Wat ga je leren?

In de opleiding Pedagogisch Medewerker Kinderopvang leer jij alles over werken met baby’s, peuters, kleuters en schoolkinderen tot en met 12 jaar. Je leert hoe je met kinderen omgaat, hoe je de ontwikkeling stimuleert en hoe je gesprekken voert met de ouders of verzorgers.

Je leert kinderen van 0 tot en met 12 jaar begeleiden in hun dagelijkse doen en laten. Je zorgt voor een veilige en uitdagende speel- en leeromgeving. Hygiëne is hierbij belangrijk. Je leert om activiteiten te organiseren en uit te voeren die de ontwikkeling van kinderen stimuleert. De opleiding begint met een basisdeel. Daarin houd je je bezig met ontwikkelingspsychologie, communicatievaardigheden en creatieve activiteiten. Daarna volg je jouw profiel in de kinderopvang. Tijdens de opleiding kun je een aantal keuzedelen doen waarmee je jouw kennis verder kunt verdiepen.

Let op: de opleiding Pedagogisch Werker Kinderopvang kun je ook op niveau 4 doen. Ga daarvoor naar Gespecialiseerd Pedagogisch Werker Kinderopvang.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
2023, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Deze opleiding is ook in 2 jaar te volgen op de locatie Zoetermeer. Dit is maatwerk.

Als je kiest voor BOL verkort (2 jaar) dan volgt er een aanvullend gesprek om te kijken of deze versnelde vorm bij jouw past.

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent communicatief
 • Je werkt graag met kinderen
 • Interesse in pedagogiek
 • Zorg en welzijn

In de praktijk

Na succesvolle afronding van deze BOL-opleiding stroom jij door naar een niveau 4 mbo-opleiding of ga je aan het werk. Je werkt dan in een kinderdagverblijf, een peuterspeelzaal of de buitenschoolse opvang. Afhankelijk van je werkplek verzorg en begeleid je baby’s, peuters of kinderen in groepsverband.

Als pedagogisch medewerker kinderopvang ben je graag met kinderen bezig. Je zorgt voor een veilige, gezellige en uitdagende speel- en leeromgeving. Je kan goed organiseren en bent de hele dag bezig om alles in goede banen te leiden. Je begeleidt kinderen bij hun creatieve ontwikkeling. Doet sport- en spelactiviteiten met hen of een taalspelletje, iets met muziek of toneelspelen. Bij alles wat je doet, staat de ontwikkeling van de kinderen voorop. Daarover heb je regelmatig contact met de ouders of andere opvoeders.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Bijzonderheden

Locaties beginnen en afmaken

Je kunt op verschillende locaties deze opleiding volgen. Vanaf het tweede of derde leerjaar kan het zijn dat je de opleiding of een keuzedeel vervolgt op een andere locatie van mboRijnland.

d
c