Word
stagebedrijf

Meer informatie

Lopende samenwerkingen

Meer informatie

Samenwerken?
Neem contact op

Contactformulier

Onze focus ligt op integratie van nieuwe technieken op de thema’s digitalisering, energietransitie en circulariteit in onze opleidingen. Dit wordt gekenmerkt door: 

  • Het gezamenlijk ontwikkelen van actuele opleidingen die aansluiten bij de behoeften van regionale bedrijven, in samenwerking met het bedrijfsleven, onderwijsinstellingen en gemeenten. 
  • We bieden hybride onderwijs en projectmatig werken aan, waarbij de drie genoemde thema’s centraal staan. Dit gebeurt in samenwerking met hogescholen of andere kennisinstellingen, zowel in de echte wereld als in gesimuleerde omgevingen. 

We leiden onze studenten op tot succesvolle professionals die bedrijven versterken en helpen groeien. Wij doen dit bij voorkeur binnen de samenwerking van een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV), maar dit kan natuurlijk ook met een stage- of leerwerkbedrijf zijn. 
 
Onze studenten bieden nieuwe, verfrissende ideeën en kunnen samen met onze docenten werkzaamheden uitvoeren waar u behoefte aan heeft en waar creatieve aanpakken voor nodig zijn. Onze studenten zijn de werknemers én de klanten van de toekomst, dus hun input is waardevol voor uw bedrijf. Doet u mee? Meld u dan vandaag nog aan!

Slimme technologische oplossingen volgen elkaar in rap tempo op. Het draait om het slim combineren en integreren van bestaande en nieuwe technologieën met ICT. Dit zorgt voor nieuwe processen, producten en diensten die ons leven en werk beïnvloeden. Er is een practoraat opgericht om hierbij te helpen, waar onderzoekers samen met partners van het CIV Smart Technology nieuwe ontwikkelingen onderzoeken die vervolgens worden geïntegreerd in ons onderwijs. 

Experience Center (Smart Operating Center)
Het Experience Center van mboRijnland is dé innovatieve plek waar studenten kunnen profiteren van de nieuwste ontwikkelingen en technieken binnen hun toekomstige beroep. Dit is niet aan een bepaalde plaats gebonden. Het hart van het Experience Center – het Smart Operating Center – is wel een fysieke ruimte en gehuisvest in locatie Gouda van mboRijnland. Hier krijgen studenten de kans om te experimenteren en elkaar te inspireren. Niet alleen studenten, maar ook leerlingen uit het voortgezet onderwijs en onze samenwerkende partners zijn van harte welkom om deel te nemen aan deze ervaring. Bekijk voor meer informatie de webpagina van het Experience Center

 

Regio’s

Wij bedienen de arbeidsmarktregio’s Holland Rijnland, Zuid-Holland Centraal en Holland Midden. In deze primaire regio’s zijn wij onder andere actief in Leiden, Gouda en Zoetermeer maar ons onderwijs beperkt zich niet tot de muren van onze locaties. Daarnaast is ook sprake van een secundaire regio, deze strekt zich uit tot Amsterdam, Den Haag, Rotterdam en Utrecht. Dit betreft het gebied waarin veel van onze regionale partners uit de primaire regio zakendoen.

Samenwerkingen in de regio

Samenwerkingen Leiden

Studenten adviseren Leidenaren over verduurzaming woning bij Energieloket  
Vanaf februari 2023 kunnen inwoners van Leiden terecht bij het Energieloket mboRijnland. Studenten en docenten van de opleiding Installatietechniek adviseren over verduurzaming van de woning en laten in het technieklokaal of op de locatie van het Duurzaamheidscentrum Zoeterwoude zien wat de mogelijkheden zijn. Het advies is gratis en onafhankelijk. Het Energieloket bevindt zich op locatie Lammenschans en is mogelijk gemaakt met subsidie van de gemeente Leiden.  
 
