Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Salonmanager leer je alles wat je moet weten om een eigen salon te beginnen en draaiende te houden. Je leert alle technieken die je als kapper nodig hebt om je werk te kunnen doen. Daarbij leer je om specialistische behandelingen toe te passen: diverse knipmethoden en finishtechnieken die worden gebruikt in bijvoorbeeld de laatste haarmodelijn. Daarnaast leer je ook over ondernemen en leidinggeven.

Omdat je als salonmanager straks dagelijks met klanten omgaat, leer je verkooptechnieken en ontwikkel je jouw sociale vaardigheden. Jij leert om goed te luisteren naar elke klant die jouw salon binnenloopt. Die dame met mooi, lang haar wilt graag eens helemaal wat anders. Jij stelt de juiste vragen om erachter te komen wat zij wilt. En een uur later loopt zij met een haarspoeling, een toffe boblijn en een tevreden gevoel de deur uit. Danzkij jou! Om een eigen salon te beginnen leer je ook hoe je een ondernemingsplan schrijft, dus hoe jij jouw bedrijf kunt opzetten en draaiende houdt. Je leert om de financiën van de zaak bij te houden, zodat je aan het eind van de maand voldoende geld overhoudt om van te leven en om personeel te betalen. Daarnaast leer je om anderen te coachen en om een modelijn over te brengen aan je medewerkers. Wat je tijdens je opleiding hebt geleerd, kun je direct in de praktijk oefenen. De stage is een belangrijk onderdeel van de opleiding en voorbereiding op jouw toekomstige beroep.

Toegestane vooropleidingen

Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een diploma Allround Kapper niveau 3, nodig. Heb je dit diploma en wil je deze opleiding volgen? Neem dan contact met ons op via info@mborijnland.nl.

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent ondernemend
 • Je bent verantwoordelijk voor de boekhoudding, administratie en promotie
 • Je bent verantwoordelijk voor de kwaliteit van het werk in de kapsalon
 • Je vindt het voor jezelf een must om trends in haarmode op de voet te volgen
 • Je kunt anderen goed coachen en een modelijn overbrengen aan je medewerkers

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Salonmanager op niveau 4 en behaalt jouw diploma in 3 jaar. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Je kunt dan je eigen kapperszaak starten, of als leidinggevende aan de slag bij een bestaande salon. Je eigen medewerkers en je klanten kunnen bij jou terecht voor een goed advies. Je weet namelijk alles van verschillende haarsoorten en volgt de laatste haarmode op de voet.

Als eigenaar of als leidinggevende van een salon vind je tevreden klanten belangrijk. Je wilt dat klanten terug blijven komen en denkt hier bewust over na. Bijvoorbeeld door het bedenken van aantrekkelijke promoties. Je beheerst zelf de alle knipmethodes, finish-technieken en je kunt haar goed opsteken. Je hebt een passie voor het kappersvak, je hebt lef en doorzettingsvermogen. Dit weet jij over te brengen aan je klanten, waardoor zij graag bij jou terugkomen voor advies en behandeling. Ook weet jij jouw kennis over te brengen op andere medewerkers. Je haalt plezier uit het coachen van nieuwe collega’s in het vak.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.