Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Technicus Engineering leer jij technische vakken zoals programmeren, ontwerpen, installatietechniek en technisch tekenen. Als technisch engineer weet jij bijvoorbeeld hoe de ventilatie en verlichting in tunnels werken en weet je veel over automatisering in fabrieken.

Tijdens de opleiding werk je in periodes van tien weken. In zo’n periode werk je aan een project met een team, dat je vervolgens afrondt met een verslag of presentatie. Samen met je team ontwerp je bijvoorbeeld een lichtinstallatie of besturing. Je leert door te doen. Ook volg je themalessen waar je meer wordt uitgelegd over Smart Technology. Naast de technische kennis en vaardigheden, leer je tijdens de opleiding ook meer over functioneren op de werkvloer. Je leert omgaan met collega’s en klanten, hoe je jezelf het beste presenteert, hoe je duidelijk uitleg geeft en hoe je omgaat met klachten van klanten.

Het eerste jaar
Je start de opleiding met een basisjaar. In het basisjaar volg je vakken uit verschillende gebieden, zoals: Mechatronica, Elektrotechniek, Installatietechniek en Smart Technology. Je volgt in het eerste jaar ongeveer vier dagen per week les. Je bent gekoppeld aan een studieloopbaanbegeleider (slb’er), waar je voor vragen of begeleiding terecht kunt. Regelmatig maak je uitstapjes naar bedrijven en beurzen om uit de praktijk te leren. In het eerste jaar werk je veel projectmatig. Je leert hierbij goed plannen en samenwerken. Je start met basis projecten en langzaam worden de projecten steeds ingewikkelder. Ook leer je gedurende de projecten zelfstandiger te werken. Je sluit het eerste jaar af met een stage.

Vakken en keuzedelen
Na het eerste basisjaar kies je een richting om je in te verdiepen. Je lessen sluiten vervolgens aan op de keuze die jij hebt gemaakt. Gedurende de hele opleiding is de student ‘aan zet’. Dit betekent dat we je mogelijkheden geven om de opleiding te personaliseren. We dagen je uit om de regie over je eigen opleiding te pakken. De docenten nemen hierbij een coachende rol aan, en begeleiden jou tijdens vakken en praktijkopdrachten. Door het pakken van de regie en de docent als coach word jij als student meer eigenaar van de opdracht en daarbij jouw opleiding.

Je leert de basiskennis van sturen met lucht, olie en elektriciteit. We leren je hoe industriecomponenten werken en hoe je ze aansluit. Uiteindelijk ben jij degene die bezig is met het uitdenken, samenstellen en programmeren van een machine. Het overgrote deel van de vakken is gericht op de praktijk. De theorievakken waar je mee te maken krijgt, zijn: technische theorie, rekenen, wiskunde, natuurkunde, Nederlands en Engels.

Tijdens de opleiding krijg je veel te maken met de vakken Pneumatiek, Hydrauliek, Elektrotechniek, Automatisering en Besturingstechniek. Je leert door middel van praktijk en theorie, waarbij we de theorie zoveel mogelijk aan de praktijk koppelen. Hierdoor heb jij straks de kennis om machines te bouwen, te onderhouden en storingen te verhelpen.

Naast de reguliere vakken kun je de opleiding personaliseren met keuzedelen. Ieder jaar krijg je de mogelijkheid om zo’n keuzedeel te kiezen. Voorbeelden van keuzedelen zijn: Basisvaardigheden metaal bewerken, 3D tekenen, Drones Techniek, Industriële Robotica, Oriëntatie op ondernemerschap, Duurzaamheid, Inspelen op Innovaties en Smart Technology. Daarnaast is er de mogelijkheid om te kiezen voor voorbereiding wiskunde voor het hbo. Mocht je willen doorstromen naar het hbo, dan heb je alvast een stapje voor.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
De lokalen waar je in werkt zijn voorzien van de nieuwste apparatuur uit de industrie en de opleiding is erg divers. Je houdt je met van alles bezig: van lassen tot het programmeren van een robot. Het team bestaat uit jonge enthousiaste docenten, waardoor je altijd gemotiveerd blijft.

En, daarbij is de vraag naar technici groot, dus vind je altijd een baan die goed bij je past!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 4
Duur
4 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BOL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Accuraat
 • Machines en installaties
 • Technisch inzicht
 • Communicatieve vaardigheden

In de praktijk

Na deze 4-jarige BOL-opleiding stroom jij door naar het hbo of ga je gelijk aan het werk. Je werkt dan bij een technisch bedrijf in de metaal, de elektrotechniek, de installatietechniek, automatisering, transportmiddelenindustrie of de mechatronica. Je werkt zelfstandig, klantgericht en bent je bewust van kosten en kwaliteit. Je verricht werkzaamheden binnen het hele productieproces: van het uitwerken van ontwerpen en werkvoorbereiding tot het begeleiden van projecten en onderhoud. Vaak kun je doorgroeien naar functies als projectleider of ontwerper.

Met dit vak sta je sterk in de arbeidsmarkt. Steeds meer Nederlandse industrieën maken handig gebruik van Smart Technology. Speciaal design, systeemontwerp en logistiek. Dat zijn net de industrieën waarin Nederland wereldwijd een sterke positie heeft. Als technicus engineering werk je in een commerciële functie of als zelfstandig ondernemer aan het in elkaar zetten van ingewikkelde elektronische producten of processen. Aan de hand van tekeningen, handleidingen, een goede planning en zorgvuldige uitvoering lever jij aan iedere klant je producten en diensten op maat. Ook houd je de nieuwe ontwikkelingen in de gaten waarmee je geld kunt verdienen. Bijvoorbeeld door 3D-printen, virtual reality of Internet of Things te gebruiken.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Kwalificatiedossier
 • Buitenland
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Je volgt je mbo-opleiding bij ons volgens de nieuwe landelijke kwalificatiedossiers. Op http://www.kwalificatiesmbo.nl/ kun je onder dossiers veel informatie vinden over de opleiding die jij wilt gaan volgen. Jouw opleiding (het kwalificatiedossier) bestaat uit een basisdeel, een profieldeel en een keuzedeel.

Het basisdeel bestaat uit een algemene en een beroepsgerichte basis. In de algemene basis staan de eisen voor taal, rekenen en Loopbaan & Burgerschap. De beroepsgerichte basis bevat de kerntaken en werkprocessen die hetzelfde zijn voor alle -in het kwalificatiedossier opgenomen- beroepen. De omvang van het basisdeel is ongeveer 50% van je studie.

Het profieldeel zorgt ervoor dat je opleiding een duidelijk profiel heeft. Het profiel bestaat uit beroepsgerichte taken die horen bij de richting die je hebt gekozen. De naam van het profiel wordt ook vermeld op je diploma.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap