Je leert hoe je het lekkerste brood en banket (koekjes en taarten) kunt bakken. Je gaat werken met de verschillende gereedschappen voor het bakken. En je leert over de ingrediënten: de producten die je nodig hebt om een brood, gebakjes of een taart te bereiden. Een belangrijk onderdeel is ook het ontwikkelen van je creativiteit.
Wat voor werk is het?
Je werkt bij een brood- of banketbakkerij. Of bij een patisserie: een bakker gespecialiseerd in zoetwaren. Je kunt ook gaan werken bij een groothandel.
Je voert je werk zelfstandig uit, terwijl je begeleid wordt door een zelfstandig werkende bakker, leidinggevende bakker of ondernemer. Belangrijk om te weten: als bakker moet je geen problemen hebben met vroeg opstaan. Je begint vaak al om 6 uur ’s ochtends.
Wat leer je nog meer?
Je leert over beroepshouding. Hoe houd je rekening met je collega’s? Hoe werk je goed samen? En je werkt aan je persoonlijke ontwikkeling. Je leert over zelfstandig werken, doorzetten, samenwerken en verantwoordelijkheidsgevoel.
Ook leer je over hygiënisch werken. Alles waarmee je werkt moet natuurlijk goed schoon zijn.
BOL of BBL?
Je kunt kiezen: BOL of BBL?
Kies je voor BOL? Dan loop je twee dagen per week stage. Bij een erkend leerbedrijf dat je zelf uitkiest. Hier heb je een leermeester. Die begeleidt jou.
De andere drie dagen ben je op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen.
Kies je voor BBL? Dan werk je vier dagen bij een bedrijf. Dat heet je leerbedrijf. En je hebt één dag les op school.
Hoe ziet de opleiding er uit?
Tijdens je opleiding werk je veel met je medestudenten. Samen werk je aan bakkerijopdrachten. Je maakt samen een planning en verdeelt de taken.
Alle bakkersproducten die je maakt, bespreek je met elkaar en met je docent. Samen kijken jullie wat er goed is gegaan. En of je nog iets kunt verbeteren.
Je leert bijvoorbeeld hoe je een knapperige bruine bol maakt. Of een mooie kersenvlaai of een lekkere tompouce.
Welke vooropleiding heb je nodig?
Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:
- Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
- Diploma entreeopleiding
- Diploma mbo-opleiding niveau 2
- Diploma mbo-opleiding niveau 3
- Overgangsbewijs naar havo/vwo 4
In het kort
Gouda (BBL / BOL)
Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)
Over jou
- Je bent behulpzaam
- Je houdt van samenwerken
- Je bent klantvriendelijk
- Je kunt instructies opvolgen
Student vertelt
In de praktijk
’s Ochtends heel vroeg begin je gelijk met het bakken van broden, koekjes, gebak en bruidstaarten. Je weet alles van de ingrediënten, producten en bereidingswijzen (de manier waarop je een product klaarmaakt). Het is daarbij belangrijk om het recept te volgen. Maar bij de afwerking van je product mag je ook je eigen creativiteit gebruiken.
Als uitvoerend bakker werk je nauwkeurig en gedisciplineerd. Dat betekent dat je je houdt aan de afspraken en regels. Ook weet je hoe belangrijk hygiëne is. Zo maak jij iedere dag weer de lekkerste producten.
Na je opleiding ga je naar een opleiding op niveau 3. Of je gaat gelijk werken.
Studie in cijfers
Aanvullende informatie
- BOL
- BBL
- Kosten
- Schoolrestaurants
- Buitenland
- Keuzedelen
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.
Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren
Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering
Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen
Veelgestelde vragen
Wat is het verschil tussen een BOL- en BBL-opleiding?
Wat is BOL?
Beroepsopleidende leerweg (BOL) is een dagopleiding, waarbij je de hele week naar school gaat. Tijdens de opleiding doe je praktijkervaring op wanneer je op stage gaat bij een erkend leerbedrijf. Deze stage wordt ook wel beroepspraktijkvorming (BPV) genoemd. Per opleiding is het verschillend hoe vaak je op stage gaat. Wel bestaat er een regeling dat tenminste 20% van de BOL-opleiding uit stage moet bestaan. Deze regeling maakt de BOL-opleiding zeer praktijkgericht.
Wat is BBL?
Beroepsbegeleidende leerweg (BBL) kies je voor een opleiding die bestaat uit een combinatie van werken en leren. Tijdens deze opleiding werk je 60 tot 80% van je studie. Bij de meeste BBL-opleidingen houdt dit in dat je meestal één dag in de week naar school gaat. De rest van de week werk je bij je leerbedrijf. Bij sommige opleidingen kan het zijn dat je een paar weken les krijgt en dat je vervolgens een paar maanden gaat werken bij je leerbedrijf.
Door de beroepsbegeleidende leerweg doe je veel praktijkervaring op en verdien je vaak een salaris. De BBL-opleiding is de ideale opleiding voor mensen die het niet zien zitten om vijf dagen in de week naar school te gaan en die het leuk lijkt om veel praktijkervaring op te doen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding