Informatie over het coronavirus

Deze pagina wordt continu geüpdatet
Bijgewerkt: 25 januari 2022

Zojuist is in de persconferentie aangegeven dat de coronamaatregelen vanaf morgenochtend 05.00 uur veranderen. We zijn blij met deze versoepelingen en hopen dat dit wat meer lucht geeft binnen onze school
 
Voor het mbo betekent dit dat:
– de quarantaineregels versoepelen
– de mondkapjesplicht blijft, maar er komt een derde uitzondering bij: het mondkapje mag af als je zit en 1,5m afstand houdt van elkaar
 
Morgenochtend (26 januari 2022) volgt een brief met uitgebreidere informatie naar alle medewerkers en studenten.

Vanaf maandag 24 januari weer volledig fysiek onderwijs op alle locaties
In verband met het omzetten van de roosters gaan we vanaf maandag 24 januari over naar volledig onderwijs op locatie. Dit houdt in dat alle lessen en examens weer plaatsvinden op locatie. Voor aankomende week (17 t/m 21 januari) geldt dat je het huidige rooster kan blijven volgen. We nemen daarmee de benodigde inregeltijd die de minister ons geeft.

Vavo
Het vavo-onderwijs was al eerder volledig open en dat blijft zo. Voor vavo-studenten geldt dat zij het huidige rooster blijven volgen.

MLO
Voor studenten MLO gelden de maatregelen en het rooster van Hogeschool Leiden.

Stages/bpv
Alle stages kunnen, waar de branche het toelaat, doorgang blijven vinden of weer van start gaan. Ook buitenlandstages zijn mogelijk zolang het volgens de RIVM-richtlijnen toegestaan is. Dit houdt in dat wanneer een land op code geel staat de stage door kan gaan. Houd er wel rekening mee dat de kleurcode van een land kan wijzigen en je dan zelf verantwoordelijk bent. Ook gelden er voor sommige landen aanvullende voorwaarden waar je rekening mee dient te houden.

Hoe zit het nu met de mondkapjesplicht?
De regel is dat je sinds 17 januari overal een mondkapje draagt op onze locaties. Je draagt dus ook een mondkapje als je in het klaslokaal zit.

Er zijn een aantal situaties waarin een uitzondering op de mondkapjesplicht geldt: wanneer het onderwijs erdoor wordt bemoeilijk en wanneer je eet of drinkt op een zitplek.

Dus:

  • Als het dragen van een mondkapje het volgen van onderwijs bemoeilijkt. Je docent mag in dat geval bepalen of je het mondkapje mag afdoen, bijvoorbeeld tijdens een presentatie. Denk er wel aan dat in dat geval 1,5 meter afstand gehouden moet kunnen worden. Na afloop van bijvoorbeeld een presentatie doe je het mondkapje weer op.
  • Als je eet of drinkt op een zitplek (buiten een klaslokaal) en 1,5 meter afstand kunt houden, mag het mondkapje af. Ben je klaar, dan zet je je mondkapje weer op.
  • Als je om medische redenen geen mondkapje kunt dragen. In dat geval kun je de Eigen Verklaring Uitzondering Mondkapje downloaden via rijksoverheid.nl.

Wat betreft de praktijklokalen volgen we de richtlijnen van de branche. De aangescherpte mondkapjesplicht van het kabinet is belangrijk om de kans op besmettingen te verkleinen. Help elkaar waar nodig aan het herinneren van de mondkapjesplicht. Met elkaar kunnen we dit en zorgen we voor een veilige school.

Kantines weer open
Vanaf woensdag 19 januari zijn alle kantines weer open en ingericht met zitplaatsen voor maximaal 75 studenten. Houd er rekening mee dat ook in de kantine de mondkapjesplicht geldt.

Kom je naar school, doe een zelftest
We willen mboRijnland zo veilig mogelijk houden. We vragen je daarom om twee keer per week een zelftest te doen. Zelftesten bestel je gratis via www.zelftestonderwijs.nl.

Studenten en medewerkers van mboRijnland vinden meer informatie op de coronapagina op portaal.

