Tijdens deze opleiding leer je hoe je praktische hulp biedt aan allerlei mensen die hulp nodig hebben. Deze mensen kunnen van alle leeftijden zijn en verschillende problemen hebben, zoals langdurige ziekte, mentale gezondheidsproblemen, verslaving of beperkingen. Daarnaast leer je hoe het eraan toegaat bij hulpverlenende organisaties. Ook kun je denken aan ondersteuning als helpende op bijvoorbeeld een basisschool of een kinderdagverblijf.
BOL of BBL
Je kunt deze opleiding volgen als BOL- of BBL-variant. Kies je voor BOL, dan breng je de meeste tijd door op school en daarnaast loop je stage. Kies je voor BBL, dan leer je binnen een bedrijf en ga je één dag of twee dagdelen per week naar school. Voor BBL is het verplicht om een erkend leerbedrijf te vinden waar je minimaal drie dagen per week werkt.
Het is bij deze opleiding belangrijk dat je vrolijk wordt van mensen helpen. Met jouw hulp zorg je ervoor dat de kwaliteit van leven van mensen omhooggaat.
Praktijkgerichte opleiding
Deze opleiding draait vooral om praktijk. Dat betekent dat we in de lessen doen alsof we echt aan het werk zijn, zoals in echte banen. Dit doen we door middel van modules:
- Beroepsspecifieke modules
- Basisvaardigheden
- Begeleiding
- Keuzedelen
Daarnaast heb je tijdens de opleiding iemand die je goed begeleidt, jouw studieloopbaanbegeleider. Die staat altijd klaar om je te helpen en te adviseren.
Vakken en keuzedelen
De beroepsspecifieke modules gaan over dingen die je echt moet weten en kunnen voor je toekomstige baan, denk aan:
- Assisteren bij activiteiten
- Ondersteunen in de leefomgeving
- Omgaan met materialen en middelen
- Verlenen van individuele zorg
Daarnaast volg je nog algemene vakken, zoals:
- Nederlands
- Rekenen
- Loopbaan & Burgerschap
De begeleiding die je krijgt tijdens de opleiding bestaat uit: onderwijsbegeleiding, dagstart en dagafsluiting en coachgesprekken.
Naast bovenstaande modules is er ook nog ruimte voor een keuzedeel. We hebben een breed aanbod aan keuzedelen. Voor de start van de opleiding kijk je samen met je studieloopbaanbegeleider welk keuzedeel het beste bij jou past.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is méér dan mbo omdat je gepersonaliseerd je opleiding doorloopt. Je werkt samen met andere studenten en docenten, maar hebt de mogelijkheid om jouw eigen route te doorlopen. Dit kan door te verdiepen of verbreden, maar ook door de opleiding te versnellen of te vertragen.
Toegestane vooropleidingen
- Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma mbo-opleiding niveau 1
In het kort
Alphen a/d Rijn (BBL / BOL)
Gouda (BBL / BOL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Leidschendam-Voorburg (BBL / BOL)
Woerden (BBL / BOL)
Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)
Na aanmelding kijken we, samen met jou, op welke locatie je kan starten. Dit kan afhankelijk zijn van het aantal aanmeldingen per locatie.
Over jou
- Je bent vriendelijk en gastvrij
- Behulpzaam
- Je houdt van afwisselend werk
- Je bent zorgzaam
- Je kunt goed samenwerken
In de praktijk
Na deze tweejarige opleiding kun je doorstromen naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk! Binnen mboRijnland zijn er verschillende vervolgopleidingen die goed aansluiten op deze opleiding.
Kies je ervoor om aan het werk te gaan, dan kun je aan het werk bij mensen thuis, in een verzorgingstehuis, verpleeghuis of in een woonvorm voor mensen met een beperking. Als Helpende in Zorg en Welzijn geniet je er elke dag van om mensen te helpen die zichzelf niet goed kunnen verzorgen. Jij maakt het verschil voor mensen die wat extra hulp kunnen gebruiken, iedere dag weer!
Als je klaar bent
Aanvullende informatie
- Kosten
- BBL
- BOL
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Veelgestelde vragen
Kan ik tijdens de opleiding veranderen van richting?
Ja, als je na een jaar een andere richting wilt kiezen is dat mogelijk.