Docent Owen: ‘Elke dag werk je aan je skills, zodat jij straks een topbakker wordt’ 

“Studenten vinden het leuk om van mij te leren en ik geniet ervan om mijn kennis en ervaring te delen. En het leukste? Vaak mag je iets dat je hebt gebakken meenemen naar huis, want ik wil dat je trots bent op je werk en dit deelt met familie en vrienden.”

Docent Owen RobertVan perfect gebakken koekjes tot heerlijke taarten en lekker brood: als bakker draait alles om techniek en creativiteit. Docent Owen Roberts (47) werkte jaren als patissier in luxe hotels en weet als geen ander wat ervoor nodig is om topbakker te worden. Nu deelt hij zijn kennis en passie met studenten van de bij de opleidingen Zelfstandigwerkend Bakker, Uitvoerend Bakker en Patissier in Leiden en Gouda. “In mijn lessen is het net als in een echte bakkerij: het mag gezellig zijn, maar er moet ook écht gewerkt worden.”  

De eerste weken: structuur en basistechnieken

“Alles begint met een goede basis. In het eerste half jaar ontdek je alles over ingrediënten, leer je belangrijke technieken en oefen je met recepten. De meeste bakkers houden van structuur. Daarom krijg je op je eerste dag een map met alles wat je nodig hebt. Zo kun jij je eerst volledig focussen op het leren van het vak en hoef je je minder bezig te houden met plannen en organiseren. We starten met (zand)koekjes, klein brood en iets lekkers van bladerdeeg. Heb je de basistechnieken goed onder de knie? Dan krijg je steeds meer vrijheid én verantwoordelijkheid.” 

Van voetballers tot de koning en koningin

“Voordat ik docent werd bij de studierichting Bakkerij, werkte ik als patissier in luxe hotels zoals Hotel Huis ter Duin in Noordwijk en het Kurhaus in Scheveningen. Ik maakte van alles: van bonbons tot bruidstaarten en desserts voor bekende gasten, zoals de spelers van het Nederlands Elftal. En rond het huwelijk van Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima verbleven er veel koninklijke gasten in het hotel. Zo liep ik opeens langs de koning van Spanje! Natuurlijk zijn zij ook gewoon mensen, maar het is wel bijzonder om voor deze gasten te mogen bakken.”   

Het geheim van een topbakker

“Hoe je eindproduct eruitziet, is ontzettend belangrijk. In een luxe bakkerij moet alles strak en glanzend zijn, bij een winkel als Hema mag het simpeler. Dat verschil is logisch, want je bakt voor een andere doelgroep. Tijdens de opleiding sluit je elke periode af met een praktijkopdracht. Ik let op smaak, techniek en presentatie. Soms gaat het mis: een student gebruikte ooit véél te veel oploskoffie in een taart. Nou, dat proef je meteen! Maar van fouten leer je. Ik los het niet voor je op, maar laat je zelf nadenken.” 

Gezellig en serieus leren

“Ik houd van samenwerken en vind het belangrijk dat er een goede sfeer is. Net als in een echte bakkerij! Natuurlijk wil ik dat je de opleiding serieus neemt. Maar boos worden? Dat past niet bij mij. Studenten vinden het leuk om van mij te leren en ik geniet ervan om mijn kennis en ervaring te delen. En het leukste? Vaak mag je iets dat je hebt gebakken meenemen naar huis, want ik wil dat je trots bent op je werk en dit deelt met familie en vrienden.”  

Niet altijd vroeg opstaan

“Veel studenten denken dat je als bakker altijd midden in de nacht begint, maar dat is niet het geval. In een broodbakkerij start je vaak vroeg, maar in een banketbakkerij of als patissier in een restaurant heb je vaak andere werktijden. Er is dus altijd een werkplek die bij jou past! Werken in een bakkerij is wel echt iets anders dan bakken als hobby. Daarom kun je bij mboRijnland proeflessen volgen of een dagje meelopen om te ontdekken of dit vak écht bij je past. Voor mij is dit het mooiste vak dat er is. Als bakker maak je elke dag mensen blij met iets lekkers. Hoe geweldig is dat?”