Litouwse school onder de indruk van hybride onderwijs mboRijnland

‘Vooruitstrevend. Uitdagend en interessant’. Dat waren de reacties van de twaalf onderwijsmanagers van het Karalius Mindaugas Vocational Training Centre in Litouwen over de diverse vormen van hybride onderwijs van mboRijnland.

De onderwijsmanagers van de mbo-school uit Kaunus in Litouwen namen op 26 en 27 oktober een kijkje in de keuken van de verschillende hybride leertrajecten, die door mboRijnland zijn ontwikkeld. Van Kathinka van Doesum kregen ze in Dutch Innovation Factory in Zoetermeer een presentatie over het (wetenschappelijk) theoretisch kader van hybride leren, ontwikkeld door het Research Lab van mboRijnland. Daarna brachten ze een bezoek aan Experimenteerhuis Zorgtechnologie, een project van het CIV Welzijn & Zorg. Hier kregen ze van studenten Doktersassistenten informatie over zorgtechnologie. Ze waren onder de indruk van de voorlichtingskwaliteiten van de studenten. Dat de studenten ook zorgprofessionals voorlichting gaven over het gebruik van zorgtechnologie in het zorgproces vonden ze ‘impressive’.

Virtuele leerapotheek
Op de tweede dag brachten zij een bezoek aan het Gezondheidsinformatiepunt aan de Breestraat. Hier geven studenten Doktersassistenten gezondheidsmetingen en leefstijladviezen. Vervolgens kregen ze van Sharon Piket en Jolanda Ganzevles een demonstratie van de in ontwikkeling zijnde Virtuele leerapotheek, een samenwerking van het CIV Welzijn & Zorg, twee universiteiten, zes roc’s en diverse brancheorganisaties in de apothekerswereld.” Prachtige voorbeelden van hybride leertrajecten, aldus de Litouwers.

House of Hospitality
Ook waren de Litouwers erg onder de indruk van het diner dat studenten van de afdeling Horeca in het restaurant “Schoolbord” op locatie Lammenschans hadden bereid. ‘Delicious’ en ‘perfect service’. Daarna kregen ze van Marianne Wildeman een presentatie over het hybride onderwijs House of Hospitality. Hierin leren studenten ‘on the job’, waarbij praktijkleren in een instelling voor horeca wordt afgewisseld met praktijk- en theorielessen op school. Opdrachten uit de lessen op school worden uitgevoerd tijdens het praktijkleren en de ervaringen die de studenten in de praktijk opdoen, zijn weer uitgangspunt voor de lessen op school.

Het programma werd afgesloten met een ontmoeting met bestuurslid Saskia Schenning, Klaske Apperloo, directeur Start-Up en verantwoordelijk manager internationale activiteiten en Anne Staring, adviseur kwaliteitszorg.  Ook kregen ze nog enkele presentaties te zien van andere hybride leertrajecten en uitleg over kwaliteitsborging en controle.

Tegenbezoek
De Litouwers waren zeer onder de indruk van het programma. Op korte termijn zal er een tegenbezoek plaatsvinden waarin verdere samenwerking tussen beiden colleges op “internationaal vlak” besproken zal worden met name voor Zorg en Welzijn en Dienstverlening.

Meer weten? Neem dan contact op met organisatoren Guus Wismans en Marcel de Jong.