Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality alles over de sector vrijetijdsbesteding! Zoals het organiseren van excursies en het plannen van activiteiten. De opleiding bereidt jou voor op werken in de toeristische en recreatieve sector.

Tijdens de opleiding leer je waar je allemaal aan moet denken bij het plannen van activiteiten en excursies, zoals: dieetwensen, bewegingsmogelijkheden van mensen en wat er allemaal wel en niet kan op een locatie. Daarbij leer je rekening houden met de wensen van  verschillende doelgroepen. Excursie voor ouderen? Jij regelt een passende rondvaarttocht voor ze. En voor tieners regel jij in een handomdraai een survivalparcour. Aan creativiteit bij jou geen gebrek! Ook nemen we je mee in de wereld van plannen, organiseren en het uitvoeren van activiteiten. Je werkt tijdens de opleiding veel samen. Daarnaast maak je kennis met bedrijven uit de sector. Dit doe je door middel van een stage bij een bedrijf in de toeristische of recreatieve sector. Aan het einde van de opleiding weet jij precies hoe je sport- en spelactiviteiten organiseert voor verschillende doelgroepen!

Het eerste jaar
In het eerste jaar volg je lessen met studenten van de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. In het eerste jaar ligt het accent op Hospitality. Elke dag volg je lessen waarbij de inhoud per dag verschilt. Houd per week ongeveer rekening met 22 klokuren les. Vanaf februari loop je 10 weken stage bij een bedrijf in de toeristische sector. De stagecoördinator helpt je bij het vinden van een passende stage. Na de stageperiode krijg je weer les zoals voor de stage. Dit is de periode dat je een keuze maakt voor je profiel waar je de volgende studiejaren mee aan de slag gaat.

Vakken en keuzedelen
Naast de generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap volg je in het eerste jaar nog meer vakken. Voorbeelden van vakken uit het eerste jaar zijn: Digitale vaardigheden, Administratie, Duits en Hospitality. Bij Hospitality draait alles om het klantcontact. In het tweede jaar van de opleiding ligt het accent op jouw gekozen profiel. Naast de generieke vakken, volg je vakken als: Show en Entertainment, Activiteitenorganisatie, Activiteitenbegeleiding en Promotie. Het tweede jaar sluit je af met een stage. In het derde bereid je je voor op het doen van het examen. Het praktische onderdeel van het examen vindt plaats op je stage.

Mogelijke stageplaatsen zijn een reisbureau, recreatiepark, evenementenbureau of animatieteam op een camping. Extra leuk aan deze opleiding is dat je stage mag lopen in het buitenland, als je 18 jaar of ouder bent.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Individuele begeleiding vinden wij erg belangrijk. Je krijgt daarom de ondersteuning die je nodig hebt. Naast de theorievakken is er veel aandacht voor praktisch oefenen van de vaardigheden, die je nodig hebt bij je stages. Daarnaast organiseren we elk jaar een ‘Bedrijvendag’. Tijdens de Bedrijvendag presenteren bedrijven zich, en vertellen zij waarom het juist bij hen zo leuk is om stage te lopen.

Vooropleidingseisen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2,5 jaar 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

  • Entertainment
  • Internationaal aan het werk
  • Vakantiegevoel
  • Vrije tijd en gastvrijheid
  • Wisselende werkplekken

Student vertelt

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding, het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een (internationaal) hotel, attractiepark of outdoorcentrum.

Als Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality organiseer je activiteiten, zoals sport- en spelactiviteiten voor jongeren op een kamp of tijdens vakantie. Ook ontvang en informeer je gasten bij de receptie. Naast het organiseren, bestaat een deel van jouw activiteiten uit het verkopen van activiteiten. Het is daarbij belangrijk dat je goed luistert naar de wensen van de klant. Alleen door te luisteren vind je voor iedere klant een passende activiteit. Een ouder echtpaar wil bijvoorbeeld graag natuur zien, dus beveel je ze een tripje naar de Veluwe aan. Bij een vraag vanuit een basisschool kies je voor een sport- en speldag en bedenk je leuke activiteiten voor alle kinderen. Dus, zie jij jezelf als een creatief organisatietalent? Dan past deze opleiding goed bij jou!

Als je klaar bent

  • Doorstroom binnen mbo – 42% (landelijk gemiddelde)
  • Percentage gediplomeerden met werk – 84% (landelijk gemiddelde)
  • Startsalaris gemiddeld bruto uurloon - €8,77
  • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Ondernemerschap
  • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Nieuws