mboRijnland springt met nieuwe opleiding in gat kinderopvang

Lessituatie

mboRijnland start als eerste mbo van Nederland met de versnelde opleiding tot Sport- en Bewegingsleider. De opleiding gaat in het nieuwe studiejaar, september 2020 van start. Studenten kunnen zich vanaf vandaag inschrijven. Hiermee komt mboRijnland tegemoet aan de vraag uit de markt. Sportieve activiteiten nemen een steeds prominentere plek in binnen de kinderopvang. Organisaties zien daardoor een grote meerwaarde van duaal opgeleide medewerkers. Zij zijn zowel pedagogisch als sportief opgeleid. Jordy Gijsberts, docent Sport & Bewegen bij mboRijnland: “De studenten kunnen met deze opleiding kinderen kwalitatief goed laten bewegen én ze vergroten tegelijkertijd hun mogelijkheden op de arbeidsmarkt.”

Kinderen hebben vaak weinig kwalitatief goede beweegmomenten en dat gaat ten koste van de algemene ontwikkeling en gezondheid. Door alle kinderen die naar de kinderopvang of de buitenschoolse opvang gaan op jonge leeftijd in aanraking te laten komen met sport en spel, dragen de duaal geschoolde medewerkers bij de oplossing voor dit maatschappelijke probleem. Steffe Smit van kinderopvangorganisatie Yellowbellies zegt hierover: “Wij richten ons erop om kinderen te inspireren een gezondere levensstijl aan te nemen. Dat doen we door hen enthousiast te maken voor sport. Wij merken dat collega’s die zowel pedagogisch als sportief zijn opgeleid, de beste resultaten boeken.”

De versnelde opleiding is bedoeld voor gespecialiseerd pedagogisch medewerkers in de kinderopvang. Zij volgen 1,5 jaar een versnelde opleiding Sport- en Bewegingsleider. Hierdoor stijgt het niveau van de sportieve activiteiten en krijgen kinderen meer plezier in bewegen. Op deze manier dragen de medewerkers bij aan een zichtbaar gezondere leefstijl en een goed lichaamsgewicht. Dit zorgt er vervolgens weer voor dat de kinderen zich beter kunnen concentreren.

Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leren studenten alles over het begeleiden van andere mensen bij sporten. Zij leren instructies geven en lesgeven, gericht op sport en bewegingsactiviteiten; opzetten en uitvoeren van sport- en bewegingsactiviteiten, zowel een-op-een als in groepen; sportlessen en -toernooien organiseren. De fysieke gezondheid van mensen staat hierbij centraal. Daarbij is het belangrijk dat de studenten goed kunnen samenwerken. Student Dustin, werkzaam in de kinderopvang vanuit zijn studie Sport & Bewegen, heeft hier al ervaring mee: “Ik vind het fijn om onderdeel te zijn van een gezondere levensstijl en motorische ontwikkeling van kinderen. Ik zie aan het einde van de dag dat als de kinderen mee moeten met hun ouders, ze toch best graag willen blijven. Dat zegt mij genoeg.”

Naar de opleiding