Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Begeleider Maatschappelijke Zorg leer je werken met mensen van allerlei leeftijden met problemen op sociaal gebied, gedragsproblemen, psychische problemen, ouderdomsproblemen of een verstandelijke, lichamelijke- en /of zintuiglijke beperking. Deze mensen wonen zelfstandig, in een instelling of komen naar een vorm van dagbesteding.

Jij hebt aandacht en interesse voor anderen en kunt je goed inleven in de ander. Je ziet goed waar je mensen mee kunt helpen en hoe ze zo lang mogelijk zelfstandig kunnen leven. Je helpt ze een plekje in de maatschappij te vinden, contacten met anderen te hebben en te onderhouden. Je bent betrokken, kunt goed contact maken en houdt ervan om samen te werken.

De focus ligt tijdens de opleiding op het samenwerken met en ondersteunen van mensen. Mensen die problemen ervaren op sociaal, lichamelijk en/of psychisch gebied, of in combinatie met andere problemen. Bijvoorbeeld mensen die bang zijn om de deur uit te gaan, of geen contact hebben met vrienden en familie.

In de verschillende modules ga je kennismaken met het werkveld van de Begeleider Maatschappelijke Zorg. Je ziet dan waar en met welke doelgroepen je zou kunnen gaan werken. Hoe leer je de doelgroep, de cliënt, zoals we hem noemen, beter kennen? Hoe kom je er achter wat iemand nodig heeft? Hoe leg je contact met cliënten? Dus hoe communiceer je met en zonder woorden, dus bijvoorbeeld ook met behulp van muziek en drama. Hoe ondersteun je iemand bij de persoonlijke verzorging en hoe kun je een cliënt helpen de regie op te pakken over zijn/haar leven.

Gaandeweg krijg je steeds meer zicht op het beroep, de taken die er van je worden verwacht en de kennis die je daarvoor nodig hebt. En jij staat daarbij centraal! Want jij werkt met de mensen, die jouw ondersteuning nodig hebben. Daarom leren we je ook nadenken over wie jezelf bent, je eigen mensvisie formuleren, je eigen kwaliteiten erkennen. Hoe reageer jij bijvoorbeeld als een collega het niet met je eens is, of een cliënt een crisissituatie veroorzaakt. Zo leren we je steeds jezelf en de cliënt beter te functioneren.

Naast de door ons geplande modules, kies je ook een aantal andere keuzedelen. Denk aan: Gezonde leefstijl, Mensen met een licht verstandelijke beperking en moeilijk verstaanbaar gedrag, Expressief talent of Voorbereiding HBO.

Daarnaast volg je ook generieke vakken, zoals: Nederlands, Engels, Rekenen, Loopbaan en Burgerschap. Deze tellen mee voor het behalen van je diploma.

Het eerste jaar
In de eerste twintig weken van de opleiding volg je vijf dagen per week les. Je maakt kennis met je studieloopbaanbegeleider (slb’er), docenten, studiegenoten en natuurlijk je toekomstige beroep van Begeleider Maatschappelijke Zorg.

De studiejaren zijn ingedeeld in vier periodes van tien weken. Elke keer staan er één of meerdere beroepstaken met leerdoelen centraal. Die periodes worden afgerond met opdrachten, presentaties of schriftelijke toetsen. In de eerste lessen staan de kennis en vaardigheden centraal, die je nodig hebt om een beeld te krijgen van je toekomstige werk, je taken en de mensen waarmee je kunt gaan werken. Maar we werken er ook aan jouw eigen zelfbeeld. Wat kun en ken je al en wat heb je nodig om je verder te ontwikkelen tot een professionele Begeleider Maatschappelijke Zorg

We bereiden je in de eerste twintig weken voor op je eerste stage (beroepspraktijkvorming heet dat voluit en wordt afgekort tot BPV). Die start meteen na de eerste twintig weken. Je kunt de geleerde theorie en vaardigheden zo gelijk in de praktijk brengen. En jouw praktijkervaringen bespreek je weer in de lessen; zo leer je ook van elkaar en maak je kennis met veel verschillende organisaties waar je later kunt gaan werken.

