Wat ga je leren?

In de opleiding Manager/Ondernemer Horeca, ook wel bekend als Middelbare Hotelschool, word je opgeleid tot leidinggevende in een restaurant of hotel. Ook kun je met dit diploma een eigen (horeca)onderneming beginnen. Je wordt heel allround geschoold en kunt daardoor overal binnen het bedrijf meewerken. 

Je volgt vakken die te maken hebben met het beroep, dus omtrent keuken, restaurant en leidinggeven: warenkennis, voedingsleer, menuleer, haccp-eisen, kwaliteitszorg, schoonmaak, onderhoud, huisvesting, logistiek, recht, marketing, personeelsmanagement, bedrijfseconomie en bedrijfsadministratie. Dit is allemaal belangrijk voor een goedlopende horecazaak. Vanuit school krijg je een goede begeleiding. Iedere student krijgt een coach toegewezen. Dat is een leraar die je persoonlijk begeleidt in de opleiding en met wie je wekelijks contact zult hebben en waarmee je het verloop van je opleiding plant. 

Je week wordt ingevuld met verschillende onderdelen, zoals het werken in projecten en trainingen die te maken hebben met de vaktechnische aspecten van de opleiding zoals kokenserveren of een receptie organiseren. In het derde jaar werk je 10 weken als medewerker Leidinggeven en Organiseren in onze eigen praktijkruimtes op school en de leerwerkplekken daarbuiten. In het vierde jaar stel je een ondernemingsplan op. Wanneer je dit plan met succes hebt verdedigd ga je tot slot 20 weken stagelopen in een hotel in binnen- of buitenland. Je sluit je stage af met een marketing-actieplan. 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Storm Buysingstraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Handel en ondernemerschap
 • Werken in de horeca
 • Klantvriendelijk
 • Leidinggeven
 • Ondernemend

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Manager/Ondernemer Horeca voor 4 jaar en behaalt je niveau 4 mbo-diploma. Daarna stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk. Misschien kan jij zelfs wel blijven werken bij jouw stageplek. Je werkt dan als bedrijfsleider bij een lunchroom, hotel, (crand)café, restaurant of fastfoodbedrijf. Als ondernemer kun je ook je eigen zaak beginnen!  

Als manager/ondernemer horeca ben je flexibel, stressbestendig en sociaalvaardig. Je werkt goed in teamverband en weet wanneer je hulp kan vragen aan je ‘collega’s’. Je houdt je goed aan de gemaakte afspraken. Allemaal zaken die in de dagelijkse praktijk van de horeca heel belangrijk zijn. Je bent bezig met het aansturen van het personeel en met inkoop, verkoop, marketing, financiële zaken en het personeelsbeleid. Je werkt uitstekend samen met de gasten én met jouw medewerkers. Zo zorg je ervoor dat iedere dag niet alleen de gasten, maar ook de werknemers weer met een voldaan gevoel de deur uit lopen 

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Kosten
 • Vakken

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.