Vanaf november 2024 gaat het Energieloket op in het ecosysteem energietransitie van de gemeente Leiden en richt zich dan vooral op het opleiden van studenten en werknemers en draagt daarmee bij aan de doelen van de gemeente Leiden met betrekking tot energietransitie. Klik hier voor meer informatie

Studenten bieden hulp bij digitaliseringsvragen 
The Field (onderdeel van de PLNT) en mboRijnland werken samen om regionale mkb’ers te ondersteunen bij digitalisering van hun bedrijfsvoering. Ze helpen met vragen over websites, maatwerk webapplicaties, ontwikkeling van apps, bouwen van webshops, ontwikkeling van online visitekaarten en doen gebruikersonderzoek UX (User Experience). 

Oplossingen voor opslaan en terugvinden documenten bij Ministerie van Binnenlandse Zaken 
Documenten vinden en opslaan, Hoe kun je dit nu slimmer organiseren? Onze Software Development studenten bedachten een oplossing. Een beslisboom voor ambtenaren met een virtuele assistent die ambtenaren door dit proces leidt. Dit idee presenteerde zij aan het Ministerie van Binnenlandse Zaken. De ICT-opleidingen van mboRijnland maken onderdeel uit van de samenwerking met de Rijksoverheid in het I-Lab West.

PLNT BOOST!
Samen met PLNT Leiden (het innovatie- en ondernemerschap centrum)
heeft mboRijnland het PLNT BOOST! Programma gelanceerd. Het programma helpt studenten om te begrijpen hoe je zelf ideeën kunt bouwen, evalueren en pitchen. Het gaat erom dat ze zich bewust worden van hoe en waarom je waarde wilt toevoegen aan wie. Als je eenmaal begrijpt hoe je deze 3 elementen moet uitleggen, wordt het voor studenten in de toekomst veel makkelijker om ideeën te creëren en te presenteren die meer impact hebben. Voor meer informatie kunt u terecht op de website van
PLNT BOOST!

Samenwerkingen Gouda

Bus to the future  
Met deze prachtige bus vol zorgtechnologieën gaat Vierstroom samen met onze studenten de wijk in. Op een laagdrempelige manier kunnen medewerkers, cliënten en mantelzorgers demonstraties en uitleg ontvangen. Daarnaast wordt de bus gebruikt voor onderwijsdoeleinden. Onze studenten Welzijn en Zorg helpen bij het geven van demonstraties, terwijl de studenten Techniek en ICT bijdragen aan de inrichting en het onderhoud. Dit is een mooie samenwerking tussen Vierstroom, Mobile Care, Campus Gouda en mboRijnland (CIV Smart Technology en CIV Welzijn en Zorg). Meer informatie over dit project leest u hier 

Studenten doen mee aan The World Press Photo Exhibition 
Studenten van de opleiding Mediaredactiemedewerker namen deel aan de World Press Photo Exhibition. Deze unieke samenwerking resulteerde in een fotowedstrijd met negen jonge winnaars. De foto’s van deze winnaars werden tentoongesteld tijdens de World Press Photo Exhibition in de Chocoladefabriek in Gouda. 

Smart grid bouwen waarin de energietransitie zichtbaar en tastbaar wordt 
Studenten van drie verschillende opleidingen maakten een smart grid. Opleiding Autotechniek ging aan de slag met een elektrische auto op schaal. Hun uitdaging was om deze auto om te bouwen naar een waterstofaandrijving door middel van een brandstofcel. Bij de opleiding Technicus Engineering bouwden studenten een huis op schaal en verduurzaamden dit huis met onder andere zonnepanelen en een thuisaccu. Beide bouwprojecten zitten vol slimme technologie. ICT-studenten verzamelden alle data uit het smart grid en gaven deze weer in een gebruiksvriendelijk dashboard. 

Dit project is ontwikkeld in samenwerking met CIV-partner I-EM Delft. Zij ontvingen niet alleen de studenten van mboRijnland, maar ook leerlingen van het vwo Antonius College Gouda in hun werkplaats in Delft. Een mooie ontwikkeling en goed voorbeeld van de ketensamenwerking in het onderwijs. Een mooi project van CIV Smart Technology. 

