Wat ga je leren?

Als Salonmanager Dame ben je eigenaar of leidinggevende van een kapsalon. Enerzijds ben je vakspecialist in het uitvoeren van haarbehandelingen bij dames en anderzijds leid je de kapsalon als ondernemer. Je krijgt lessen van gekwalificeerde docenten met veel praktijkervaring!

Tijdens de opleiding volg je vier dagen per week les en loop je één dag in de week stage. Je leert een heleboel: haar wassen, het toepassen van massagetechnieken en het knippen van dameskapsels in basiscoupes. Ook krijg je te maken met specialistische haarbehandelingen, zoals het snijden van het haar, knippen met verschillende kniptechnieken, kleurverloop maken, kleuradvies geven, omvormen met de krul- en stijltang, watergolven, wikkelen en vlechten opsteken. Daarnaast leer je ook meer over de bedrijfsvoering. In je rol als Salonmanager ben je verantwoordelijk voor een doordacht bedrijfsplan. Het is aan jou om de salon te promoten en de financiële administratie op orde te hebben. Heb je medewerkers in dienst, dan ben je daar ook verantwoordelijk voor. Je hebt een leidinggevende en coachende rol richting je medewerkers en stagiaires!

Het eerste jaar
In het eerste jaar leer je de basisbehandelingen en -werkzaamheden van een kapper. Zo leer je het haar wassen, massagetechnieken toepassen, knippen in een basiscoupe, kleuren, ontkleuren en föhnen. Daar omheen hoort ook: klanten ontvangen, te woord staan aan de receptie of telefoon, afspraken maken, een behandelplan opstellen, advies geven, afrekenen en je werkplek schoonhouden. Dit allemaal leer je in het eerste jaar van de opleiding.

Vakken en keuzedelen
Je krijgt tijdens de opleiding voornamelijk praktijklessen. Tijdens de lessen leer je het vakmanschap kennen en op een creatieve manier inzetten. Zo leer je de nieuwste trends en technieken, die je gelijk in kan zetten. Als Salonmanager ben je eindverantwoordelijke en neem je zelfstandig beslissingen. Je bent vakspecialist en ondernemer tegelijk. Alle opdrachten voer je daarom zelfstandig uit en je bent zelf verantwoordelijk voor de kwaliteit van je werk, want alleen zo leer je het vak het beste. In het tweede en derde jaar van de opleiding loop je twee dagen per week stage.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Ook krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid om je te specialiseren. Dit doe je door middel van keuzedelen. Keuzedelen waar je uit kunt kiezen zijn Imagestyling, Nagelstyling en Visagie.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De opleiding bestaat voor een groot deel uit praktijk, waardoor je als student gelijk aan de slag gaat. Daarnaast zijn de lessen afwisselend en krijg je les van zeer ervaren en gekwalificeerde docenten.

Toegestane vooropleidingen

Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een diploma Allround Kapper niveau 3, nodig. Heb je dit diploma en wil je deze opleiding volgen? Neem dan contact met ons op via info@mborijnland.nl.

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Sociaal
 • Ondernemen
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Leidinggeven
 • Commercieel
 • Innovatief
 • Adviseren

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk! Als salonmanager ben je eindverantwoordelijk en neem je zelfstandig beslissingen. Jouw professionele houding wordt gekenmerkt door het combineren van standaard bedrijfshandelingen en het uitvoeren van specialistische haarbehandelingen bij dames.

Als salonmanager heb je veel contact met uiteenlopende typen klanten. Je maakt met iedere klant een praatje, het is daarom handig om te weten wat er in de maatschappij speelt. Ook is luisteren naar de wensen van de klant belangrijk. Je gaat hierover met de klant in gesprek. Je luistert, toont geduld en stelt een behandelplan op. Vervolgens leg je jouw behandelplan duidelijk uit. De tevredenheid van de klant is voor jou het belangrijkste!

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.