Word
stagebedrijf

Meer informatie

Lopende samenwerkingen

Meer informatie

Samenwerken?
Neem contact op

Contactformulier

Onze focus ligt op integratie van onze opleidingen rondom slimme technologie. We noemen dit ook wel smart education. Kenmerkend voor smart education is:  

  • hybride onderwijs 
  • samen met het bedrijfsleven en andere externe partners zoals gemeentes, vmbo en hbo 

We leiden studenten op tot succesvolle en betekenisvolle professionals die bedrijven versterken en duurzame maatschappelijke bijdragen leveren door middel van het toepassen van slimme technologie. Wij doen dit bij voorkeur binnen de samenwerking van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV), maar dit kan natuurlijk ook gewoon met een stage- of leerwerkbedrijf zijn.

Onze studenten bieden nieuwe, verfrissende ideeën en kunnen samen met onze docenten werkzaamheden uitvoeren waar u behoefte aan heeft en waar creatieve aanpakken voor nodig zijn.
Onze studenten zijn de werknemers én de klanten van de toekomst, dus hun input is waardevol voor uw bedrijf.
Doet u mee? Meld u dan vandaag nog aan!

Slimme technologische oplossingen volgen elkaar in rap tempo op. De grens tussen ICT en techniek vervaagt en verandert onze wereld drastisch. Smart Technology draait om het slim combineren en integreren van bestaande en nieuwe technologieën met ICT. Dit leidt tot innovatieve processen, producten en diensten met (grote) impact op ons leven en werken. Wij benaderen dit vanuit de zes toepassingsgebieden:


Regio’s

Wij bedienen de arbeidsmarktregio’s Holland Rijnland, Zuid-Holland Centraal en Holland Midden. In deze primaire regio’s zijn wij actief in Leiden, Gouda en Zoetermeer maar ons onderwijs beperkt zich niet tot de muren van onze locaties. Daarnaast is ook sprake van een secundaire regio, deze strekt zich uit tot Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dit betreft het gebied waarin veel van onze regionale partners uit de primaire regio zakendoen.

In deze regio’s zien wij twee relevante trends:

  • De toenemende vraag naar vakmanschap en specialisten in specifieke sectoren én
  • de vraag naar kennis van toepassingen van slimme technologie over sectoren heen.

Lopende samenwerkingen

Samenwerkingen Leiden

PLNT BOOST! 

Samen met PLNT Leiden (het innovatie- en ondernemerschap centrum) lanceert mboRijnland het PLNT BOOST! programma. Studenten met een innovatief idee krijgen de kans om extra stappen te zetten. 

PLNT BOOST! is er voor studenten van mboRijnland die een goed idee hebben en hier graag een bedrijf van willen maken. PLNT BOOST! duurt één kalenderjaar (studenten die afstuderen kunnen mee blijven doen).

Voor meer informatie kun je terecht op de website van PLNT BOOST! 

Studenten Mediavormgeving maken animaties voor museum Boerhaave
Op uitnodiging van het museum Boerhaave in Leiden maakten studenten Mediavormgeving animaties voor de tentoonstelling Besmet!. Koning Willem-Alexander opende deze tentoonstelling en sprak – op zijn nadrukkelijk verzoek – ook met drie studenten die hieraan hebben meegewerkt. Een geweldige pluim voor alle studenten en docenten die hierbij zijn betrokken!  

De animaties die door de studenten zijn gemaakt, vindt u hier.

Studenten bouwen Tiny Office en werken daarbij met BIM
In november 2020 was de officiële start voor de bouw van een Tiny Office. Studenten van mboRijnland en de Haagse Hogeschool zijn inmiddels aan de slag gegaan om in het kader van het Open Innovatie Lab dit huis (of eigenlijk is het een kantoor) van de toekomst te ontwerpen en te bouwen in opdracht van Bouwend Nederland. 

Inventeers start eigen Academy 
Samen met mboRijnland en de Hogeschool Leiden startte het Leidse ingenieursbedrijf Inventeers haar eigen Academy. Bij de stichting Inventeers Academy zijn ieder semester zes tot acht excellente studenten van het mbo, hbo en wo welkom. Onder professionele begeleiding werken zij aan concrete oplossingen voor bedrijven uit de regio. De stichting Ondernemend Leiden ondersteunt dit initiatief met een stimuleringsfonds en ziet kansen voor zowel Leidse studenten én ondernemers.  

