Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker leer jij om een veilige en vertrouwde omgeving voor kinderen te creëren, waarin zij zich goed kunnen ontwikkelen. Dit doe je in een kinderdagverblijf, peuterspeelzaal of een buitenschoolse opvang waar je werkt met kinderen tussen de 0 en 12 jaar.
In de opleiding doe je kennis op over de ontwikkeling van kinderen, leer je communicatieve vaardigheden voor het communiceren met kinderen en hun verzorgenden, en ga je aan de slag met creatieve activiteiten. Alles wat je leert kun je direct in de praktijk toepassen tijdens je stages. Ook leer je taken coördineren en hoe je beleid en protocollen vertaalt in concrete acties. Je ontdekt hoe je kinderen met diverse achtergronden en in verschillende ontwikkelingssituaties het beste kunt begeleiden. Leuke activiteiten organiseren die bijdragen aan hun ontwikkeling en het voeren van oudergesprekken horen hier ook bij. Tijdens de opleiding Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker stomen we je klaar voor de beroepspraktijk. Je volgt stages en verschillende keuzedelen om jouw kennis verder te verdiepen.
Het eerste jaar
De studiejaren zijn ingedeeld in periodes van tien weken. In elke periode staat een onderdeel van het beroep centraal en de vakken zijn hierop afgestemd. Je maakt praktijkopdrachten of verslagen, schriftelijke toetsen of schoolopdrachten en beoordeling van een ontwikkelde vaardigheid. De periodes sluit je af met een eindopdracht.
De eerste tien weken van je opleiding staat “communicatie” centraal. Je krijgt bijvoorbeeld verschillende trainingen zoals voorlezen en verhalen vertellen, je leert hoe het kind zich ontwikkelt (ontwikkelingspsychologie) en welke kinderziekten er bestaan, je krijgt les in planningsvaardigheden, en de rol van muziek, speelgoed en spel in opvoeding.
Gedurende deze tien weken word je ook actief voorbereid op het lopen van je eerste stage (beroepspraktijkvorming heet dat voluit en wordt afgekort tot BPV), die in het tweede periode plaatsvindt. Je kiest in principe zelf je stageplek. Met andere woorden: je hebt invloed op wat je waar kunt leren. Natuurlijk moet deze voldoen aan en passen bij de opleiding. Tijdens de opleiding heb je een vaste studieloopbaanbegeleider (slb’er). Daarmee voer je individuele gesprekken over de voortgang van je studie, als het goed gaat, maar juist ook als er knelpunten zijn.
Vakken en Keuzedelen
Wat leer je zoal op deze opleiding? De vakken die je volgt zijn gericht op de praktijk, zo leer je om te werken in een kinderdagverblijf, op een peuterspeelzaal of buitenschoolse opvang. Je verzorgt en begeleid kinderen in de leeftijd van 0-12 jaar. Je creëert een veilige en uitdagende speel- en leeromgeving voor de kinderen, waar zij zich kunnen ontwikkelen. Je stimuleert hierin de ontwikkeling van taal, creativiteit, muzikaliteit en een positief zelfbeeld. Je observeert de kinderen en hun ontwikkeling. Ontwikkelen zij zich gelijk als andere kinderen? Daarnaast leer je contact te leggen met ouders of vervangende opvoeders en leer je eventuele ontwikkelproblemen bij kinderen met hen te bespreken.
Hiervoor is samenwerken met collega’s op dezelfde groep ontzettend belangrijk. Je leert activiteitenprogramma’s te maken voor de kinderen, je organiseert informatieavonden en verdiept je in het pedagogisch beleid van de kinderopvang waar je stageloopt.
Naast de vakken die gericht zijn op het beroep van Gespecialiseerd Pedagogisch Medewerker krijg je generieke vakken als Engels, Nederlands, Rekenen en Loopbaan en Burgerschap.
Het basisonderdeel van deze opleiding is gelijk aan de opleiding Onderwijsassistent. Daarnaast heb je een profieldeel die specifiek voor Pedagogisch Medewerker Kinderopvang is, evenals de keuzedelen. De opleiding sluit je af met een beoordeling van de theorie, en een beoordeling van je beroepsexamens door je stage. Het is nodig om je opleiding af te sluiten met een positieve beoordeling van je stage en je aantal behaalde uren.
Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Tijdens deze opleiding heb je de mogelijkheid om stage te lopen in het buitenland, zoals in Duitsland, Engeland, Finland of Malta. Hierdoor kun je zien hoe ze in andere landen te werk gaan in jouw vakgebied.