Officiële opening Giftstore, Da’s Mooi en KinderPlaza in Stadshart Zoetermeer

Studenten mboRijnland runnen cadeaushop, restaurant en speelplek voor kinderen

Op woensdag 18 januari vond de officiële opening plaats van Warande Zoetermeer. Hier runnen studenten van mboRijnland cadeaushop de Giftstore, restaurant Da’s mooi diner en speelplek KinderPlaza. De opening is door corona een paar keer uitgesteld. Eindelijk is het moment daar en vieren we de start van dit mooie traject met elkaar.  

Jan Iedema, wethouder gemeente Zoetermeer en Otto Jelsma, bestuursvoorzitter mboRijnland, knipten samen met studenten het lintje door waarmee de opening een feit was. Winkelend publiek en andere geïnteresseerden zijn van harte welkom om een kijkje te komen nemen aan de Warande (in het Stadshart).

Otto Jelsma, bestuursvoorzitter mboRijnland: “Om een vak te leren werkt leren in de dagelijkse praktijk het beste. Onder toeziend oog van deskundige docenten krijgen studenten de kans om hun sociale vaardigheden te oefenen in contact met het winkelend publiek en leren ze hoe ze creatieve oplossingen kunnen bedenken voor onverwachte situaties die zich voordoen. We zijn erg blij dat we onze studenten deze levensechte leeromgeving kunnen bieden in samenwerking met de gemeente Zoetermeer.”

Jan Iedema, wethouder Zoetermeer: “Fijn om een plek te hebben midden in het centrum waar studenten kunnen leren in de praktijk en tegelijkertijd levendigheid toevoegen aan het Stadshart.”

Leren op de werkvloer
Warande Zoetermeer is een initiatief van mboRijnland en gemeente Zoetermeer waar studenten werken en leren in de praktijk. Studenten van de opleidingen Entree, Retail en Onderwijs & Kinderopvang zijn dagelijks aan de slag in de Giftstore, Da’s Mooi en KinderPlaza als onderdeel van hun opleiding. Tom Reinking, trainee teamleider College Welzijn mboRijnland: “KinderPlaza geeft de studenten een levensechte leersituatie waar ze de geleerde theorie in praktijk kunnen brengen onder begeleiding van een docent. In plaats van praten óver kinderen, praten de studenten nu mét kinderen. Kort geleden hebben we een poppenkastvoorstelling georganiseerd en gespeeld voor een groep enthousiaste peuters. De studenten konden hun vaardigheden toepassen die ze bij het vak Communicatie hebben geleerd.”

“Bij Da’s Mooi leren de studenten de basisvaardigheden die in de horeca nodig zijn. Van koffie zetten tot broodjes maken, kennis van hygiëne en de benodigde sociale vaardigheden. Leren op de werkvloer is van toegevoegde waarde omdat de studenten zo een stuk werkervaring opdoen, wat hen in de toekomst een voorsprong kan geven op de arbeidsmarkt”, aldus Tim Vlaardingerbroek, leermeester Horeca mboRijnland.

Bij de Giftstore maken de studenten kennis met alle onderdelen van Retail. Het inkopen van spullen, helpen van klanten, etaleren van stellingen en etalages en meedenken met social media uitingen. Jessie van Leeuwen, instructeur College Economie mboRijnland: “Wat de studenten leren op school kunnen ze meteen toepassen in de Giftstore. Daarnaast wordt de Giftstore ook gebruikt om praktijklessen te geven en examens te doen.”

Doel is om studenten zo goed mogelijk voor te bereiden op de arbeidsmarkt, vervolgonderwijs en participatie in de samenleving. Ze krijgen de kans om zelfstandig en verantwoordelijk in de praktijk te werken en leren. De studenten voeren reguliere werkzaamheden uit in de horeca, verkoop en kinderopvang voor het winkelend publiek in Zoetermeer. Deze levensechte leeromgeving is van grote toegevoegde waarde voor het leerproces van de student.