Lees meer hierover op de website van Inventeers. 

Actualisatie economische agenda Duin en Bollenstreek
In de Duin- en Bollenstreek loopt de huidige Economische Agenda tot en met 2021 en moet dus worden geactualiseerd. Hierin worden resultaten, leerpunten en uitdagingen van de afgelopen jaren omzet in kansen. In zogenaamde strategische sessies is er met betrokken stakeholders (bewoners, bestuurders, ondernemers) van binnen en buiten de regio gesproken om met elkaar de diepte in te kunnen gaan om uiteindelijk tot concrete projecten te kunnen komen. 

Opbrengsten vanuit de strategische sessie ‘Space & Tech’ zijn:  

  • In 2025 moet sprake zijn van Internationale bekendheid voor wat betreft de kennis aangaande Space & Tech, is Space & Tech winstgevend voor bedrijven in regio, is de regio aantrekkelijk voor jong talent, is er goede aansluiting met onderwijsinstellingen, een nauwe relatie tussen onderzoek en bedrijfsleven, zijn er in de regio Faciliteiten om te experimenten en te testen en is er verbinding tussen Space & Tech en clusters Toerisme, Health en Greenport. 

De stakeholders – waaronder mboRijnland – blijven betrokken bij dit proces. Samen wordt verder gebouwd aan de toekomst van de Duin- en Bollenstreek. 

Om alle details van de opbrengsten van de strategische sessies van alle clusters te lezen volg deze link. 

Samenwerkingen Gouda

H2Onderwijs- en Demonstratiebus 
In het voorjaar van 2021 zijn veertien studenten gestart om mee te werken aan de opbouw van een bus tot H2Onderwijs- en Demonstratiebus. Gedurende acht weken zijn de studenten in multidisciplinaire teams aan de slag gegaan om een bijdrage te leveren aan dit leerzame project. Een project dat niet alleen bijdraagt aan de energietransitie, maar ook innovatief en duurzaam is.
Meer achtergrondinformatie over het project
vindt u hier. 

Precious Plastic Gouda 

Studenten Technicus Engineering (Smart Technology) hebben meegedaan aan een Spotlight-wedstrijd van Sterk Techniekonderwijs met een innovatief projectidee ‘Precious Plastic Gouda’ en hebben hiermee de eerste prijs gewonnen. Het projectidee is dat d mbo-studenten  zelf een plastic shredder gaan bouwen en een werkplaats voor plastic recycling opstarten in Gouda. 
 
Zij willen dit idee in samenwerking met vmbo-scholen in de stad verder verspreiden. Middels een handleiding en workshops aan meerdere vmbo-scholen in Gouda leren vmbo-leerlingen hun eigen plastic shredder te bouwen. Hierdoor komt er op elke vmbo-school in Gouda een shredder te staan, deze scholen gaan hiermee kennis ontwikkelen en workshops geven op basisscholen. Iedere school in Gouda kan hierdoor potentieel inzamelpunt van plastic afval worden.

Op zoek naar smart oplossingen om toegankelijkheid binnenstad Gouda te verbeteren 

Hoe kan de Goudse binnenstad beter bereikbaar worden voor mensen met een beperking? Dat is de vraag die de gemeente Gouda heeft voorgelegd aan studenten van mboRijnland. 
 
Een probleem door andere ogen laten bekijken, dat is waarom de gemeente Gouda studenten via CIV Smart Technology heeft gevraagd om mee te denken. Want, hoe kunnen we de binnenstad bereikbaarder maken voor mensen met een beperking, met de grote uitdaging van een historische binnenstad met bijvoorbeeld smalle straatjes, veel fietsen en uitstallingen van winkeliers? Studenten hebben zelf ervaren hoe het is om korte tijd met een beperking te moeten lopen door de binnenstad. In rolstoelen, met loopbeperkende protheses of met ‘blindbrillen’ en stokken hebben zij diverse routes door de Goudse binnenstad gelopen. 

Meer informatie over dit project leest u hier. 

#VanGasLos Festival 

Wat is jouw rol in de energietransitie? Dat was een van de belangrijkste vragen waar donderdag 31 oktober 2019 zo’n 200 studenten Techniek & ICT van mboRijnland mee aan de slag gingen. Deze studenten zijn immers de vakmensen die straks een belangrijke rol spelen in de realisatie van een CO2 neutrale wereld. Doel van het #VanGasLos-festival is, bewustzijn creëren bij studenten over duurzaamheid, energietransitie en klimaat. 

