Zelfstandig Werkend Kok

Misschien ken je het vak al omdat je een bijbaan hebt in de keuken van een restaurant of in de bediening, als gastheer of gastvrouw. Of misschien kook je thuis al de sterren van de hemel. Misschien heb je al langer het idee dat je iets wilt met je talent voor koken of gastheerschap. Je vindt het sowieso leuk om mensen te helpen, te ontvangen, in de watten te leggen met een goede maaltijd, een lekkere cocktail, een mooie wijn. Gastvrijheid, dat zit in je bloed. Voor jou niks leukers dan ervoor te zorgen dat je gasten straks tevreden de deur uitgaan.
Bekijk opleidingen

Beroepsbeeld: waar werk je en wat doe je?

Koken, daar ligt jouw passie! Daarom bereid je als zelfstandig werkend kok in de eerste plaats gerechten. Vervolgens zorg je voor een mooie presentatie op de borden. Dat de gasten per tafel hun bestelling tegelijkertijd geserveerd krijgen, is voor jou vanzelfsprekend. Verder ben je als zelfstandig werkend kok verantwoordelijk voor de planning en organisatie van de keukenwerkzaamheden.

Daarbij heb je een prettig contact met je collega’s. Ook stel je samen met je leidinggevende de menukaart vast. Je doet er alles aan om die kaart zo veelzijdig mogelijk te maken. Met genoeg keuze voor de vleesliefhebbers, de visliefhebbers en de vegetariërs onder je gasten. Je hebt daarnaast ook kennis van inkoop en voorraadbeheer. Zodat alle ingrediënten die je wilt verwerken in de gerechten ook altijd aanwezig zijn.

Opleidingsinhoud

De mbo-opleiding Zelfstandig werkend kok volg je na het basisprogramma voor kok. Je gaat hier dus een stap verder. Zo leer je hoe je een menukaart maakt en zelfstandig gerechten samenstelt. Je leert welke ingrediënten je voor welk gerecht nodig hebt. Met welke bereidingstechnieken zo’n gerecht het beste tot zijn recht komt. Daarbij leer je hoe je planmatig en hygiënisch werkt. Dat alles doe je in praktijklokalen, waar je in groepjes bezig bent, begeleid door een docent.

De opleiding besteedt veel aandacht aan leidinggeven en aan bedrijfsvoering. In dat kader leer je hoe je ander keukenpersoneel aanstuurt. En je doet kennis op van marketing,personeelsmanagement, financieel management, recht en logistiek. De opdrachten maak je meestal digitaal en bespreek je daarna met je coach.

BOL

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

BBL

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage/bpv (per schooljaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden. Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen. Heb je hulp nodig bij het vinden van een leerwerkbedrijf? Kijk op www.stagemarkt.nl en bespreek dit in het intakegesprek.

Haal meer uit je opleiding

Bij mboRijnland kan je zelf een richting geven aan je opleiding. Zo sluit je opleiding aan bij wie jij bent en wat jij wilt worden. Kijk eens naar deze mogelijkheden:

Buitenland

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school? Lees meer over internationalisering >

Keuzedelen

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Lees meer over keuzedelen >

Ondernemerschap

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken. Lees meer over ondernemerschap >

Beroepseisen

Als zelfstandig werkend kok is het allereerst vereist dat je houdt van de branche waar je in werkt. Daarnaast moet je kunnen samenwerken en beschik je over een servicegerichte houden ten opzichte van de gasten. Het is ook belangrijk dat je beschikt over enige handigheid in de keuken, anders loopt de boel in de soep. Zelfstandig werkend kok is een veelzijdig en uitdagend beroep, maar niet iedereen wil werken in de avonduren en tijdens weekenden.

Toelatingseisen

Voor deze opleiding heb je één van de volgende diploma’s nodig:

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
  • Diploma vmbo gemengde leerweg
  • Diploma vmbo theoretische leerweg
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4  

Maximum aantal plaatsen
Deze opleiding heeft samen met de opleiding kok een maximum aantal plaatsen. Het aantal plaatsen geldt voor alle locaties samen. Dit aantal is:72 voor de BOL-opleiding en 72 voo de BBL-opleiding 

We plaatsen studenten op volgorde van aanmelding. Als we het maximum aantal studenten geplaatst hebben, dan kom je op een wachtlijst. Je wordt hier dan over geïnformeerd. 
Je kunt je aanmelden door het aanmeldformulier volledig in te vullen. Daarnaast neem je verplicht deel aan onze intakeactiviteiten: het invullen van onze Startmeter en een intakegesprek. Wil je meer informatie over toelating bij mboRijnland kijk dan hier.

Kosten

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op www.mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op www.mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Bijzonderheden

't Goudse ID

't Goudse ID is een schoolrestaurant, waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten. Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren via: www.goudse-id.nl

Locaties

  • Gouda (Groen van Prinsterersingel) (BOL & BBL)
  • Leiden (Bètaplein) (BOL & BBL)
Aanmelden opleiding Beleef het zelf
In het kort
Leerweg
BOL & BBL
Niveau
3
Duur
3 jaar
Locaties
Gouda
Leiden (Bètaplein)

Deze opleiding heeft maximaal 144 plaatsen

Voldoende plaats
Heb je vragen?

Neem contact met ons op

Stel je vraag

Bekijk ook deze opleidingen