Wat leer je?

Als allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf leer je alle werkzaamheden in een klusproject organiseren en geef je leiding aan een klein team. We leren je alles over het onderhoud van gebouwen, planning en werkvoorbereiding. Je bent een echte vakman met brede kennis van elektrotechniek, werktuigkunde en bouwtechniek. 

Het is een BBL-opleiding, waarbij je leert en werkt tegelijk. Als allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf verdiep jij je in bouwvoorschriften, vergunningen en regels voor veilig, gezond en milieuvriendelijk werken. Je leert technische bouwkundige tekeningen interpreteren en je oefent met het opstellen van offertes, planningen en presentaties. Ook leren we je meer over kennisoverdracht en klantcontact, zodat jij iedereen straks goed te woord staat. In de praktijk krijg je veel te maken met nieuwe manieren van energieverbruik, daarom besteden we tijdens de opleiding aandacht aan duurzaamheid en innovatie. Zo stomen we je klaar voor het echte werk als vakman!

Het eerste jaar
In het eerste jaar van de opleiding volg je één dag per week les en ben je de overige dagen aan het werk bij een erkend leerbedrijf. Je bent tijdens de opleiding al werknemer, dus ontvang je ook salaris!

Vakken en keuzedelen
Tijdens de opleiding Allround Vakkracht Onderhoud- en Klussenbedrijf combineer je praktijk met theorie. Tijdens de lessen leer je meer over Elektrotechniek, Installatietechniek, Bouwtechniek, Schilderen en hoe je projecten oppakt. Je krijgt ook de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Je kunt keuzedelen volgen die aansluiten bij jouw vak specialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen! Een keuzedeel waar je onder andere uit kunt kiezen is Oriëntatie op Ondernemerschap

Naast de beroeps specifieke vakken volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap. Iedere tien weken bespreek je jouw voortgang met je studieloopbaanbegeleider (slb’er).

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Het is een praktische opleiding, waarbij je met allerlei verschillende machines en materialen leert werken. Het is afwisselend werk, waarbij je veel direct contact hebt met de klant. Heb je ambities om na de opleiding door te stromen naar een niveau 4 opleiding, dan stimuleren wij dat! En daarbij komt dat bouwen de toekomst heeft, waardoor er een groeiende vraag is naar goed opgeleide vakmensen!

 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Waddinxveen (BBL)

Direct aanmelden

Over jou

 • Handel en ondernemerschap
 • Huizen- en wegenbouw
 • Machines en installaties
 • Technisch inzicht
 • Wisselende werkplekken

In de praktijk

Je volgt de driejarige BBL-opleiding en daarna stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk. Je werkt bij een onderhoud- of verbouwbedrijf of je start je eigen bedrijf! Je werkt vaak zelfstandig, wat ervoor zorgt dat je veel verantwoordelijkheid hebt!  

Als Allround Vakkracht onderhoud- en klussenbedrijf ben je van alle markten thuis. Je bent een creatieve alleskunner. Je onderhoudt de binnen- en buitenruimtes van gebouwen, inclusief diverse technische installaties. Ook zorg je dat je opdrachten binnenhaalt en inplant. Dat doe je voor hotels, kantoren, scholen, theaters, recreatieparken, ziekenhuizen of zelfs dierentuinen. Al deze locaties hebben een klusexpert nodig met een scherp technisch oog voor duurzame oplossingen. Samenwerken doe je graag, met de klanten van het bedrijf waar je voor werkt of voor de klanten van jouw eigen bedrijf!  

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Locaties

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Deze opleiding wordt gegeven op de Bouwacademie in Waddinxveen (Kanaaldijk).
Kies je voor de dagopleiding in Waddinxveen, dan vol je de lessen in de Bouwacademie in Waddinxveen.
Kies je voor deze opleiding als avondonderwijs in Waddinxveen? Dan volg je één avond les in de Bouwacademie in Waddinxveen en één avond op onze locatie in Gouda.