Bekijk de aftermovie of het nieuwsbericht voor meer informatie. 

Samenwerkingen Zoetermeer

Multidisciplinair samenwerken aan ‘groene projecten’
In de Dutch Innovation Factory (DIF) gebeurt het! Hier werken techniek & ICT studenten van mboRijnland samen aan duurzame innovatieve projecten die binnen het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology worden geïnitieerd en ondersteund. Dit doen zij vanuit verschillende opleidingen waardoor iedere student eigen kennis en expertise inbrengt. Denk daarbij aan de vakgebieden applicatie- en mediaontwikkeling, ICT & Netwerkbeheer, technicus engineering, mechatronica, werktuigbouw, installatie en elektro. 

Momenteel werken vier van deze ‘multidisciplinaire’ teams aan projecten die samen met opdrachtgever Universal Greenfields uit Katwijk zijn opgestart. In maart presenteerden de teams de eerste resultaten aan betrokkenen, opdrachtgevers en andere geïnteresseerden. Helaas niet live door de  coronamaatregelen, maar digitaal via MS Teams. Dit leverde mooie en inspirerende presentaties op. 

 Lees hier meer over dit project. 

Mooie webapplicatie voor JongSenioren Zoetermeer 

Studenten van de opleiding Software Developer zijn gevraagd om een webapplicatie te bouwen voor organisatie JongSenioren Zoetermeer. Deze organisatie zet zich in voor jonge senioren om met elkaar in contact te komen en actief te zijn. De studenten hebben naast het opzetten van een informatieportaal, geholpen met het ondersteunen van de interne communicatie.
Tijdens dit hybride traject konden de studenten ervaring opdoen met het werkende leven en het communiceren met de klant. Momenteel wordt er al gewerkt met deze applicatie en kun je alvast even meekijken via
www.jongseniorenzm.nl. 

Samenwerking binnen Tango-garage en Palenstein Aardgasvrij 

De voormalige Tango-garage in Zoetermeer is inmiddels een leerwerkplek waar studenten, bedrijven en bewoners samenkomen. “Er heeft hier een ware metamorfose plaatsgevonden”, sprak Otto Jelsma, voorzitter van het College van Bestuur van mboRijnland bij de officiële opening van de Let’s Tango in Zoetermeer op donderdag 23 januari 2020. De opening trok veel bezoekers. Mensen uit het onderwijs, bedrijfsleven, de gemeente, maar ook bewoners kwamen een kijkje nemen. Precies die groepen waarvoor de Let’s Tango is bedoeld: een broedplaats om samen te komen en samen te leren.

Lees hier meer informatie over de Tango-garage of meer in dit bericht over Palenstein. 

Succesvolle bpv-samenwerking met Cross Connected Vision 

In studiejaar 2020-2021 hebben ICT-studenten uit Gouda hun bpv (beroepspraktijkvorming) succesvol afgerond dankzij de samenwerking met telecom-operator VOIPQ. Na deze geslaagde pilot is een traject gestart met een groep van 16 studenten ICT-Beheer uit Zoetermeer. Het traject is inmiddels succesvol afgerond. Studenten hebben ook dit traject als zeer positief ervaren.

Techathon levert gedurfde plannen op voor gasloze wijk in Zoetermeer 

De eerste Techathon van Techniek Nederland heeft verrassende en gedurfde plannen opgeleverd om de wijk Driemanspolder in Zoetermeer aardgasvrij te maken. Alle teams hadden een student van mboRijnland in de gelederen. Student Jimmy volgt de opleiding Technicus Engineering Installatietechniek en was lid van het winnende team.
De jury kwam tot de conclusie dat het winnende plan haalbaar en betaalbaar is en dat het team ook heeft gedacht aan het creëren van draagvlak bij bewoners en andere betrokken partijen. Juryvoorzitter Medy van der Laan: ‘Een prestatie van formaat. En dat binnen één dag!’

