Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Medewerker Sport & Recreatie leer je hoe je leuke en creatieve dingen organiseert en mensen hierin begeleidt. Dit kunnen allerlei activiteiten zijn, zoals sporten, spelletjes spelen en andere leuke dingen doen. Je leert ook hoe je ervoor zorgt dat iedereen veilig plezier heeft. Kortom, je leert hoe je mensen een geweldige tijd kunt bezorgen door allerlei leuke dingen te organiseren en dit veilig gebeurt.  

Je kunt deze opleiding volgen als BOL- of BBL-variant. Kies je voor BOL, dan breng je de meeste tijd door op school en daarnaast loop je stage. Kies je voor BBL, dan leer je binnen een bedrijf en ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Voor BBL is het verplicht om een erkend leerbedrijf te vinden waar je minimaal drie dagen per week werkt.  

Praktijkgerichte opleiding
Deze opleiding draait vooral om praktijk. Dat betekent dat we in de lessen doen alsof we echt aan het werk zijn, zoals in echte banen. We doen dit door middel van verschillende modules:  

 • Beroepsspecifieke modules
 • Basisvaardigheden
 • Begeleiding
 • Keuzedelen 

Daarnaast heb je tijdens de opleiding iemand die je goed begeleidt, jouw studieloopbaanbegeleider. Die staat altijd klaar om je te helpen en te adviseren. 

Vakken en keuzedelen
De beroepsspecifieke modules gaan over dingen die je echt moet weten en kunnen voor je toekomstige baan, denk aan:  

 • Assisteren bij activiteiten 
 • Toezicht houden 
 • Begeleiden van mensen 

Daarnaast heb je nog algemene vakken, zoals: 

 • Nederlands 
 • Rekenen 
 • Loopbaan & Burgerschap 

De begeleiding die je krijgt tijdens de opleiding bestaat uit: onderwijsbegeleiding, dagstart en dagafsluiting en coachgesprekken. 

Naast bovenstaande modules is er ook nog ruimte voor een keuzedeel. We hebben een breed aanbod aan keuzedelen. Voor de start van de opleiding kijk je samen met je studieloopbaanbegeleider welk keuzedeel het beste bij jou past. 

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo? 
Deze opleiding is méér dan mbo omdat je gepersonaliseerd je opleiding doorloopt. Je werkt samen met andere studenten en docenten, maar hebt de mogelijkheid om jouw eigen route te doorlopen. Dit kan door te verdiepen of verbreden, maar ook door de opleiding te versnellen of te vertragen. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 1

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Na aanmelden voor de BBL-opleiding kijken we, samen met jou, op welke locatie je kan starten. DIt kan afhankelijk zijn van het aantal aanmeldingen per locatie.

Over jou

 • Je bent vriendelijk en gastvrij
 • Behulpzaam
 • Je houdt van afwisselend werk
 • Je bent zorgzaam
 • Je kunt goed samenwerken

In de praktijk

Na deze tweejarige opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk! Binnen mboRijnland zijn er verschillende vervolgopleidingen die goed aansluiten op deze opleiding. 

Kies je ervoor om aan het werk te gaan, dan kun je aan de slag in verschillende sectoren. Denk aan een camping, bungalowpark, attractiepark, sporthal, zwembad of fitnesscentrum. Het is afwisselend werk en je bent veel in contact met mensen. Hierdoor is geen dag hetzelfde!  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Veelgestelde vragen

Kan ik tijdens de opleiding veranderen van richting?

Ja, als je na een jaar een andere richting wilt kiezen is dat mogelijk.