Studenten mboRijnland schrijven lesbrieven voor TechnoHUB Woerden

De TechnoHUB in Woerden gaat in september open. Leerlingen van basisscholen kunnen daar dan kennismaken en oefenen met de meest moderne technologieën. Studenten van de opleiding Onderwijsassistent van mboRijnland hebben hiervoor de afgelopen weken diverse lesbrieven geschreven. Ze werkten hierbij samen met leerlingen van het Minkema College.

De komende jaren is er grote behoefte aan technisch opgeleid personeel. Het is daarom belangrijk dat jonge kinderen al vroeg spelenderwijs kennismaken met de boeiende en uitdagende kanten van techniek. De TechnoHUB geeft daar alle mogelijkheden voor. Het kent een groot aantal praktijkruimtes, van elektrotechniek tot robotica, van domotica tot motorvoertuigentechniek, van installatietechniek tot moderne ICT-toepassingen. Hier kunnen kinderen al vanaf jonge leeftijd kennis maken met de veelzijdige aspecten van techniek.

Samenwerking Kalsbeek en mboRijnland
De vraag is hoe kun je jonge kinderen op een leuke manier enthousiast kunt maken voor techniek. De eerstejaars havo/vwo-leerlingen van het Minkema College en studenten van mboRijnland wisten wel raad met die uitdagende vraag. Leerlingen van het Minkema College bedachten meubels en activiteiten voor de TechnoHUB waarmee basisschoolkinderen leren over techniek. De bijbehorende lesbrieven werden geschreven door de studenten Onderwijsassistent van mboRijnland.

Windbuks, knikkerbaan en robot
Die unieke samenwerking leverde een aanbod op waar je als volwassene al enthousiast van wordt. Eén les gaat over het bouwen van bewegende apparaten met het constructiespeelgoed K’necks.  De kinderen leren eerst een schets te maken van hun idee, een bouwplan als het ware. Daarna gaan ze hun idee daadwerkelijk maken. Tijdens een andere les maken de kinderen een knikkerbaan met ijsstokjes en karton. In weer een andere les maken de kinderen een animatiefilm met het programma Scratch. Het aantal ideeën is enorm: een bijzettafel en stoel maken, met een app een robot ontwerpen en testen, met knikkers en speelgoedautootje een kettingreactie demonstreren, met een potlood, kartonnen bekertjes, plakband en ballonnen een windbuks maken. De activiteiten en lesbrieven worden vanaf het komende studiejaar gebruikt in de TechoHUB.

Techniekonderwijs in Woerden
​​​​​​​Het samenwerkingsproject tussen het Minkema College, TechnoHUB en mboRijnland was opgezet door het CIV Welzijn & Zorg en CIV Smart Technology. Met het project geven de partners invulling aan een van de vele activiteiten van de TechnoHUB, een initiatief van het Woerdens Techniek Talent, een groot aantal technisch ondernemers in Woerden en omgeving, mboRijnland, het CIV Smart Technology, het Kalsbeek College en Minkema College. Het biedt leerlingen van de basisscholen, leerlingen van het voortgezet onderwijs en mbo-studenten de kans om kennis te maken met moderne techniek, projecten te doen en gastlessen te volgen. Met deTechnoHUB geven de initiatiefnemers het techniekonderwijs in Woerden een impuls. Hiermee hopen ze dat de technische bedrijven straks voldoende goed opgeleide technische vakkrachten in dienst hebben. De TechnoHUB gaat in september open.