Zelfstandig werkend kok

Vind je het leuk om te koken? Leg je mensen graag in de watten? Of lijkt het je uitdagend om een restaurant te runnen? Verdiep je dan in onze horecaopleidingen.

Bekijk opleidingen

Werken in de horeca is veelzijdig. Misschien vind je het geweldig om in een café achter de bar drankjes klaar te maken. Misschien bedien je graag mensen in een restaurant. Ben je gastheer of gastvrouw, dan ontvang je de gasten en begeleid je ze naar hun tafel. Als het aan jou ligt, hebben ze een geweldige middag of avond uit. Is het hotel voor jou dé werkplek, dan zorg je elke dag voor een uitgebreid ontbijtbuffet. Het kan ook zijn dat jouw passie in de keuken ligt. Daar maak je menu’s klaar waar mensen nog lang enthousiast over napraten. In de horeca vorm je samen één familie. Als alle gasten weg zijn, is er even tijd voor plezier met elkaar. Tijd om de fooien te tellen. Om samen nog wat te drinken en om zo de dag af te sluiten. Proost! Op een goed begin van je horecaopleiding.

Kom zelf kijken wat het vak inhoudt en reserveer een lunch bij ons schoolrestaurant ‘t Goudse ID. Hier doen onze studenten praktijkervaring op.

Opleidingen Horecaopleidingen

De BOL-opleiding is VOL. Aanmelden kan nog wel voor de BBL-opleiding.

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Koken, daar ligt jouw passie! Daarom bereid je als zelfstandig werkend kok in de eerste plaats gerechten. Vervolgens zorg je voor een mooie presentatie op de borden. Dat de gasten per tafel hun bestelling tegelijkertijd geserveerd krijgen, is voor jou vanzelfsprekend. Verder ben je als zelfstandig werkend kok verantwoordelijk voor de planning en organisatie van de keukenwerkzaamheden.

Daarbij heb je een prettig contact met je collega’s. Ook stel je samen met je leidinggevende de menukaart vast. Je doet er alles aan om die kaart zo veelzijdig mogelijk te maken. Met genoeg keuze voor de vleesliefhebbers, de visliefhebbers en de vegetariërs onder je gasten. Je hebt daarnaast ook kennis van inkoop en voorraadbeheer. Zodat alle ingrediënten die je wilt verwerken in de gerechten ook altijd aanwezig zijn.

Opleidingsinhoud

De mbo-opleiding Zelfstandig werkend kok volg je na het basisprogramma voor kok. Je gaat hier dus een stap verder. Zo leer je hoe je een menukaart maakt en zelfstandig gerechten samenstelt. Je leert welke ingrediënten je voor welk gerecht nodig hebt. Met welke bereidingstechnieken zo’n gerecht het beste tot zijn recht komt. Daarbij leer je hoe je planmatig en hygiënisch werkt. Dat alles doe je in praktijklokalen, waar je in groepjes bezig bent, begeleid door een docent.

De opleiding besteedt veel aandacht aan leidinggeven en aan bedrijfsvoering. In dat kader leer je hoe je ander keukenpersoneel aanstuurt. En je doet kennis op van marketing,personeelsmanagement, financieel management, recht en logistiek. De opdrachten maak je meestal digitaal en bespreek je daarna met je coach.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en werk je minimaal 640 uur (per schooljaar) in een erkend leerbedrijf. Zorg ervoor dat je voor de start van je studie een erkend leerwerkbedrijf hebt. Hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als zelfstandig werkend kok is het allereerst vereist dat je houdt van de branche waar je in werkt. Daarnaast moet je kunnen samenwerken en beschik je over een servicegerichte houden ten opzichte van de gasten. Het is ook belangrijk dat je beschikt over enige handigheid in de keuken, anders loopt de boel in de soep. Zelfstandig werkend kok is een veelzijdig en uitdagend beroep, maar niet iedereen wil werken in de avonduren en tijdens weekenden.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleiding kok een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is:72 voor de BOL-opleiding en 72 voo de BBL-opleiding 

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

't Goudse ID

't Goudse ID is een schoolrestaurant, waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten. Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren via: www.goudse-id.nl

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)

De BOL-opleiding is VOL. Aanmelden kan nog wel voor de BBL-opleiding.

Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein) - BOL & BBL zijn VOL voor schooljaar 2018-2019

Deze opleiding heeft maximaal 144 plaatsen

Opleiding vol: aanmelden is niet mogelijk
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen