Wat ga je leren?

Je leert hoe je in verschillende beroepen een service-verlenende functie vervult. Anders gezegd: hoe ga je om met klanten, gasten of patiënten? Er zijn drie keuzerichtingen. De richting die je kiest, volg je twee jaar lang voor drie uur per week. 

 1. Zakelijk & Commercieel
 2. Sport & Recreatie
 3. Zorg & Welzijn

In de opleiding Servicemedewerker leer van je alles wat. Dat betekent dat je tijdens de hele opleiding nog kunt veranderen van richting. In leerjaar 2 kun je nieuwe keuzedelen kiezen. 

Jouw sociale vaardigheden (hoe ga je met anderen om) staan in de opleiding centraal.

Wat voor werk is het?

Als servicemedewerker zakelijk & commercieel help je de afdelingssecretaresse of de directiesecretaresse. Je doet heel verschillend werk. Telefoneren, post verzorgen, notuleren en de agenda bijhouden. Ook houd je bijvoorbeeld de voorraad en het (digitaal) archief bij.

Kies je voor sport & recreatie dan leer je hoe je sportieve en recreatieve activiteiten organiseert en begeleidt. Hoe maak je deelnemers enthousiast? Hoe bereid je ze goed voor? Hoe pas je op hun veiligheid?

Bij de richting zorg & welzijn leer je werken met mensen die zorg en aandacht nodig hebben. Hoe zorg jij dat jouw cliënt zo goed mogelijk voor zichzelf kan zorgen? Hoe houd je zo veel mogelijk rekening met zijn of haar mogelijkheden? Hoe werk je met een zorgplan? Verder leer je verzorgende en huishoudelijke taken. En je leert cliënten begeleiden bij activiteiten.  

Wat leer je nog meer?

Je leert ook over beroepshouding. Hoe houd je rekening met je collega’s? Hoe werk je goed samen?

Hoe lang duurt de opleiding?

De opleiding duurt 2 jaar. Je kan de opleiding ook in een kortere tijd doen. Of je kunt langer over de opleiding doen. 

Hoe ziet het eerste jaar eruit?

In het eerste jaar begint iedere dag met een dagstart. Je bespreekt wat je die dag gaat doen. Maar ook bijvoorbeeld wat er die dag in de wereld is gebeurd.
Aan het einde van de dag sluit je weer met je hele klas af. Je bespreekt met je docent wat je hebt gedaan. En of er nog bijzonderheden zijn. 

Elke week heb je een coachgesprek. Samen met je coach bespreek je wat je doelen zijn voor de komende week.
Een periode duurt tien weken. Je sluit de periode af in de structuurweek met een supercoachgesprek. In dit gesprek ga je uitgebreid na welke doelen je hebt behaald. En wat je de komende periode gaat doen. 

BOL of BBL?

Je kunt kiezen: BOL of BBL?

Kies je voor BOL? Dan loop je veel stage. Je loopt stage in het laatste half jaar van leerjaar 1 en het hele tweede jaar loop je 2 dagen per week stage. Zo leer je in de praktijk.
De andere drie dagen ben je op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen.

Kies je voor BBL? Dan werk je vier dagen bij een bedrijf. Dat heet je leerbedrijf. En je hebt één dag les op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen.

In het eerste jaar en het tweede jaar is je stage een belangrijk onderdeel. Je loopt stage in het laatste halfjaar. Samen met de docent bekijk je wat een geschikte stageplek voor jou is. De docent helpt je bij het vinden van een stageplek. 

Je volgt vakken als gesprekstechniek, gasten ontvangen, digitale vaardigheid en administratieve vaardigheid. Ook heb je algemene vakken als Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap. Daarnaast kun je door extra keuzedelen te kiezen jouw kennis verbreden. 

Elk jaar sluit je af met examens.

Welke vooropleiding heb je nodig? 

Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:  

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2023, in november 2024, in januari
Locaties

Alphen a/d Rijn (BOL)

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Leidschendam-Voorburg (BOL)

Woerden (BOL)

Zoetermeer Van Doornenplantsoen (BBL / BOL)

Naast de reguliere opleiding is het ook mogelijk je aan te melden voor Onderwijs op de Werkvloer
Meer weten?
Als je jezelf wil aanmelden voor Onderwijs op de Werkvloer kies je in het aanmeldformulier voor BOL. Daarna kan je aangeven of je de gewone BOL-variant of Onderwijs op de Werkvloer wil volgen.

