Wat ga je leren?

In de Koksopleiding op mboRijnland leer jij alles over het bereiden en presenteren van verschillende gerechten. Aan het eind van deze opleiding is het voor jou geen probleem om vier verschillende, culinaire gerechten zo te bereiden dat jouw gasten hun eten allemaal tegelijk uitgeserveerd krijgen en heerlijk zullen genieten.

Je leert tijdens de opleiding Kok om op basis van recepten gerechten klaar te maken. Hierbij leer je alles over producten, materialen en verschillende kooktechnieken. Je leert ook over de presentatie van producten. Je leert planmatig te werken zodat de gasten allemaal hun eten op tijd krijgen. Dit vergt inzicht en een goede samenwerking met jouw team. Het kan namelijk op bepaalde tijdstippen enorm druk zijn en op andere juist heel rustig. Daarnaast leer je ook hoe je een menukaart samenstelt en krijg je kennis van inkoop en voorraadbeheer. Samenwerken en sociale, communicatieve vaardigheden komen ook aan bod tijdens deze opleiding op mboRijnland. De praktijkervaring staat natuurlijk centraal, zodat jij na 2 jaar direct klaar bent om aan het werk te gaan.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma vmbo basisberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Gouda

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Gastvrijheid 
 • Werken in een restaurant – hotel – bar
 • Klantvriendelijk
 • Leidinggeven

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding Kok voor 2 jaar en behaalt dan je niveau 2 diploma. Daarna stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk. Je werkt dan in een hotel of restaurant, of bijvoorbeeld het restaurant van een verzorgingstehuis of ziekenhuis.

Als kok is koken een echte passie van jou. Je werkt met plezier elke dag in de keuken. Onregelmatig werk is daarbij geen probleem voor jou. Je werkt overdag, ’s avonds of in het weekend. Je bereid zelfstandig de meest heerlijke gerechten en zorgt voor een mooie presentatie op de borden. Daarbij kun je goed onder druk werken en goed samenwerken met jouw team en leidinggevende. Je helpt de leidinggevende af en toe om de menukaart samen te stellen. Daar kan jij jouw creativiteit in kwijt. Je werkt met vis, vlees én bereid heerlijke vegetarische gerechten. Daarnaast heb je ook verstand van inkoop en voorraadbeheer. Je geeft het aan wanneer ingrediënten op beginnen te raken zodat deze op tijd bijgevuld kunnen worden. Zo zorg jij ervoor dat elke dag de gasten in jouw restaurant met een voldaan gevoel de deur uit lopen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap