Informatie over het coronavirus

Deze pagina wordt continu geüpdatet
Gewijzigd: 15 december 2020

Jouw onderwijs is het belangrijkste
Het belangrijkste is dat jullie goed onderwijs kunnen blijven volgen, maar wel met zo min mogelijk contactmomenten. Dit betekent het volgende:
• Theorielessen
Theorielessen blijven online plaatsvinden. Het kan zijn dat lessen die je nu nog fysiek kon volgen overgaan op online lessen. Als dit zo is, hoor je dit via je slb’er of docent.
• Praktijklessen
Praktijklessen blijven doorgaan op locatie.
• Examens
Praktijk- en centrale examens blijven doorgaan volgens planning.

Stages en leerwerkplekken
Alle stages kunnen doorgaan als dat past binnen de richtlijnen van de branche. Mochten er problemen ontstaan om de bpv (veilig) door te laten gaan, dan bekijk je samen met je slb’er wat de alternatieven zijn. Voor leerwerkplekken van BBL-studenten gelden de maatregelen van het leerwerkbedrijf.

Mondkapjes verplicht
Het dragen van een mondkapje is op onze locaties verplicht. Dit geldt voor openbare verkeersruimtes, zoals gangen en trappenhuizen. In het lokaal mag het mondkapje af als je zit. Wat betreft praktijklokalen volgen we de richtlijnen van de branche. Dit betekent dat een kok geen mondkapje hoeft te dragen, maar dit bij een doktersassistent wel wordt aangeraden. Tot en met de herfstvakantie blijven we het dringende advies van de overheid volgen om een mondkapje te dragen.

Blijf bij klachten thuis
De boodschap is: kom bij corona gerelateerde klachten niet naar school en laat je testen. Dat klinkt makkelijk, maar we begrijpen dat het soms lastig is om die keuze te maken. Daarom is een beslisboom opgesteld. De beslisboom is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM, maar kan in enkele gevallen strenger zijn omdat we er alles aan doen om het aantal besmettingen binnen school te beperken. Aan de hand van de beslisboom beoordeel je of je wel of niet naar school mag. Loop je stage, dan gelden de richtlijnen van je stage- of leerwerkbedrijf.

_________________________________________________________________________________________

RIVM en ministeries leidend

De informatie van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn voor mboRijnland leidend. Bij het RIVM kun je terecht voor alle vragen over het virus zelf. Er staat een lijst met vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Zijn de gebouwen van mboRijnland open?

Al onze gebouwen zijn open, maar op dit moment vinden er enkel praktijklessen plaats. Heb je geen praktijkles, kom dan niet naar school. Je volgt je lessen online. Meer informatie hierover vind je op de coronapagina op studentenportaal.

Gezondheid

Is het dragen van een mondkapje verplicht?
Update: 2 oktober 2020

Hierin volgen we het dringende advies van het RIVM om een mondkapje te dragen. We kiezen voor het dragen van een mondkapje in onze openbare binnenruimtes, zoals gangen, trappenhuizen en de aula. Zodra je zit in het lokaal mag je mondkapje af. Wat betreft praktijklokalen volgen we de richtlijnen van de branche.
Wanneer moet ik contact opnemen met de GGD?
Update: september 2020

Heb je verkoudheidsklachten en/of heb je koorts? Kom dan niet naar school, maar blijf thuis. Neem contact op met de GGD uit jouw regio. Zij kunnen je ook informeren over de mogelijkheid om te testen op corona.

Kijk voor de meest recente adviezen op de site van het RIVM.

Wat als vaststaat dat een medewerker/student het coronavirus heeft?

​​​​​​​Als het virus is vastgesteld, treedt er een protocol in werking. Welke maatregelen er worden genomen, is afhankelijk van de situatie. Teamleiders en slb’ers zijn op de hoogte van het protocol.

Wanneer mag ik wel en niet naar school?

​​​​​​​Daarvoor is een beslisboom opgesteld. In de beslisboom zie je precies, wanneer je wel en niet naar school mag.

Ik lees van alles over het virus. Welke site is betrouwbaar?

De juiste informatie vind je op de sites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De NOS wordt als publieke omroep ingezet door de overheid om de samenleving te informeren over onder meer dreigingen als dit virus. De NOS is daarom ook een betrouwbare informatiebron. Op NOS.nl is via een liveblog het laatste nieuws te volgen.  ​​​​​​​

Leren op afstand

Waar vind ik meer info over les volgen 'op afstand'?

We werken met Microsoft Teams. Op het studentenportaal vind je instructies en veelgestelde vragen over Microsoft Teams.

BPV / Stage / BBL

Gaan stages door?

Stages gaan gewoon door zolang je welkom bent op je stageadres. We volgen hierin de besluiten van het stageadres. Bij vragen en/of problemen, bespreek je deze met het stagebedrijf en je slb’er.

Ik ben BBL-student. Wat betekenen de maatregelen voor mij?

Voor jou betekent dit dat je leerwerkplek gewoon doorloopt. Je hebt een arbeidscontract met het bedrijf en je volgt hun beleid.

Mogen studenten naar het buitenland vertrekken?

Vanaf 15 juni 2020 zijn stages binnen Europa weer mogelijk en alleen in landen die de code ‘geel’ hebben gekregen. Zie hiervoor www.nederlandwereldwijd.nl. Daarnaast moet voldoen aan onderstaande voorwaarden. Maar allereerst moet je toestemming hebben van je leidinggevende en de IBPV Coördinator. Bij de start van het nieuwe schooljaar is er de mogelijkheid tot het oriënteren op en indienen van een aanvraag voor buitenlandse (individuele en groeps)reizen ook buiten Europa.

Voorwaarden: 

  • Besluitvorming op basis van individueel maatwerk
  • Financiële risico’s worden tot het minimum beperkt. De student / ouders en medewerker zijn zelf verantwoordelijk voor repatriëring en de kosten die hiervoor en een eventuele tweede lockdown gemaakt worden.
  • Elke aanvraag voor een buitenlandreis start met het doorlopen van een Basistoets Internationale reis en checklist internationale mobiliteit. Vraag hiernaar bij je leidinggevende
  • Tot een ‘go’ door de coördinator internationalisering mogen nog geen financiële verplichtingen worden aangegaan.
  • 24 uur voordat de reis start wordt met de student/medewerker een laatste beoordelingscheck gedaan door de contactpersoon internationalisering op de locatie/in de regio. Bij twijfel wordt contact opgenomen met de coördinator Internationalisering

Aanmelden