Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer jij alles over het begeleiden van andere mensen bij sporten. Je leert dit een-op-een te doen maar ook in groepen. Je leert zelfs om sportlessen en -toernooien te organiseren. Ben jij graag in beweging en wil je anderen hierbij helpen, dan is dit echt een opleiding voor jou.

Alle mensen hebben vaak weinig kwalitatief goede beweegmomenten en dat gaat ten koste van de algemene ontwikkeling en gezondheid. Door alle sportende mensen die komen bij de kinderopvang, fitnesscentrum, recreatiecamping of sportinstuif in aanraking te laten komen met sport en spel op een doordachte en laagdrempelige manier kan jij bijdragen aan de oplossing voor dit maatschappelijke probleem.

Met deze opleiding kun je mensen kwalitatief goed laten bewegen, waardoor jouw mogelijkheden op de sportieve arbeidsmarkt enorm worden vergroot.

Je leert instructies geven en lesgeven, gericht op sport en bewegingsactiviteiten. Je leert over het voorbereiden, opzetten en uitvoeren van sport en bewegingsactiviteiten. De fysieke gezondheid van mensen staat hierbij centraal. Als sport- en bewegingsleider kan je na afronding van je opleiding werkzaam zijn bij zwembaden, fitness- en gezondheidscentra, buitensportondernemingen, sportbuurtwerk, sociaal cultureel werk, organisaties voor sportevenementen, overheidsinstellingen (o.a. politie, defensie of justitiële inrichtingen), naschoolse en buitenschoolse opvang en sportverenigingen.

Sporthal 1574
Vanaf augustus 2023 is Sporthal 1574 de nieuwste toevoeging aan de bruisende sportscene van Leiden! Deze ultramoderne faciliteit, biedt in samenwerking met mboRijnland Sport en Bewegen, een ongeëvenaarde sportervaring voor zowel professionele atleten als recreatieve sporters. Sporthal 1574 fungeert als een leeromgeving voor de studenten van mboRijnland Sport en Bewegen. Je krijgt de mogelijkheid om praktijkervaring op te doen en te leren van ervaren professionals in de sportindustrie. Dit creëert een dynamische omgeving waarin innovatie en kennisuitwisseling centraal staan. Met zijn eigentijdse architectuur en state-of-the-art voorzieningen, is Sporthal 1574 niet zomaar een sporthal. Het is een plek waar sporters samenkomen, leren en groeien, en waar de passie voor sport wordt gevoed.

Loopbaan Garantie

Werken en leren, dat kan! Wil jij als zij -instromer of afgestudeerd pedagogisch medewerker niveau 3 of 4 aan de slag met de studie BBL Sport- en Bewegingsleider in het onderwijs of de BSO? Tijdens de opleiding Sport- en Bewegingsleider leer jij alles over het begeleiden van andere mensen bij sporten. Je leert dit een-op-een te doen maar ook in groepen. Ben jij graag in beweging en wil je tegelijkertijd  gratis studeren en een mooi en goed betaalde baan, dan is Loopbaan Garantie  echt wat voor jou. Ben jij benieuwd hoe het is om als Sport- en Bewegingsleider te werken en direct een mooi salaris te verdienen? We bieden deze studie samen aan met onze partner Loopbaan Garantie.

Vooropleidingseisen

Je kan deze opleiding volgen met een baan binnen het sportieve werkveld van 16 tot 20 uur. Je kan denken aan een baan als (Gespecialiseerd) pedagogische medewerker, combinatiefunctionaris bij de gemeente, zwem/ski/snowboard/fitness- instructeur of bijvoorbeeld als recreatiemedewerker op vakantieparken.

Aan de hand van een kennismakingsgesprek wordt bepaald of je vooropleiding voldoet aan de instroomvoorwaarden.

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
1,5 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BBL)

Zoetermeer Buytenparklaan (BBL)

De opleiding start na de zomervakantie 2024 in Zoetermeer. De opleiding start in januari 2025 in Leiden. aanmelden daarvoor is mogelijk vanaf 1-10-2024.

Over jou

 • Je kunt motiveren
 • Je houdt van leidinggeven
 • Je bent sportief
 • Trainer / Coach

BBL Sport & Bewegen

Aanvullende informatie

 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • BBL
 • Studeren met een laptop
 • Kosten
 • Verklaring omtrent gedrag
 • Social media en sites
 • Meer info?

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Voordat je start met de opleiding Sport- en bewegingsbegeleider, willen we je nog een overzicht geven van opleidingsactiviteiten/onderdelen waaraan kosten zijn verbonden:
 • leermiddelen, o.a. boeken, licenties software (ongeveer € 400,00, deels zelf aan te schaffen, deels via school)
 • aanschaf van een laptop (Zie Studeren met een laptop)
Afhankelijk van de keuze van de vakken kunnen er aanvullende kosten in rekening gebracht worden en afhankelijk van de duur van de opleiding zijn er ieder jaar kampen. Hiervan krijg je in de eerste periode van de opleiding een overzicht. Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering. Kosten van boeken en materialen De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.
Met deze opleiding kies je ervoor om te gaan werken met mensen. Dat doe je ook tijdens je stage. Veel organisaties vragen daarom of je een Verklaring Omtrent Gedrag (VOG) kunt laten zien. Die vraag je aan op het gemeentehuis. Houd daarmee rekening als je een studie bij Sport en Bewegen wilt volgen.

Social media en sites
Wil je meer weten over onze opleiding of de beroepen waar we je voor opleiden, kijk dan eens op onderstaande pagina's:

Facebook →

LinkedIn →

Youtube →

Instagram →

Wil je meer weten? Stuur een mail naar Jordy Gijsberts