“Ik kan het niet accepteren dat het me gewoon niet lukt. Ik word er boos en verdrietig van.”

Kim Halverhout is een stralende verschijning van 17 jaar. Kim zit in het tweede jaar van de vierjarige opleiding Verpleegkundige bij mboRijnland in Alphen aan den Rijn. Kim heeft een zeldzame aandoening: lipoedeem. Dit zorgt voor extra vermoeidheid en pijn, waardoor Kim niet altijd het reguliere programma kan volgen. De school doet alles wat nodig is om Kim in haar eigen tempo en op passende wijze de opleiding af te ronden.

Diagnose na 3,5 jaar
“Ik was eigenlijk altijd vrij mager. Ik merkte dat ik aankwam en zou dat er met sporten en diëten wel even af krijgen. In mijn gezicht en taille lukte dat ook, maar op mijn benen bleef het zitten.” Kim ging elastische kousen gebruiken, maar merkte dat haar benen steeds dikker werden en later ook haar armen. Daarbij kreeg ze pijn.

De moeder van Kim vond op internet een vrouw met precies dezelfde klachten als Kim. Met dit verhaal gingen ze terug naar de dokter en na nog meer onderzoek en 3,5 jaar ellende en onzekerheid kreeg Kim de diagnose lipoedeem. Dit is een chronische vetverdelingsstoornis, met ophopingen van vet in heupen en benen. In anderhalf jaar kwam ze 30 kilo aan, vooral bij haar benen en later ook haar armen.

Boos en verdrietig
De impact op Kims leven is groot. “De laatste maanden, weken gaat het niet zo lekker. Mijn lichaam kan het eigenlijk niet meer aan. Van binnen wil ik heel veel en voel ik energie, maar mijn lichaam is kapot. Ik heb heel veel pijn en krampen. ” Kim loopt dit jaar twee dagen per week stage in de gehandicaptenzorg. Op knieën of hurken zitten gaat bijna niet meer. Kim merkt dat ze achteruit gaat.

“Eigenlijk moet ik een hele weekplanning maken, waarbij ik rekening houd met mijn beperkte energie, anders kan ik na een dag stage de volgende dag niet naar school of andersom. Als ik ’s avonds nog wil sporten moet ik ’s middags eigenlijk niks doen. Ik kan het gewoon niet accepteren dat het me gewoon niet lukt. Dat vind ik heel moeilijk. Ik word er boos en verdrietig van.”

Begrip van school
Als het even niet gaat, neemt Kim contact op met Lulu of Yvonne, haar slb’ers (studieloopbaanbegeleiders). Ze kijken dan samen wanneer ze kan inhalen wat op dat moment niet lukt, zoals een opdracht inleveren of een presentatie. “mboRijnland heeft veel begrip voor mijn situatie; mijn slb’ers denken mee hoe dingen anders kunnen, dat is erg fijn. Zoals in februari, als ik mijn eerste behandeling onderga, dat ik dan de lessen online kan volgen.” Ook haar stageplek is op de hoogte van haar situatie. “Als het een dag niet gaat, dan mag ik bijvoorbeeld meehelpen bij de dagbesteding.” Aan haar vrienden en vriendinnen laat Kim niet zoveel merken: “Ik wil gewoon meedoen en gezellig zijn. Dat is soms wel een valkuil.”

Opleiding op maat
Over de opleiding is Kim erg enthousiast. Die wil ze heel graag afmaken. In het eerste jaar heeft Kim stage gelopen in de ouderenzorg, nu in de gehandicaptenzorg. Ook al vindt Kim dit leuk, ze denkt dat haar hart meer ligt bij geboortezorg of helpen bij bevallingen, “maar ik houd alle opties open”, zegt Kim lachend. “Volgend jaar zijn er nog meer mogelijkheden voor stage”, vult Lulu aan, “bijvoorbeeld in het ziekenhuis of de GGZ, maar we kijken vooral wat past bij de situatie van Kim. Misschien dat het voor haar beter is om twee dagen per week stage te blijven lopen in plaats van de gebruikelijke drie.”

“We praten op dit moment nog niet over verlengen of vertragen van de studie, we kijken per leerjaar hoe Kim ervoor staat en wat Kim nog moet doen om haar diploma te halen. Haar beperking is niet richtinggevend, daar houden we alleen rekening mee. We zoeken naar het maximale en wat prettig is voor Kim in haar situatie. Zo moeten we bijvoorbeeld ook kijken hoe Kim herstelt van de behandelingen en hoe lang ze geen of minder intensief stage kan lopen.”

Crowdfunding voor liposuctie
Voor de liposuctiebehandelingen, waar Kim er in totaal zes van moet ondergaan, is veel geld nodig. De zorgverzekering vergoedt de behandelingen niet. De kapster van Kim startte eind september vorig jaar een crowdfunding actie. Inmiddels is ruim 11.000 euro opgehaald, maar de zes behandelingen kosten bij elkaar 25.000 euro, dus er is nog veel geld nodig.

Wil je Kim helpen, zodat ze haar opleiding kan afmaken en haar leven met minder pijn en meer energie kan leven? Via deze link kun je Kim steunen met een donatie voor haar operaties.