Docent Veerle over haar werk als (stads)fotograaf
‘Mijn tip voor studenten? In het begin van je carrière heb je vaak de neiging veel opdrachten aan te nemen, maar het is ook goed om tijd te maken voor je creativiteit en ontwikkeling. Probeer daarom te zorgen voor een basisinkomen, zodat je daarnaast kan kiezen welke fotografieopdrachten je wilt doen.’
Veerle Sloof, fotografiedocent en oud-student Mediavormgeving bij mboRijnland, is een jaar lang de stadsfotograaf van Leiden. Wekelijks publiceert ze een grote foto in het Leidsch Dagblad. Een bijzondere rol die ze met enorm veel plezier uitvoert. In dit interview vertelt ze over haar passie voor fotografie, werk als zzp’er en lesgeven bij mboRijnland.
Wat gaaf dat je bent verkozen tot stadsfotograaf van Leiden!
“Dankjewel! Ik vind het een grote eer en uitdaging. Het thema van dit jaar is feest, omdat we dit jaar 450 jaar Leidens Ontzet én Universiteit Leiden vieren. Ik ben geen feestbeest, maar ik houd wel van alles wat eraan voorafgaat. Is er iemand jarig? Dan regel ik het cadeau. Zo kwam ik op het idee voor mijn inzending: de voorbereiding. Iedereen kent het gevoel van voorpret of de spanning voor een feestje. Ik vind het tof dat vast te leggen.”
Ben je al op veel plekken geweest?
“Ja, maar ik ga nog niet alles verklappen. Laatst was ik bij de generale repetitie van de musical De Nieuwe Geuzen en vorige week heb ik de vrijwilligers van het Leiden International Film Festival (LIFF) op de foto gezet. Nieuwe ideeën zijn altijd welkom, want een jaar is lang. Ik heb al veel reacties gehad van bedrijven, maar van mij mag het best wat kneuteriger. Een straatfeest of lekker samen koken. Ook wil ik dat mijn fotoserie geen Hollands feestje wordt. Ik wil in mijn serie het hele verhaal van Leiden en de regio vertellen. Dat is heel divers en daarom zoek ik juist ook naar feestjes waar ik zelf niet zo snel zou (binnen)komen.”
Hoe combineer je deze opdracht, je werk als fotograaf én docent?
“Laatst had ik drie deadlines op één dag, maar dat is het waard. En ik moet ook vaker nee zeggen tegen andere opdrachten. Dat is jammer, maar ik kom als stadsfotograaf op zoveel bijzondere plekken en lesgeven vind ik ook heel leuk om te doen.”
Hoe zou je jezelf als fotograaf omschrijven?
“Ik ben altijd wel op zoek naar rust en verstilling, maar werk ook graag met sterke, verhalende beelden met veel emotie. Ook houd ik ervan als beelden een beetje ambigu zijn, dat je het gevoel hebt dat je niet het hele verhaal ziet. Beelden die heel recht voor z’n raap zijn, vind ik niet zo spannend.”
Was je vroeger al bezig met fotografie?
“Fotografie was altijd al een hobby, maar het vuurtje ging pas echt vlammen toen ik zestien was. Mijn vader is culinair adviseur bij een horecagroothandel en schrijft artikelen over de oorsprong van producten. Ik mocht mee om foto’s te maken. Zo werd mijn hobby mijn bijbaan. Ik ben op hele toffe plekken geweest: een boer die in België rammenas, een knolgewas, teelt en op de boot bij een kreeftvisser. Ik heb daar ontzettend veel van geleerd, want het zijn niet altijd de meest ideale omstandigheden waarin je foto’s maakt. Denk aan foto’s maken in een donkere kaaskelder of een drukke restaurantkeuken waar je eigenlijk in de weg loopt.”
Dino-fanaat Evy bij de nieuwe expositie met de kudde triceratopsen in museum Naturalis. Foto Veerle Sloof.
Wat een mooie start van je carrière! Hoe ben je weer bij mboRijnland terechtgekomen?
“Op mijn negentiende, nog tijdens mijn studie Mediavormgeving bij ROC Leiden, ben ik mijn eigen bedrijf gestart en kreeg ik mijn eigen klanten. Daarna heb ik in Parijs een opleiding studiofotografie gevolgd en workshops bij Fotoacademie Amsterdam. Op een gegeven moment ben ik gevraagd voor het geven van gastlessen bij mboRijnland. Dat vond ik zo leuk om te doen, dat ik niet meer ben weggegaan. Vorig jaar heb ik mijn pedagogisch-didactisch getuigschrift (PDG) behaald en nu ben ik dus in vaste dienst als docent binnen de opleidingen Mediaredactiemedewerker en Mediavormgeving.”
Wat vind je zo leuk aan lesgeven?
“De doelgroep studenten, want op die leeftijd ontdek je wie je bent. Die persoonlijke groei vind ik mooi om te zien. Als ze dan ook nog eens hele toffe dingen maken, kan ik daar heel trots op zijn. In mijn lessen geef ik veel voorbeelden uit de praktijk en deel ik fouten die ik heb gemaakt. Wel met humor natuurlijk! Als je in Lutjebroek je cameraoplader laat liggen en je moet een deadline halen, is dat niet zo handig.”
Hoe zorg je dat studenten na het volgen van jouw lessen alle skills in huis hebben?
“Ik laat ze nu al zoveel mogelijk samenwerken met echte opdrachtgevers. Voor museum Naturalis portretteren studenten twintig onderzoekers over hun bijzondere werk. Ook koppel ik studenten aan bedrijven in mijn eigen netwerk. Zo werken ze aan een social media campagne voor boulderhal Kunststof in Leiden. Ze maken een verhalende fotoserie, inclusief onderschriften in de juiste tone of voice. Ook doen ze research en maken ze een draaiboek. Eigenlijk het hele pakket dus.”
Keti Koti in Amsterdam. © Veerle Sloof
Wat vind je zelf het leukst om te fotograferen?
“Ik heb een passie voor ambachten, want ik vind het prachtig om te zien hoe iemand de tijd neemt om een mooi, lokaal product te maken. Ook reisfotografie vind ik tof. Ik maak onder andere foto’s voor het Nederlands Bureau voor Toerisme en voor VisitNL maak ik reportages over een specifieke regio. Door mijn werk kom ik op allerlei toffe locaties terecht. Zo ben ik een keer gaan wildplukken en heb ik geslapen in een bijzondere slaapboerderij.”
Heb je tips voor studenten die fotograaf willen worden?
“In het begin van je carrière heb je vaak de neiging veel opdrachten aan te nemen, maar het is ook goed om tijd te maken voor je creativiteit en ontwikkeling. Probeer daarom te zorgen voor een basisinkomen, dat kan ook in een ander vakgebied, zodat je kan kiezen welke fotografieopdrachten je wilt doen. Zo heb ik naast het freelancen achter de bar gestaan in café De Eland in de Amsterdamse Jordaan. Dat is echt een instituut en was onwijs leuk om te doen.”
Benieuwd naar het werk van (stads)fotograaf Veerle? Je vindt haar foto’s op de website van het Leidsch Dagblad en haar eigen website.