Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Uitvoerend Bakker leer je hoe je het lekkerste brood en banket bakt. Je ontwikkelt je creativiteit en leert werken met verschillende ingrediënten en gereedschappen.

Als Uitvoerend Bakker bak je niet alleen brood, maar leer je ook koekjes en taarten bakken. Tijdens de opleiding werk je veel samen met je medestudenten. Samen werk je aan bakkerijopdrachten, waarbij je samen een planning maakt en onderling de taken verdeelt. Alle bakkersproducten die je maakt, bespreek je met je medestudenten en je docent. Samen kijken jullie wat er goed is gegaan en waar je nog op in kunt verbeteren.

Je leert onder andere hoe je een knapperige bruine bol, kersenvlaai en smeuïge tompouce maakt. Naast bakken werk je tijdens de opleiding ook aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert meer over zelfstandig werken, doorzetten, samenwerken en verantwoordelijkheidsgevoel. Zo ben jij na de opleiding klaar om aan de slag te gaan!

Toegestane vooropleidingen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Over jou

 • Instructies volgen
 • Behulpzaam
 • Samenwerken
 • Klantvriendelijk

Student vertelt

In de praktijk

Na de tweejarige BOL- of BBL-opleiding stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan de slag! Je werkt bij een brood- of banketbakkerij, patisserie of groothandel. Je voert je werk zelfstandig uit onder leiding van een zelfstandig werkende bakker, leidinggevende bakker of ondernemer. Het is belangrijk om te weten dat je als brood- en banketbakker een vroege vogel moet zijn. Je begint vaak al om 4 uur ’s ochtends met werken.

’s Ochtends vroeg begin je gelijk met het bakken van broden, koekjes, gebak en bruidstaarten. Je weet alles van de ingrediënten, bereidingswijzen en producten waarbij het belangrijk is om het recept te volgen. Maar het is niet alleen maar recepten volgen, bij de afwerking van de producten mag je al je creativiteit gebruiken. Als uitvoerend bakker werk je nauwkeurig, ben je gedisciplineerd en weet je hoe belangrijk hygiëne is, zo maak jij iedere dag weer de lekkerste producten.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Schoolrestaurants
 • Buitenland
 • Keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Volg jij de opleiding Uitvoerend Bakker?

Direct aanmelden