Start-Werkt als leerweg in het aanmeldformulier.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent Gedrag
 • Aanvullende intakeactiviteiten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Studenten die kiezen voor een studie binnen het domein Gezondheidszorg kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen. In veel gevallen heb je tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je een studie binnen Gezondheidszorg wilt volgen.
Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen.Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt.