Wat ga je leren?

Je leert tijdens de opleiding Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality alles over de toeristische sector. In een combinatie van praktijk en theorie bereiden we je voor op je toekomstige werkzaamheden, zoals bijvoorbeeld het samenstellen van een reis of verkopen van een excursie.

We leren je meer over het verzamelen en verstrekken van toeristische informatie, zoals de top 10 bezienswaardigheden in Barcelona en de beste busreis door Colombia. Je leert over communicatie en goed samenwerken, zowel met collega’s als andere reisorganisaties en klanten. Het is belangrijk dat de informatie die jij geeft, aansluit op de wensen van de klant en ook nog actueel is. Jij bent tenslotte het visitekaartje van een hotel of touroperator! Klachten van klanten komen hier ook bij kijken. Voordat je echt aan het werk gaat, loop je stage bij een bedrijf in de toeristische of recreatieve sector. Tijdens de opleiding werk je veel samen met je klasgenoten en maak je opdrachten aan de hand van de praktijk, zodat je voorbereid op pad gaat.

Het eerste jaar
In het eerste jaar volg je lessen met studenten van de opleidingen Travel, Leisure en Hospitality. Het gehele eerste jaar ligt het accent op Hospitality. Elke dag volg je lessen waarbij de inhoud per dag verschilt. Houd per week ongeveer rekening met 22 klokuren les. Vanaf februari loop je 10 weken stage bij een bedrijf in de toeristische sector. De stagecoördinator helpt je bij het vinden van een passende stage. Na de stageperiode krijg je weer les zoals voor de stage. Dit is de periode dat je een keuze maakt voor je profiel waar je de volgende studiejaren mee aan de slag gaat.

Vakken en keuzedelen
Naast de generieke vakken, zoals: Nederlands, Rekenen, Engels en Loopbaan en Burgerschap volg je in het eerste jaar nog meer vakken. Voorbeelden van vakken uit het eerste jaar zijn: Digitale vaardigheden, Administratie, Duits en Hospitality. Bij Hospitality draait alles om het klantcontact. In het tweede jaar van de opleiding ligt het accent op jouw gekozen profiel. Naast de generieke vakken, volg je vakken als: Reiskennis, Bestemmingskennis, Promotie en Digitale systemen. Het tweede jaar sluit je af met een stage. In het derde bereid je je voor op het doen van het examen. Het praktische onderdeel van het examen vindt plaats op je stage.

Mogelijke stageplaatsen zijn een reisbureau, recreatiepark, evenementenbureau of animatieteam op een camping. Extra leuk aan deze opleiding is dat je stage mag lopen in het buitenland, als je 18 jaar of ouder bent.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Individuele begeleiding vinden wij erg belangrijk. Je krijgt daarom de ondersteuning die je nodig hebt. Naast de theorievakken is er veel aandacht voor praktisch oefenen van de vaardigheden, die je nodig hebt bij je stages. Daarnaast organiseren we elk jaar een ‘Bedrijvendag’. Tijdens de Bedrijvendag presenteren bedrijven zich, en vertellen zij waarom het juist bij hen zo leuk is om stage te lopen.

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2,5 jaar 3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Internationaal aan het werk
 • Reizen
 • Representatief
 • Vakantiegevoel
 • Vrije tijd en gastvrijheid

In de praktijk

Na de driejarige BOL-opleiding stroom je door naar een niveau 4 opleiding, het hbo of ga je aan het werk! Je werkt bij een bedrijf dat gericht is op recreatie, toerisme of vrije tijd. Zoals een (internationaal)hotel, recreatiebedrijf of reisbureau.

Als Zelfstandig Medewerker Travel & Hospitality ben jij elke dag bezig met reizen en alles wat daar omheen draait. Zowel zakenreizen als plezierreizen: je stelt de reizen samen en zorgt ervoor dat alles naar de wensen van de klant is. Een camper huren in Canada en een route uitstippelen door de prachtige bossen, is voor jou geen probleem. Vragen jouw klanten om een extra verzekering, dan regel jij dat! Een lekke band of vertraging met een vlucht, jij helpt het oplossen. Je bent representatief, klantgericht en doet er alles aan om de klanten een onbezorgde en onvergetelijke reis te bezorgen.

Als je klaar bent

 • Doorstroom binnen mbo – 49% (landelijk gemiddelde)
 • Percentage gediplomeerden met werk – 76% (landelijk gemiddelde)
 • Kans op werk in jouw vakgebied – 4 sterren (regio) 3 sterren (landelijk)
 • Startsalaris gemiddeld bruto uurloon - €10,07
 • Bekijk studiewijzer

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Nieuws