Wat ga je leren?

Als helpende zorg en welzijn bied je praktische hulp aan verschillende cliënten/zorgvragers. De cliënten zijn mensen van alle leeftijden met een (chronische) ziekte, psychiatrische problemen, verslaving of een handicap. 

Je ondersteunt of begeleidt de cliënt/zorgvrager thuis of in een andere woonomgeving zoals een zorginstelling of ziekenhuis. Ook in dienstverlenende organisaties kan je als helpende zorg en welzijn werken. De werkzaamheden bestaan uit het verzorgen van maaltijden, schoonmaken, helpen bij persoonlijke verzorging of begeleiden bij activiteiten. Je voert eenvoudige, routinematige werkzaamheden uit in stabiele en veelal langdurige situaties. In meer complexe situaties, bijvoorbeeld in een zorginstelling, werk je in teamverband en assisteer je collega’s bij de zorgverlening en/of sociaal-agogische werkzaamheden.

Om deze BBL-opleiding te kunnen volgen moet je een baan hebben bij een bedrijf of instelling voor minimaal drie dagen per week.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 1

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL)

Over jou

  • Je bent vriendelijk en gastvrij
  • Behulpzaam
  • Je houdt van afwisselend werk
  • Je bent zorgzaam
  • Je kunt goed samenwerken

In de praktijk

Je volgt deze BBL-opleiding 2 jaar en sluit hem succesvol af. Wanneer je jouw diploma hebt behaald, stroom je door naar een niveau 3 mbo-opleiding op mboRijnland of ga je aan het werk. Je kunt werken bij mensen thuis, of in een verzorgingstehuis, verpleeghuis of in een woonvorm voor mensen met een lichamelijke en/of verstandelijke beperking. Je kan ook werken in de facilitaire dienstverlening van deze bedrijven.

Als Helpende zorg en welzijn geniet je er elke dag van om mensen te ondersteunen die moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Je werkt met verschillende doelgroepen, of kiest ervoor om met één specifieke doelgroep te werken. Zoals ouderen of juist met peuters. Je hebt elke dag contact met veel mensen en stelt je toegankelijk en integer op. Met jouw hulp zorg je ervoor dat de kwaliteit van leven van mensen omhooggaat. Je houdt ervan om mensen te helpen, iedere dag weer!

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BBL

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Veelgestelde vragen

Kan ik tijdens de opleiding veranderen van richting?

Ja, als je na een jaar een andere richting wilt kiezen is dat mogelijk.