Wat ga je leren?

Je leert hoe je het lekkerste brood en banket (koekjes en taarten) kunt bakken. Je gaat werken met de verschillende gereedschappen voor het bakken. En je leert over de ingrediënten: de producten die je nodig hebt om een brood, gebakjes of een taart te bereiden. Een belangrijk onderdeel is ook het ontwikkelen van je creativiteit.

Je leert ook over beroepshouding. Hoe houd je rekening met je collega’s? Hoe werk je goed samen? En je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over zelfstandig werken, doorzetten, samenwerken en verantwoordelijkheidsgevoel. 

Ook leer je over hygiënisch werken. Alles waarmee je werkt moet natuurlijk goed schoon zijn.   

BOL of BBL?
Kies je voor BOL? Dan loop je twee dagen per week stage. Bij een erkend leerbedrijf dat je zelf uitkiest. Hier heb je een leermeester. Die begeleidt jou. De andere drie dagen ben je op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen. 

Kies je voor BBL? Dan werk je vier dagen bij een bedrijf. Dat heet je leerbedrijf. En je hebt één dag les op school. 

Het eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basis van alle productgroepen die het bakkersvak kent. Je leert degen kneden voor zowel het banket- als het broodbakkersvak. Na een half jaar kies je één richting: brood, banket of brood en banket. Na deze keuze krijg je specifieke lessen over de gekozen richting. 

Hoe ziet de opleiding er verder uit?
Tijdens je opleiding werk je veel met je medestudenten. Samen werk je aan bakkerijopdrachten. Je maakt samen een planning en verdeelt de taken. Alle bakkersproducten die je maakt, bespreek je met elkaar en met je docent. Samen kijken jullie wat er goed is gegaan. En of je nog iets kunt verbeteren.  

Je leert bijvoorbeeld hoe je een knapperige bruine bol maakt. Of een mooie kersenvlaai of een lekkere tompouce.   

Vakken en keuzedelen
Vroeg opstaan en op hoog tempo werken horen bij het bakkersvak. Hieronder lees je waar je allemaal mee aan de slag gaat: 

 • Werk voorbereiden, deeg maken en laten rusten 
 • Broden, taarten, koekjes en andere producten bakken 
 • Taarten en koekjes versieren 
 • Producten verpakken, zodat ze langer vers blijven 
 • Werkplek schoonmaken  

Het is goed om te weten dat er bij het bakkersvak meer komt kijken dan je bij het programma Heel Holland Bakt ziet. 

Daarnaast volg je ook nog algemene vakken: Nederlands, rekenen, burgerschap en een keuzedeel. Het keuzedeel mag je zelf kiezen en geeft verbreding of verdieping van je opleiding. Je kunt bijvoorbeeld kiezen uit: Engels, streekproducten of digitale vaardigheden. 

Begeleiding
Tijdens je opleiding heb je een studieloopbaanbegeleider. We noemen dit ook wel een slb’er. Jouw slb’er staat voor je klaar, geeft je advies wanneer nodig en een compliment als je goed bezig bent.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
In het tweede jaar kun je kiezen voor een internationale stage. Je gaat dan met een groep studenten naar het buitenland om de fijne kneepjes van het vak te leren. Dit is niet alleen goed voor je bakkerskennis, maar ook voor je persoonlijke ontwikkeling. 

Welke vooropleiding heb je nodig?

Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Over jou

 • Je bent behulpzaam
 • Je houdt van samenwerken
 • Je bent klantvriendelijk
 • Je kunt instructies opvolgen

Student vertelt

In de praktijk

Je volgt de BOL- of BBL-opleiding en na twee jaar stroom je door naar een niveau 3 opleiding, zoals Zelfstandig Werkend Bakker.  
 
Ga je aan het werk, dan kom je te werken bij een brood- of banketbakkerij. Of bij een patisserie: een bakker gespecialiseerd in zoetwaren. Je kunt ook gaan werken bij een groothandel. Je voert je werk zelfstandig uit, terwijl je begeleid wordt door een zelfstandig werkende bakker, leidinggevende bakker of ondernemer. Belangrijk om te weten: als bakker moet je geen problemen hebben met vroeg opstaan. Je begint vaak al om 6 uur ’s ochtends.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Schoolrestaurants
 • Buitenland
 • Keuzedelen

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Veelgestelde vragen

Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?

Wat is BOL?

Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.

Wat is BBL?

Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen. Ben je op zoek naar een leerwerkplek? Kijk dan op leerbanenmarkt.nl.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Volg jij de opleiding Uitvoerend Bakker?

Direct aanmelden