Blijf bij klachten thuis

De boodschap is: kom bij coronagerelateerde klachten niet naar school en laat je testen. Dat klinkt makkelijk, maar we begrijpen dat het soms lastig is om die keuze te maken. Daarom is een beslisboom opgesteld. Aan de hand van de beslisboom beoordeel je of je wel of niet naar school mag. De beslisboom is gebaseerd op de richtlijnen van het RIVM.

Melding positieve uitslag coronatest

Wanneer jij positief test op corona is het belangrijk dat je dit meldt bij je slb’er. Je slb’er volgt het protocol dat hiervoor is opgesteld, waarna de benodigde acties worden uitgezet.

1,5 meter is een veilige afstand

Bescherm jezelf en anderen door 1,5 meter afstand van elkaar te houden.

Uitzondering studenten MLO

Voor het MLO gelden de richtlijnen van Hogeschool Leiden.

_________________________________________________________________________________________

RIVM en ministeries leidend

De informatie van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken zijn voor mboRijnland leidend. Bij het RIVM kun je terecht voor alle vragen over het virus zelf. Er staat een lijst met vragen en antwoorden.

Veelgestelde vragen

Algemeen

Zijn de gebouwen van mboRijnland open?

Al onze gebouwen zijn open.

Ik ga naar de open dag. Heb ik een coronatoegangsbewijs nodig?

Bij open dagen hoeven studiekiezers en ouders die de school bezoeken, geen coronatoegangsbewijs te laten zien omdat een open dag een onderwijsactiviteit is.

Gezondheid

Is het dragen van een mondkapje verplicht?
Update: 3 november

Ja, vanaf 6 november is het weer verplicht om een mondkapje te dragen in de openbare verkeersruimtes, zoals de lift, het trappenhuis en de gang.
Wanneer moet ik contact opnemen met de GGD?
Update: augustus 2021

Heb je verkoudheidsklachten en/of heb je koorts? Kom dan niet naar school, maar blijf thuis. Maak een testafspraak bij de GGD.

Kijk voor de meest recente adviezen op de site van het RIVM.

 

Zijn er zelftesten voor studenten en medewerkers beschikbaar?
Update: augustus 2021

​Ja, studenten en medewerkers kunnen zelftesten gratis bestellen via www.zelftestonderwijs.nl. Er wordt geadviseerd om twee keer per week een zelftest te doen.
Wat als vaststaat dat een medewerker/student het coronavirus heeft?

​​​​​​​Als het virus is vastgesteld, treedt er een protocol in werking. Welke maatregelen er worden genomen, is afhankelijk van de situatie. Teamleiders en slb’ers zijn op de hoogte van het protocol.

Wanneer mag ik wel en niet naar school?

​​​​​​​Daarvoor is een beslisboom opgesteld. In de beslisboom zie je precies, wanneer je wel en niet naar school mag.

Hoe gaat mboRijnland om met vaccineren?

Daarin volgen we het beleid vanuit het ministerie van OCW en het RIVM. Dit houdt in dat we onze studenten en medewerkers stimuleren om zich te vaccineren, maar zonder druk. De keuze voor vaccinatie is en blijft vanzelfsprekend vrijwillig.

Ik lees van alles over het virus. Welke site is betrouwbaar?

De juiste informatie vind je op de sites van het RIVM en het ministerie van Buitenlandse Zaken. De NOS wordt als publieke omroep ingezet door de overheid om de samenleving te informeren over onder meer dreigingen als dit virus. De NOS is daarom ook een betrouwbare informatiebron. Op NOS.nl is via een liveblog het laatste nieuws te volgen.  ​​​​​​​

Leren op afstand

Waar vind ik meer info over les volgen 'op afstand'?

We werken met Microsoft Teams. Op het studentenportaal vind je instructies en veelgestelde vragen over Microsoft Teams.

BPV / Stage / BBL

Gaan stages door?

Stages gaan gewoon door zolang je welkom bent op je stageadres. We volgen hierin de besluiten van het stageadres. Bij vragen en/of problemen, bespreek je deze met het stagebedrijf en je slb’er.

Ik ben BBL-student. Wat betekenen de maatregelen voor mij?

Voor jou betekent dit dat je leerwerkplek gewoon doorloopt. Je hebt een arbeidscontract met het bedrijf en je volgt hun beleid.

Aanmelden