Lees meer over de Techathon

Samenwerkingen Alphen aan den Rijn

Vierde ICT Hackathon met succes afgerond

De uitdaging: ontwikkel een nieuwe en goed beveiligde toegangscontrole voor museumpark Archeon in Alphen aan den Rijn. Appeltje, eitje voor mbo studenten ICT Beheer en Applicatieontwikkeling zou je denken. Wat het technische gedeelte betreft misschien wel, maar de uitdaging zat hem vooral in de samenwerking tussen de verschillende ICT studenten, inspelen op de klantvraag en dan ook nog eens op een locatie, buiten de vertrouwde schoolbanken. Archeon directeur Monique Veldman, en opdrachtgever, was in ieder geval onder de indruk: “Dit zijn de techneuten van de toekomst.”

Lees hier het vervolg van dit bericht.

Samenwerkingen Woerden

Samenwerking Wonderfoon
Samen met CIV Welzijn en Zorg hebben studenten Technicus Engineering Smart Technology in studiejaar 2020-2021 een oude telefoon omgebouwd tot de ‘W’onderfoon’. Dit is een oude draaischijftelefoon die door studenten is omgebouwd, zodat er liedjes uit de hoorn klinken. Dit is bedoeld voor mensen met Alzheimer. Daarbij heeft een vierdejaars Verpleegkundige student gekeken hoe dit het beste ingezet kan worden bij de cliënten van Careyn en of dit bijdraagt aan het welbevinden van de cliënt. 

Meer achtergrondinformatie over het onderzoek vindt u hier. 

Samenwerking in TechnoHUB Woerden 

Studenten van de opleiding Technicus Engineering (Smart Technology) gaan steeds vaker aan de slag met innovatieve projecten buiten het klaslokaal, bijvoorbeeld in de TechnoHUB Woerden. In de TechnoHUB werken wij als onderwijs nauw samen met het bedrijfsleven. Bijvoorbeeld door inspirerende promotieactiviteiten voor het basisonderwijs. Het mooie hierbij is dat vo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten hierbij samenwerken en elkaar inspireren. Zo kunnen zij proeven aan de vele mogelijkheden die de techniek biedt. 

Neem een kijkje in de TechnoHUB via dit filmpje.

Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV)

Een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) is een dynamische publiek private samenwerking tussen bedrijven, overheden en het onderwijs. Het is een duurzame katalysator bij het onderzoeken, ontwikkelen en succesvol toepassen van slimme technologie in producten en diensten, maatschappelijke vraagstukken en in het ontwikkelen van zittend en toekomstig personeel.

Vanuit een CIV werken wij nauw samen zodat:

  • onderwijs sneller en slimmer kan inspelen op de kwalitatieve en kwantitatieve vraag naar techniek en ICT-personeel uit het bedrijfsleven;
  • bedrijven sneller en slimmer kunnen inspelen op de kansen en uitdagingen die er spelen bij de ontwikkeling en toepassingen van combinaties techniek en ICT;
  • studenten en werknemers voor om-, her-, en bijscholing uitstekende smart technology gerelateerde opleidingen of cursussen op maat kunnen volgen die aansluiten op de laatste ontwikkelingen in de regionale arbeidsmarkt;
  • nieuwe kennis sneller en slimmer wordt opgedaan en bestaande en nieuwe kennis wordt gedeeld in de regio;
  • maatschappelijke (regionale) vraagstukken snel en slim worden opgepakt door de partners in een context waarin onderwijs, innovatie en kennisontwikkeling plaatsvindt.

Binnen techniek en ICT werken wij samen in de volgende CIV’s:


Slimme technologische oplossingen volgen elkaar in rap tempo op. De grens tussen ICT en techniek vervaagt en verandert onze wereld drastisch. Smart Technology draait om het slim combineren en integreren van bestaande en nieuwe technologieën met ICT. Dit leidt tot innovatieve processen, producten en diensten met (grote) impact op ons leven en werk.

In 2015 startten meer dan 30 partners onder penvoerderschap van mboRijnland het CIV Smart Technology in de drie arbeidsmarktregio’s Holland Rijnland, Zuid-Holland Centraal en Holland Midden.

Interesse om CIV partner te worden? Bekijk dan de website

Samenwerken? Neem contact op

Heeft uw bedrijf goede opdrachten voor onze studenten? En bent u bereid samen met onze collega’s studenten te ondersteunen in hun leerproces, waar zowel u als onze studenten wijzer van worden?

Neem contact op met een van onze Techniek & ICT-teams via 088-222 17 77 of info@mborijnland.nl.