Samenwerkingen Zoetermeer

Dutch Innovation Factory 
In de Dutch Innovation Factory (DIF) werken techniek- en ICT-studenten van mboRijnland samen aan duurzame innovatieve projecten, ondersteund door het Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology. Deze studenten komen uit diverse opleidingen, wat een breed scala aan kennis en expertise oplevert, waaronder applicatie- en mediaontwikkeling, ICT & Netwerkbeheer, Cybersecurity, technicus engineering, mechatronica, werktuigbouw, installatie en elektro. 

SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge 
In de SMARTCirculair Bouw OntwerpChallenge strijden multidisciplinaire studententeams om het meest CO2-vriendelijke, vernieuwende en circulaire ontwerp voor het toekomstige Techlab van Unicoz Onderwijsgroep. Bouwkunde mbo4-teams nemen deel aan deze uitdaging, waarbij zij worden uitgedaagd om innovatieve oplossingen te bedenken voor de programmalijnen van Sterk Techniekonderwijs Zoetermeer. 

Samenwerkingen Alphen aan den Rijn

Hackathon Event  
Jaarlijks wordt er een Hackathon Event georganiseerd in Archeon, waar studenten van de ICT-opleiding aan deelnemen. Gedurende twee dagen kregen de studenten de opdracht om voor een fictief bedrijf ‘Digitalistic B.V.’ een Security Operations Center, Security Information and Event Management en een Security dashboard op te zetten. Teams van netwerkbeheerders en software developers werkten samen aan een proof of concept. Het event vond plaats in samenwerking met het bedrijf Aster en de Vereniging Ondernemers Alphen.

Samenwerkingen Woerden

Samenwerking in TechnoHUB Woerden 
Studenten van de opleiding Technicus Engineering (Smart Technology) gaan steeds vaker aan de slag met innovatieve projecten buiten het klaslokaal, bijvoorbeeld in de TechnoHUB Woerden. TechnoHUB Woerden is een fysieke technische onderwijsruimte waar de mogelijkheid wordt geboden aan leerlingen, studenten en mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt om deze enthousiast te krijgen voor technische beroepen. Hierdoor ontstaat er een verbinding tussen het onderwijs en het technisch bedrijfsleven. Het mooie hierbij is dat vo-leerlingen, mbo- en hbo-studenten samenwerken en elkaar inspireren. Zo kunnen zij proeven aan de vele mogelijkheden die de techniek biedt.

Neem een kijkje in de TechnoHUB via dit filmpje.

Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV)

Een Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) is een publiek private samenwerking tussen bedrijven, overheden en het onderwijs. Het is een duurzame katalysator bij het onderzoeken, ontwikkelen en succesvol toepassen van slimme technologie in producten en diensten, maatschappelijke vraagstukken en in het ontwikkelen van zittend en toekomstig personeel. 

Vanuit een CIV werken wij nauw samen zodat: 

  • onderwijs sneller en slimmer kan inspelen op de kwalitatieve en kwantitatieve vraag naar techniek en ICT-personeel uit het bedrijfsleven; 
  • bedrijven sneller en slimmer kunnen inspelen op de kansen en uitdagingen die er spelen bij de ontwikkeling en toepassingen van combinaties techniek en ICT; 
  • studenten en werknemers toegang hebben tot uitstekende, op maat gemaakte techniek- en ICT-opleidingen of cursussen voor om-, her- en bijscholing. Deze sluiten naadloos aan op de laatste ontwikkelingen in de regionale arbeidsmarkt;  
  • nieuwe kennis sneller en slimmer wordt opgedaan en bestaande en nieuwe kennis wordt gedeeld in de regio; 
  • maatschappelijke (regionale) vraagstukken snel en slim worden opgepakt door de partners in een context waarin onderwijs, innovatie en kennisontwikkeling plaatsvindt. 

Centrum voor Innovatief Vakmanschap (CIV) Smart Technology zet zich in voor een continue ontwikkeling van innovatief onderwijs binnen de Techniek & ICT-opleidingen van mboRijnland.  

Samenwerken? Neem contact op

Heeft uw bedrijf goede opdrachten voor onze studenten? En bent u bereid samen met onze collega’s studenten te ondersteunen in hun leerproces, waar zowel u als onze studenten wijzer van worden?

Neem contact op met een van onze Techniek & ICT-teams via 088-222 17 77 of info@mborijnland.nl.