Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality leer je alles over de sector vrijetijdsbesteding. Je leert bijvoorbeeld om activiteiten te plannen en excursies te organiseren. De opleiding bereidt jou voor op werk in de toeristische en recreatieve sector, door een combinatie van theorie en praktijk. 

Je leert tijdens de opleiding waar je allemaal aan moet denken bij het plannen van activiteiten en excursies: zoals specifieke dieetwensen, bewegingsmogelijkheden van mensen, wat de mogelijkheden zijn op bepaalde locaties en meerJe houdt rekening met verschillende doelgroepen: kleine kinderen, tieners of juist oudere mensen. Het plannen, organiseren en uitvoeren van de activiteiten leer jij allemaal. Mensen informeren over een bepaalde activiteit en hen de activiteit verkopen hoort hier ook bij. Je wilt natuurlijk dat zo veel mogelijk mensen plezier beleven aan jouw activiteiten én dat er zo veel mogelijk geld mee wordt verdiend. Je werkt veel samen met anderen in lessen en projecten ter voorbereiding op jouw toekomstige beroep. Ook maak je kennis met de bedrijven waarbij je kunt gaan werken. Je loopt stage binnen bedrijven in de toeristische of recreatieve sector. Aan het eind van de opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality regel jij zelf verschillende sport- en spelactiviteiten vanaf het begin tot en met het eind. 

Het eerste jaar
Het eerste jaar volg je lessen samen met alle andere studenten die zich in hebben geschreven voor de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. Je volgt generieke vakken zoals Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. En beroepsspecifieke vakken zoals een tweede vreemde taal, toerisme en hospitality. Ook is er ruimte voor keuzevakken en loop je een verplichte stage van 10 weken ter oriëntatie. Het onderwijs is geheel afgestemd op jouw individuele talenten en mogelijkheden. Aan het eind van het eerste leerjaar kies je in samenspraak met je docenten of je doorgaat op niveau 3 of niveau 4. Ook kies je een profiel: travel & hospitality of leisure & hospitality. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Entertainment
 • Internationaal aan het werk
 • Vakantiegevoel
 • Vrije tijd en gastvrijheid
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Zelfstandig Medewerker Leisure & Hospitality en sluit hem succesvol af. Je hebt dan een niveau 3 diploma en kunt doorstromen naar niveau 4, of aan het werk. Je werkt dan bij een (internationaal) hotel, recreatiebedrijf of andere bedrijven gericht op reizen en vrijetijdsbesteding. Zoals bij een attractiepark of een outdoorcentrum 

Als zelfstandig medewerker leisure en hospitality organiseer je activiteiten. Je organiseert bijvoorbeeld sport- en spelactiviteiten voor groepen jongeren op kamp, of tijdens een vakantie. Daarnaast werk je bij de receptie om gasten te ontvangen en informeren. Een deel van jouw werkzaamheden bestaat dus ook uit het verkopen van de activiteiten die jij organiseert en begeleidt. Je besteedt daarvoor veel aandacht aan het luisteren naar klanten. Daardoor vind je voor iedereen een activiteit die precies aansluit op zijn of haar wensen. Een echtpaar wilt bijvoorbeeld graag de natuur zien, dus jij denkt gelijk aan die tocht door de Veluwe op de elektrische fiets. Bij de vraag vanuit een basisschool voor een leuke sport en spel dag, ga jij aan de slag met het bedenken van leuke activiteiten voor kinderen. 

Als je klaar bent

 • Doorstroom binnen mbo – 42% (landelijk gemiddelde)
 • Percentage gediplomeerden met werk – 84% (landelijk gemiddelde)
 • Startsalaris gemiddeld bruto uurloon - €8,77
 • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.