Wat leer je?

Als Assistent Dienstverlener help je andere mensen. Je doet verschillende ondersteunende werkzaamheden. Je zorgt dat ruimtes zijn opgeruimd en je maakt schoon. Je zet ook alles klaar in vergaderruimtes. Je bent klantvriendelijk en servicegericht en zorgt ervoor dat klanten zich veilig voelen. Het is voor deze opleiding belangrijk dat je behulpzaam bent. Je leert tijdens de opleiding goed communiceren en hoe je omgaat met gasten of cliënten. Ook leer je goed samenwerken met collega’s. 

BOL of BBL
Je kunt deze opleiding volgen als BOL- of BBL-variant. Kies je voor BOL dan leer je vooral op school. Daarnaast loop je ook stage bij een bedrijf. 

Kies je voor BBL dan ben je vooral aan het leren binnen een bedrijf. Daarnaast ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Om BBL te kunnen doen moet je een baan hebben voor minimaal 3 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. 

Praktijkgerichte opleiding
Deze opleiding draait vooral om praktijk. Dat betekent dat we in de lessen doen alsof we echt aan het werk zijn, zoals in echte banen. Dit doen we door middel van modules:  

  • Beroepsspecifieke modules 
  • Basisvaardigheden 
  • Begeleiding 
  • Keuzedelen 

Daarnaast heb je tijdens de opleiding iemand die je goed begeleidt, jouw studieloopbaanbegeleider. Die staat altijd klaar om je te helpen en te adviseren. 

Vakken en keuzedelen
De beroepsspecifieke modules gaan over dingen die je echt moet weten en kunnen voor je toekomstige baan, denk aan:  

  • Werken als assistent 
  • Instructies en bedrijfsprocedures 
  • Werkzaamheden 
  • Materialen en middelen 

Daarnaast volg je nog algemene vakken, zoals:  

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Loopbaan & Burgerschap 

De begeleiding die je krijgt tijdens de opleiding bestaat uit: onderwijsbegeleiding, dagstart en dagafsluiting en coachgesprekken.  

Naast bovenstaande modules is er ook nog ruimte voor een keuzedeel. We hebben een breed aanbod aan keuzedelen. Voor de start van de opleiding kijk je samen met je studieloopbaanbegeleider welk keuzedeel het beste bij jou past. 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is méér dan mbo omdat je gepersonaliseerd je opleiding doorloopt. Je werkt samen met andere studenten en docenten, maar hebt de mogelijkheid om jouw eigen route te doorlopen. Dit kan door te verdiepen of verbreden, maar ook door de opleiding te versnellen of te vertragen.

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel minimaal 16 jaar oud zijn op 1 augustus van het jaar waarin je de opleiding start.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2025, januari 2025, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Woerden (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Deze opleiding start ook in januari 2025.

Over jou

  • Je wilt mensen graag helpen
  • Je bent vriendelijk
  • Je vindt het leuk om samen te werken
  • Je wilt graag goed voor mensen zorgen

Na je opleiding

Je kunt na deze opleiding doorgaan met een niveau 2 opleiding. Of je kunt gaan werken. Met een diploma op niveau 2 heb je een startkwalificatie op de arbeidsmarkt. 

Als je gelijk wilt werken, dan kun je bijvoorbeeld werken in kantoren, fabrieken, recreatiebedrijven, zwembaden, sportclubs, scholen, gemeentes, zorginstellingen, buurthuizen, kinderopvang, het onderwijs, bij kapperszaken, in de horeca of bij een schoonmaakbedrijf.

Je doet verschillende ondersteunende werkzaamheden. Je zorgt dat ruimtes zijn opgeruimd en je maakt schoon. Je zet ook alles klaar in vergaderruimtes. Je bent klantvriendelijk en servicegericht en zorgt ervoor dat klanten zich veilig voelen.

En daarna?

  • Heb je je diploma gehaald? Dan kun je kiezen: 1. Je hebt nu een entree-diploma en kunt door naar een mbo-opleiding op niveau 2 óf 2. Je gaat aan het werk als assistent in de zorg of de dienstverlening

Wat is een Entree opleiding?

 
Je hebt nog geen diploma, maar je wil graag verder leren en een leuke baan vinden? Geen nood! Met onze Entree opleidingen heb je na een jaar of half jaar je diploma op zak. Tijdens je opleiding leer je hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen (studie)loopbaan. Alle lessen volg je op school en daarnaast leer je de praktijk door werk of stage.

Onderwijs op de werkvloer
Een aantal van de Entree opleidingen kan je bij een bedrijf volgen. Je volgt dan bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider.  

Een Entree diploma is een goede basis voor een vervolgopleiding. 

Wat houdt een Entree opleiding in?
Een Entree opleiding duurt gemiddeld een jaar. Als je meer tijd nodig hebt om de opleiding af te maken, mag je er langer over doen. Je mag je opleiding ook versnellen. Op school leer je hoe je als assistent binnen een bedrijf moet werken. De groepen zijn klein en de opleiding geeft veel structuur. Je krijgt veel persoonlijke aandacht. Met deze opleiding ontdek je waar jouw interesses en talenten liggen. Met meer zelfvertrouwen en een diploma rond je de Entree opleiding af en kan je instromen bij een niveau 2 opleiding. 

Een goede start
We zorgen ervoor dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom krijg je een uitgebreide kennismaking. Samen bespreken we wat je wil leren en wat je motivatie is. Als het nodig is, maken we afspraken. Bijvoorbeeld over extra lessen, extra begeleiding en jouw inzet. 

Voor wie is deze opleiding geschikt?
Heb je geen vmbo-diploma? Dan kun je bij ons een Entree opleiding volgen. Heb je praktijkschool gedaan en kun je meer leren? Met een positief advies van je school kun je beginnen met een Entree opleiding. 

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • BBL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Verklaring Omtrent Gedrag
  • Aanvullende intakeactiviteiten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Studenten die kiezen voor een studie binnen het domein Gezondheidszorg kiezen voor een beroep waarin je gaat werken met mensen. In veel gevallen heb je tijdens je stage een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) nodig. Het is goed dat je hiermee rekening houdt wanneer je een studie binnen Gezondheidszorg wilt volgen.
Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je daarna een individueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Heb je een vooropleiding gedaan via het Speciaal Voorgezet Onderwijs (VSO) of ISK, dan nodigen we je ook uit voor een groepsintakeactiviteit. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. Tijdens de groepsintakeactiviteit werk je samen met anderen aan een opdracht. We kunnen op basis hiervan bepalen of je extra begeleiding nodig hebt.