Wat ga je leren?

Tijdens deze opleiding word je opgeleid tot een Salonmanager Dame. De salonmanager dame is leidinggevende of eigenaar van een kapsalon. Enerzijds ben je vakspecialist in het uitvoeren van haarbehandelingen bij dames anderzijds leid je de kapsalon als ondernemer.  Je krijgt les van gekwalificeerde docenten, met veel praktijkervaring. De lessen zijn afwisselend en hebben een logische opbouw naar het examen toe.

Toegestane vooropleidingen

Voor de BBL-variant van deze opleiding heb je een diploma Allround Kapper niveau 3, nodig. Heb je dit diploma en wil je deze opleiding volgen? Neem dan contact met ons op via info@mborijnland.nl.

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Sociaal
 • Ondernemen
 • Klantgericht
 • Samenwerken
 • Creatief
 • Leidinggeven
 • Commercieel
 • Innovatief
 • Adviseren

In de praktijk

De salonmanager dame werkt zelfstandig en is verantwoordelijk voor een doordacht bedrijfsplan en een gedegen bedrijfsvoering. In je rol als zzp’er ben je verantwoordelijk voor het promoten van je bedrijfsactiviteiten en het regelen van de financieel administratieve taken. Wanneer je werkt met medewerkers, ben je eindverantwoordelijk voor het werk van de medewerkers. Als ondernemer heb je een rol als leidinggevende en coach/begeleider richting medewerkers en stagiaires. De salonmanager is eindverantwoordelijk en neemt zelfstandig beslissingen.

De professionele houding van de salonmanager dame wordt gekenmerkt door het combineren van standaard bedrijfshandelingen en het uitvoeren van specialistische haarbehandelingen bij dames. De standaardhandelingen bestaan uit het ontvangen van de klant, klanten te woord staan aan de telefoon of receptie, afspraken maken en inplannen, een behandelplan opstellen, advies geven, afrekenen en het schoonmaken van de werkplek. Bij een basis haarbehandeling gaat het om het wassen van het haar en het toepassen van massagetechnieken, het knippen van dames en heren in een basiscoupe, kleuren en ontkleuren en het föhnen van een dame. De specialistische haarbehandelingen zijn het snijden van het haar, het knippen van het haar met verschillende kniptechnieken, een kleurverloop maken, kleuradvies geven, omvormen met de krul- en stijltang, watergolven, wikkelen, vlechten en opsteken.

Een salonmanager heeft veel contact met uiteenlopende typen klanten. Je bent maatschappelijk ontwikkeld en geïnteresseerd: je weet wat er speelt in de maatschappij en kan daarover met klanten spreken. Je kan goed met mensen omgaan, je inleven in de klant en je hebt een dienstverlenende en klantgerichte instelling.

Communicatie is erg belangrijk om de wensen en verwachtingen van de klant te achterhalen. Hiervoor ga je met de klant in gesprek. Je luistert aandachtig naar de klant en toont geduld. Als het behandelplan opgesteld is leg je duidelijk uit wat je gaat doen en waarom. Bij de behandelingen die je uitvoert werk je hygiënisch en ben je gericht op de klant. De tevredenheid van de klant is belangrijk voor jou.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Aanvullende intakeactiviteiten

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Als je je aanmeldt bij mboRijnland dan krijg je een invidueel intakegesprek. Daarnaast vragen je we de startmeter in te vullen. Een online vragentest. We willen je graag beter leren kennen. Voor deze opleiding geldt dat er ook een aanvullende intakeactiviteit is. Deze is op hetzelfde moment als het intakegesprek, zodat je niet twee keer hoeft te komen. De aanvullende intakeactiviteit bestaat uit het luisteren naar een presentatie over het beroep en je volgt een praktijkles.