De hele opleiding door loop je vervolgens drie of twee dagen stage per week en volg je twee of drie dagen per week les. Je kiest in principe zelf je stageplek. Met andere woorden: je hebt invloed op wat je waar kunt leren. Natuurlijk moet deze voldoen aan en passen bij de opleiding. Tijdens de opleiding heb je een vaste studieloopbaanbegeleider. Daarmee voer je individuele gesprekken over de voortgang van je studie, als het goed gaat, maar juist ook als er knelpunten zijn.

Halverwege het tweede leerjaar vinden de eerste beroeps specifieke examens plaats. De meeste examens voer je in het derde leerjaar uit. Dat doe je bijna altijd in de praktijk. Zo kun je dan ook echt laten zien wat je kunt als Begeleider Maatschappelijke Zorg en dat je klaar bent om te starten als beroepskracht.

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Organisaties en bedrijven vragen om een Begeleider Maatschappelijk Zorg, die oog heeft voor de cliënt, die stevig in de schoenen staat, die weet waar hij of zij voor staat en gaat. Daarover gaat één van de beroepstaken, die we in de opleiding hebben opgenomen: “Ik werk aan mijn eigen professionele ontwikkeling”. Je krijgt daardoor nog beter zicht op wie jij bent, wat jij vindt en wat jij daardoor kunt betekenen voor anderen.

Op de verschillende locaties waar deze opleiding wordt aangeboden, werken we samen met organisaties voor gastlessen, excursies of projecten bij hen in de instelling. Bovendien hebben onze docenten naast hun deskundigheid als docent ook veel eigen werkervaringen in de beroepspraktijk van onder andere de geestelijke gezondheidszorg, jeugdhulpverlening en gehandicaptenzorg.

Toegestane vooropleidingen

  • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
  • Diploma mbo-opleiding niveau 2
  • Diploma mbo-opleiding niveau 3
  • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BOL)

Over jou

  • Je bent behulpzaam
  • Je houdt van samenwerken
  • Je werkt, als nodig, onregelmatig
  • Je staat stevig in je schoenen
  • Je bent creatief in doen en denken
  • Je durft verantwoordelijkheid te nemen
  • Je neemt initiatieven

In de praktijk

Je hebt drie jaar lang één lesdag per week. De opleiding bestaat uit blokken van tien weken. Elke keer staan er één of meerdere beroepstaken met leerdoelen centraal. Die periodes worden afgerond door middel van opdrachten, presentaties of schriftelijke toetsen. In de eerste lessen staan kennis en vaardigheden centraal, die je nodig hebt om een beeld te krijgen van je toekomstige werk. En de mensen waarmee je werkt of kunt gaan werken. Maar ook om een beter beeld van wie jij zelf bent. Wat kun en ken je al en wat heb je nodig om je verder te ontwikkelen tot een goede professionele begeleider maatschappelijke zorg

Doordat je al werkt in de praktijk kun je de geleerde theorie en vaardigheden gelijk in de praktijk brengen. En jouw praktijkervaringen bespreek je weer in de lessen; zo leer je ook van elkaar en maak je kennis met veel verschillende organisaties waar je eventueel later ook kunt gaan werken.

Halverwege het tweede leerjaar vinden de eerste beroeps specifieke examens plaats. De meeste examens voer je in het derde leerjaar uit. Dat doe je bijna altijd in de praktijk. Zo kun je dan ook echt laten zien wat je kunt als Begeleider Maatschappelijke Zorg en dat je klaar bent om te starten als beroepskracht.

Tijdens de opleiding heb je een vaste studieloopbaanbegeleider. Daarmee voer je individuele gesprekken over de voortgang van je studie, als het goed gaat, maar juist ook als er knelpunten zijn.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

  • Kosten
  • BOL
  • Buitenland
  • Keuzedelen
  • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
  • Studeren met een laptop

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Nieuws