Wat ga je leren?

De opleiding Allround Laborant is een algemene en brede laboratoriumopleiding. Na het volgen van deze opleiding kan jij monsters nemen, voorbereiden en analyseren. Dit doe je ter bevordering van bijvoorbeeld de productieprocessen van voedselwaren of de kwaliteit van materialen. Het eerste half jaar zijn de opleiding Allround Laborant, Biomedisch Analist en Chemisch-Fysisch Analist hetzelfde en gelijk. Afhankelijk van je interesse en je kennis, vaardigheden en houding kan je na dat half jaar de keuze van je opleiding nog wisselen.

Je leert materialen die voor onderzoek worden aangeboden aan te nemen en te registreren. Je leert hoe je hier monsters van neemt en voorbereidt. Je leert om deze te analyseren en om de uitkomsten te rapporteren. Na je opleiding kan jij technische en specialistische laboratoriumanalyses uitvoeren. Je leert stapsgewijs en precies te werk te gaan. Beroeps specifieke vakken die aan bod komen tijdens deze mbo-opleiding zijn: chemie en biologie in het laboratorium met daarnaast wiskunde en computervaardigheden,. Je besteed veel tijd aan de echte praktijk in de laboratoria op school en daarna binnen bedrijven en instellingen.

Let op: Als student Laboratoriumtechniek bij mboRijnland volg je je lessen in het gebouw van Hogeschool Leiden. De hogeschool is gelegen midden in het Bioscience park van Leiden. In het gebouw hangt een prettige en open sfeer, daarnaast zijn er allerlei faciliteiten aanwezig waar jij als mbo-student gebruik van maakt, zoals computerwerkplekken, een mediatheek, stilte ruimtes en laboratoria. Het MLO werkt samen het de hbo opleidingen Biologie en medisch laboratoriumonderzoek en Chemie. We maken gebruik van dezelfde laboratoria waar instructeurs en docenten de lessen verzorgen. De hogeschool en het MLO vinden het ontwikkelen van talenten zeer belangrijk. Studenten en docenten vanuit de opleidingen werken samen met onderzoekers in het Leiden Centre of Applied Bioscience, het LCAB. Als student heb je hier de mogelijkheid om deel te nemen aan een excellentie traject of er stage te lopen.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Zernikedreef

Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen als je geen verwante vooropleiding hebt. Je moet dan ten minste wiskunde in je vakkenpakket hebben.

Deze opleiding is VOL. Aanmelden voor studiejaar 2020-2021 is niet meer mogelijk.

Direct aanmelden

Over de opleiding

 • Veel praktijklessen
 • Vaak samenwerken
 • Werken in een laboratorium
 • Les op de Hogeschool Leiden

In de praktijk

Je volgt de BOL-opleiding Allround Laborant en behaalt jouw niveau 3 mbo-diploma in 3 jaar tijd. Daarna kun je aan het werk. Je werkt dan bijvoorbeeld in het laboratorium van chemische bedrijven, plant- en zaadveredelingsbedrijven, milieu-, gezondheids- en keuringsdiensten, ziekenhuizen, proefstations voor kweektechnieken of in de voedings- en genotmiddelenindustrie. Je kan ook doorstromen naar de niveau 4 opleiding Biologisch medisch of Chemisch-Fysisch analist.

Als Allround Laborant verricht je routinematige, biologische en/of chemische analyses ter controle van productieprocessen Je analyseert de inhoud van producten of je test en verbetert de kwaliteit van producten. Je werkt in een team, waarbij samenwerken, communiceren, kwaliteit leveren, multitasking en omgaan met druk tot de dagelijkse praktijk behoort. Je hebt geen moeite met rekenen en wiskunde en je bent goed in begrijpend lezen. Je denkt mee in oplossingen. Bij het uitvoeren van je werkzaamheden ben je creatief in het bedenken van oplossingen. Stuk voor stuk eigenschappen die heel goed van pas komen binnen de laboratoriumtechniek.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • BOL
 • Kosten
 • Aanvullende toelatingseisen
 • Instroomactiviteiten
 • Bijzonderheden
BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.

De eerste 2 jaar krijg je de basiskennis en vaardigheden aangeleerd die je nodig hebt om in biologisch en chemisch laboratorium te kunnen werken. In het derde leerjaar ga je 5 dagen per week op stage en heb je af en toe een terugkomdag op school om je voor te bereiden op de stageopdrachten en de beroepsexamens. We hebben met een groot aantal laboratoriumscholen materiaal ontwikkeld, waarbij zo veel mogelijk wordt aangesloten bij het beroep. In de opleiding is er veel aandacht voor de beroepspraktijk.We hebben met een groot aantal laboratoriumscholen materiaal ontwikkeld, waarbij zo veel mogelijk wordt aangesloten bij het beroep. In de opleiding is veel aandacht voor de praktijk. Zo hebben we op school laboratoria waar je vanaf het begin van je opleiding direct praktisch aan het werk gaat. De praktijk sluit in leerjaar 1 en 2 aan bij de basiskennis en vaardigheden die je nodig hebt om het beroep Allround Laborant uit te voeren. Ook heb je de mogelijkheid om keuzedelen te volgen. Met deze keuzedelen kan je dieper in je vakgebied duiken, maar ook kan je je vakmanschap verbreden. In leerjaar 3 ga je vijf dagen stagelopen, daarnaast heb je elke maand een terugkomdag, waar de stage wordt geëvalueerd en je voorbereid wordt op het beroepsgerichte examen.

Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding
Kosten van boeken en materialen
De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt de boeken voor het MLO bestellen bij de HLBookshop. Dit kan op de website https://www.hlbookshop.nl
Daarnaast heeft de opleiding bijzondere kosten. Er zal een labjas, veiligheidsbril en enkele laboratorium benodigdheden aangeschaft moeten worden. Deze kosten zijn ongeveer €65.

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.
Deze opleiding heeft aanvullende toelatingseisen als je geen verwante vooropleiding hebt.
 • Ten minste wiskunde in je pakket
 • Kennismakingsdossier inleveren, waarin ook een stuk ingevuld wordt door je huidige opleiding
 • Praktijkles volgen
 • Meeloopdag en/of opendag bijwonen
 • Studiekeuzegesprek houden waarbij wordt besproken:
  • De beroepsaspecten
  • De verwachtingen van de opleiding
  • Startmeter
  • Ondersteuning
Als je je aanmeldt voor deze opleiding dan word je uitgenodigd voor een praktijkintake. Daarnaast krijg je de vraag om de startmeter en het kennismakingsformulier in te vullen. Twee vragenlijsten waarmee we je beter willen leren kennen. Deze neem je samen met je voorlopige cijferlijst mee naar de praktijk-intake. We vinden het belangrijk dat je je goed oriënteert op deze opleiding. Je moet daarom naar één van onze Open Dagen zijn geweest of hebben deelgenomen aan een meeloopdag.
Deze opleiding wordt gegeven in het gebouw van de Hogeschool Leiden.
mboRijnland Zernikedreef
Zernikedreef 11
2333 CK Leiden
(071) 518 87 55
voorlichting.mlo@hsleiden.nl