Minister Dijkgraaf (OCW) op werkbezoek bij mboRijnland in Leiden

Vandaag bracht minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) zijn eerste fysieke werkbezoek aan mboRijnland op de locatie Storm Buysingstraat in Leiden. De aanleiding voor het bezoek is het goede nieuws dat het mbo vanaf vandaag weer volledig opengaat voor fysiek onderwijs. 

De kersverse minister die het mbo-onderwijs in zijn portefeuille heeft, werd ontvangen door twee studenten Toerisme en Leisure en ging vervolgens in gesprek met studenten, docenten, facilitair medewerkers en conciërges. In deze coronatijd werd mboRijnland, net als het hele beroepsonderwijs, voor enorme uitdagingen gesteld om het onderwijs afwisselend online en fysiek in te richten en te volgen. Minister Dijkgraaf: “Ik ben blij dat er ruimte is om weer fysiek onderwijs aan te bieden op mbo-instellingen, hogescholen en universiteiten. Daarom ben ik vandaag op bezoek bij het eerste onderwijs dat al fysiek georganiseerd kan worden, zoals hier bij mboRijnland. Het is heel fijn dat studenten achter hun scherm vandaan zijn, en elkaar weer kunnen ontmoeten. Ook goed om te zien dat er onder hen zoveel creatieve ideeën leven over de toekomst van het onderwijs.”

Gijs Vlieland, locatiedirecteur mboRijnland: “We zijn enorm vereerd met het bezoek van de nieuwe minister. Daarnaast zijn we erg blij dat we weer met elkaar op school kunnen zijn. Het is zo belangrijk voor studenten en docenten om elkaar weer te zien en te spreken. School is niet alleen plek waar onderwijs wordt gegeven, maar ook een belangrijke plek voor sociale activiteiten. Fijn dat fysiek onderwijs weer de norm wordt.”

Rondleiding door het mbo
De minister kreeg tijdens zijn werkbezoek een goed beeld van het beroepsonderwijs en het belang van fysiek onderwijs. Na het eerste gesprek kreeg hij een rondleiding door de praktijklokalen van de kappers en schoonheidsspecialistes, waar studenten volop bezig waren om de praktijk te oefenen. Daarna nam de minister een kijkje bij de opleiding Orde en Veiligheid en de opleiding Sport en Bewegen. Veel stages konden de afgelopen tijd door de lockdown niet doorgaan, dus werd waar mogelijk op school geoefend door de studenten.

Studente Jill Turk die de opleiding handhaving, Toezicht en Veiligheid volgt, vertelt over haar ontmoeting met de minister: “Ik ben superblij dat de school weer helemaal opengaat. Het was leuk om minister Dijkgraaf te ontmoeten en met hem in gesprek te gaan. We hebben het gehad over wat we als studenten en docenten hebben geleerd van de coronatijd en hoe flexibel en op maat het onderwijs is geworden.”

De minister kreeg als dank voor zijn bezoek een zelfgebakken taart mee van Hendrik Dekker (student Patisserie) en een uitnodiging een keer te komen dineren in Restaurant Schoolbord van mboRijnland.

Minister Robbert Dijkgraaf ging o.a. langs bij de opleidingen Kapper en Schoonheidsspecialist

Minister Robbert Dijkgraaf met studenten Toerisme & Leisure

Minister Robbert Dijkgraaf wordt geïnterviewd door studente Mekdes van de opleiding Handhaving, Toezicht en Veiligheid