 


Over jou

 • Je bent vriendelijk en gastvrij
 • Je bent behulpzaam
 • Je houdt van afwisselend werk
 • Je kunt goed samenwerken

Als je wilt, kun je hieronder meer lezen over deze opleiding

Als servicemedewerker ben je een teamspeler. Je komt veel in contact met andere mensen. Je staat graag voor hen klaar en helpt bij van alles. Bij alles wat je doet, werk je met mensen. En dat vind je fijn. Je houdt van flink doorwerken. Als het nodig is, maak je eerst de ruimte schoon. Je zorgt soms ook voor de catering. Je vraagt wat mensen willen eten of drinken. Dat bereid je zelf óf je geeft het door aan de keuken. Gastvrijheid is voor jou belangrijk. Je brengt het graag in de praktijk tijdens je werk.

Als Servicemedewerker richting zorg & welzijn geniet je er elke dag van om mensen te helpen die moeite hebben om zichzelf te verzorgen. Je werkt met verschillende doelgroepen. Of je kiest voor één doelgroep. Zoals ouderen of juist peuters. Je helpt bijvoorbeeld bij de boodschappen. Je verzorgt uitjes of helpt bij persoonlijke verzorging. Je hebt elke dag contact met veel mensen en stelt je open op. Dankzij jouw hulp verbetert de kwaliteit van het leven van mensen.  

Als Servicemedewerker richting zakelijk & commercieel hou je van aanpakken. Je bent de rechterhand van de afdelingssecretaresse of directiesecretaresse. Je hebt allerlei taken en zorgt dat alles in het bedrijf op rolletjes loopt. Telefoneren, post verzorgen, notuleren, de agenda beheren, de voorraad en het (elektronisch) archief bijhouden: je doet het allemaal. Je stelt de juiste prioriteiten, dat wil zeggen: je weet wat op welk moment belangrijk is. Je bent de spil van de afdeling. Je collega’s zijn blij met jouw werk.

Als Servicemedewerker richting sport & recreatie zorg je dat de mensen zich welkom voelen bij het bedrijf waar je werkt. Je ontvangt de mensen die komen sporten of recreëren. Je maakt hen wegwijs in het gebouw of het park. Verder help je bij de organisatie van activiteiten, sport en spel. Je houdt van aanpakken. Moeten er toestellen worden klaargezet? Dan help je graag mee.  

Na de opleiding ga je aan het werk. Je bent dan servicemedewerker in de door jou gekozen specialisatie. Je kunt ook doorgaan naar een opleiding op niveau 3 of 4. 

Is Onderwijs op de Werkvloer iets voor jou?

 
Als je kiest voor Onderwijs op de Werkvloer volg je bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. De rest van de vakken krijg je in je leerwerkbedrijf. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider. Je doet dus meer praktijkervaring op.

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Onderwijs op de Werkvloer
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met een laptop
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Als je kiest voor Onderwijs op de Werkvloer volg je bijna al je vakken in de praktijk in plaats van in de klas. Alleen de vakken Nederlands, Rekenen en Loopbaan & Burgerschap krijg je in de klas. Hiervoor ga je 1 dag in de week naar school. De rest van de vakken krijg je in je leerwerkbedrijf. Je bent dus lekker veel op de werkvloer. Daar word je door jouw docent gecoacht en krijg je hulp van je praktijkbegeleider. Je doet dus meer praktijkervaring op.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Bij deze opleiding raden we je aan om gebruik te maken van je eigen laptop. Meer informatie over het gebruik van een laptop en over de keuze van een laptop vind je hier.

Tijdens je opleiding kun je op ieder moment nog voor een andere richting kiezen. Wil je toch liever meer richting Zorg & Welzijn of Sport & Recreatie gaan, dan is dat dus gewoon mogelijk. 

Veelgestelde vragen

Kan ik tijdens de opleiding veranderen van richting?

Ja, als je na een jaar een andere richting wilt kiezen is dat mogelijk.