Wat leer je?

Tijdens deze opleiding leer je werken in de horeca. Bijvoorbeeld bij een café, restaurant of fastfood-bedrijf. Je kunt ook werken in de keuken of het restaurant van een ziekenhuis of verpleeghuis. Of bij een bedrijf waar voedsel wordt gemaakt. Denk aan een bakkerij of een fabriek. 

Je ondersteunt de keuken of de bediening. Dat betekent dat je helpt bij het klaarmaken van eten. Of bij het serveren van maaltijden aan gasten, bewoners of patiënten. Je leert ook hoe je gasten netjes en vriendelijk helpt. 

BOL of BBL
Je kunt deze opleiding volgen als BOL- of BBL-variant. Kies je voor BOL dan leer je vooral op school. Daarnaast loop je ook stage bij een bedrijf. 

Kies je voor BBL dan ben je vooral aan het leren binnen een bedrijf. Daarnaast ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Om BBL te kunnen doen moet je een baan hebben voor minimaal 3 dagen per week bij een erkend leerbedrijf. 

Praktijkgerichte opleiding
Deze opleiding draait vooral om praktijk. Dat betekent dat we in de lessen doen alsof we echt aan het werk zijn, zoals in echte banen. Dit doen we door middel van modules:  

  • Beroepsspecifieke modules 
  • Basisvaardigheden 
  • Begeleiding 
  • Keuzedelen 

Daarnaast heb je tijdens de opleiding iemand die je goed begeleidt, jouw studieloopbaanbegeleider. Die staat altijd klaar om je te helpen en te adviseren. 

Vakken en keuzedelen
De beroepsspecifieke modules gaan over dingen die je echt moet weten en kunnen voor je toekomstige baan, denk aan:  

  • Werken als assistent 
  • Instructies en bedrijfsprocedures 
  • Werkzaamheden 
  • Materialen en middelen 

Daarnaast volg je nog algemene vakken, zoals:  

  • Nederlands 
  • Rekenen 
  • Loopbaan & Burgerschap 

De begeleiding die je krijgt tijdens de opleiding bestaat uit: onderwijsbegeleiding, dagstart en dagafsluiting en coachgesprekken.  

Naast bovenstaande modules is er ook nog ruimte voor een keuzedeel. We hebben een breed aanbod aan keuzedelen. Voor de start van de opleiding kijk je samen met je studieloopbaanbegeleider welk keuzedeel het beste bij jou past. 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is méér dan mbo omdat je gepersonaliseerd je opleiding doorloopt. Je werkt samen met andere studenten en docenten, maar hebt de mogelijkheid om jouw eigen route te doorlopen. Dit kan door te verdiepen of verbreden, maar ook door de opleiding te versnellen of te vertragen.

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je geen vooropleiding nodig.
Je moet wel op 1 augustus minimaal 16 jaar zijn.

  • Geen vooropleiding

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 1
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Woerden (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Over jou

  • Je wilt mensen graag helpen
  • Je bent vriendelijk
  • Je vindt het leuk om samen te werken
  • Je vindt het leuk om goed voor mensen te zorgen

Na je opleiding

Heb je je diploma gehaald? Dan kun je doorstromen naar een niveau 2 opleiding of je gaat aan het werk. Met een diploma op niveau 2 heb je een startkwalificatie op de arbeidsmarkt. 

Ga je aan het werk, dan help je bij voorbereidingen in de keuken, bakkerij of in het restaurant. Je bereidt de werkplekken in de keuken voor en werkt aan de voorbereiding van het brood, gebak of andere gerechten.

In een restaurant zorg jij dat de tafels gedekt zijn met schoon servies en glaswerk. Je let op hygiëne en levert kwaliteit. Je assisteert ervaren collega’s.

Bij werkzaamheden in de keuken help je bij het wassen van groente en fruit, het snijden van ingrediënten, het smeren van broodjes, het decoreren van desserts, het zetten van koffie of het bakken van snacks. Je kunt werken bij een klein familiebedrijf, bijvoorbeeld in een bakkerij, maar ook in een groot bedrijf in de voedingsindustrie. 

Wat is een Entree opleiding?

 
Je hebt nog geen diploma, maar je wil graag verder leren en een leuke baan vinden? Geen nood! Met onze Entree opleidingen heb je na een jaar of half jaar je diploma op zak. Tijdens je opleiding leer je hoe je verantwoordelijkheid neemt voor je eigen (studie)loopbaan. Alle lessen volg je op school en daarnaast leer je de praktijk door werk of stage.

Onderwijs op de werkvloer
Een aantal van de Entree opleidingen kan je bij een bedrijf volgen. Je volgt dan bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, rekenen en loopbaan & burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider.  

Een Entree diploma is een goede basis voor een vervolgopleiding. 

Wat houdt een Entree opleiding in?
Een Entree opleiding duurt gemiddeld een jaar. Als je meer tijd nodig hebt om de opleiding af te maken, mag je er langer over doen. Je mag je opleiding ook versnellen. Op school leer je hoe je als assistent binnen een bedrijf moet werken. De groepen zijn klein en de opleiding geeft veel structuur. Je krijgt veel persoonlijke aandacht. Met deze opleiding ontdek je waar jouw interesses en talenten liggen. Met meer zelfvertrouwen en een diploma rond je de Entree opleiding af en kan je instromen bij een niveau 2 opleiding. 

Een goede start
We zorgen ervoor dat je op de juiste plek terechtkomt. Daarom krijg je een uitgebreide kennismaking. Samen bespreken we wat je wil leren en wat je motivatie is. Als het nodig is, maken we afspraken. Bijvoorbeeld over extra lessen, extra begeleiding en jouw inzet. 

Voor wie is deze opleiding geschikt?
Heb je geen vmbo-diploma? Dan kun je bij ons een Entree opleiding volgen. Heb je praktijkschool gedaan en kun je meer leren? Met een positief advies van je school kun je beginnen met een Entreeopleiding.