Wat ga je leren?

In de opleiding Manager/Ondernemer Horeca, ook wel bekend als Middelbare Hotelschool, leiden we je op tot leidinggevende van een restaurant of hotel. Ook kun je met dit diploma een eigen (horeca)onderneming beginnen. We leiden je allround op, waardoor je overal binnen het bedrijf kunt meewerken!

Het is een internationaal georiënteerde opleiding, wat inhoudt dat je breed wordt opgeleid. Je ontwikkelt je tijdens de studie van student tot professioneel leidinggevende en/of ondernemer. Tijdens de opleiding doe je ervaring op in middelgrote tot grote en zowel nationale als internationale hotelbedrijven. In het begin van de studie ga je vooral aan de slag in onze praktijkruimtes die zijn opgezet als restaurants en keukens. Heb je de praktijk in de vingers, dan begint het echte werk. Je kan aan het werk bij erkende leerwerkbedrijven waar je de fijne kneepjes van het vak leert.

Het eerste jaar
Het eerste jaar van de opleiding is verdeeld in vier perioden van tien weken. De eerste drie perioden zijn gelijk aan de opleiding Meewerkend Horeca Ondernemer. Je volgt vijf dagen per week les. De lessen bestaan uit theorie, projecten en praktijkavonden. Tijdens je gehele studie word je begeleid door een studieloopbaanbegeleider (slb’er). In de derde periode van het jaar ga je alles wat je geleerd hebt in de praktijk brengen in de vorm van een stage.

Vakken en keuzedelen
Je volgt verschillende vakken die allemaal van belang zijn binnen de horeca, zoals: voedingsleer, warenkennis, menuleer, haccp-eisen, kwaliteitszorg, onderhoud, huisvesting, logistiek, recht, marketing, personeelsmanagement, bedrijfseconomie, administratie en natuurlijk ook schoonmaak. Een heleboel dus! Dit allemaal voor een goedlopende horecazaak. Bij een goedlopende horecazaak hoort ook hospitality. We leren je daarom verschillende technieken om je gasten te ontvangen en ze een onvergetelijk verblijf te verzorgen. We begeleiden je tijdens de opleiding persoonlijk. Iedere student krijgt een coach toegewezen. Gedurende de lesperiodes kom je regelmatig samen met je coach en bespreek je hoe het gaat met je studie.

Je werkt tijdens de opleiding veel in de praktijk, want zo leer je het beste! In het derde jaar werk je bijvoorbeeld tien weken als Medewerker Leidinggeven en Organiseren in onze praktijkruimtes en de externe leerwerkplekken. Het laatste jaar van de opleiding staat in het teken van je ondernemingsplan. Heb je het plan met succes weten te verdedigen, dan is het tijd voor je eindstage! Je loopt een half jaar stage in een hotel in binnen- of buitenland.

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken zoals: Nederlands, Engels, Duits, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap. Daarnaast krijg je tijdens de opleiding de mogelijkheid je te specialiseren door middel van Keuzedelen. Je kunt je specialiseren op jouw vakgebied, bijvoorbeeld in Wijnkennis of de Aziatische keuken. Maar je kunt ook kiezen om voor iets heel anders te kiezen, bijvoorbeeld Ski-instructeur of Nagelstylist.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Deze opleiding is méér dan mbo, omdat we ons richten op de individuele ontwikkeling van de student. Door ons hybride onderwijs met leerwerkplekken, leerzame stages in binnen- en buitenland en enthousiast en creatief docententeam zijn onze studenten na het behalen van hun diploma klaar om als horecaprofessional aan de slag te gaan!

Vooropleidingseisen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Handel en ondernemerschap
 • Werken in de horeca
 • Klantvriendelijk
 • Leidinggeven
 • Ondernemend

Student vertelt

In de praktijk

De BOL-opleiding Manager/Ondernemer Horeca duurt vier jaar. Daarna is het mogelijk om door te stromen naar het hbo of ga je gelijk aan de slag! Wie weet is er een plekje vrij bij je stagebedrijf en kun je daar aan het werk. Je werkt na het behalen van je diploma als bedrijfsleider bij een lunchroom, hotel, (grand)café, restaurant of fastfoodbedrijf. Ondernemershart? Dan is het mogelijk je eigen zaak te beginnen!

Als manager/ondernemer in de horeca is het belangrijk dat je flexibel, stressbestendig en sociaal bent. Je bent een echt teamspeler en houdt je daarbij goed aan de gemaakte afspraken. Je bent dagelijks bezig met het aansturen van het personeel, inkoop, verkoop, marketing, financiële zaken en personeelsbeleid. Je weet precies hoe je het beste samenwerkt met de gasten en het personeel. Het is aan namelijk jou om de gasten en het personeel iedere dag met een voldaan gevoel de deur uit te laten lopen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kosten
 • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Nieuws