Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Uitvoerend Bakker leer je hoe je brood en banket goed laat smaken en er aantrekkelijk uit laat zien. Je bent creatief en ontwikkelt deze eigenschap verder tijdens deze opleiding in de wereld van het bakken.

Je leert tijdens de opleiding Uitvoerend Bakker niet alleen brood bakken, maar ook koekjes, taarten, gebak en tal van andere bakkersproducten. Je leert werken met verschillende ingrediënten en gereedschappen en werkt daarbij altijd zeer hygiënisch. Op school werk je in groepjes aan praktische bakkerijopdrachten. Je verdeelt dan zelf de taken en maakt een planning. Docenten zorgen voor de begeleiding. Heb je een bakkersproduct gemaakt, dan bespreek je dat met de groep en een docent. Bijvoorbeeld een heerlijke bruine bol, kersenvlaai of tompouce. Je werkt tijdens de opleiding ook aan de ontwikkeling van je persoonlijke kwaliteiten. Zelfstandig werken, doorzetten, samenwerken en verantwoordelijkheidsgevoel staan hierbij centraal. Zo ben jij aan het eind van deze opleiding klaar om aan het werk te gaan als uitvoerend bakker!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Instructies volgen
 • Behulpzaam
 • Samenwerken
 • Klantvriendelijk

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van deze opleiding gedurende 2 jaar en sluit hem succesvol af. Met je diploma Uitvoerend Bakker op zak, stroom jij door naar een niveau 3 mbo-opleiding of ga je aan het werk. Je werkt dan bij een brood- of banketbakkerij, patisserie of een groothandel in brood en/of banket. Je voert je werk zelfstandig uit onder leiding van een zelfstandig werkend bakker, een leidinggevende bakkerij of de ondernemer zelf. Daarbij werk je veel samen met collega’s.

Als brood- en banketbakker ben je een vroege vogel, je begint vaak om 4 uur ’s ochtends al met je werk. Broden, koekjes, gebak, bruidstaarten en nog veel meer. Al die producten maak jij als uitvoerend bakker. Je weet alles van de verschillende ingrediënten, bereidingswijzen en producten, waarbij je niet af mag wijken van de receptuur. Maar niet alles is zo vastgesteld. Want voor de afwerking moet je wel je creativiteit kunnen inzetten! Je bent een allround vakman die veel van je eigen smaak en ideeën kwijt kunt in de producten die je maakt. Je werkt nauwkeurig en gedisciplineerd en vindt hygiëne erg belangrijk. Op die manier houd jij de kwaliteit van de producten hoog.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Schoolrestaurants
 • Buitenland
 • Keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Volg jij de opleiding Uitvoerend Bakker?

Direct aanmelden