Wat ga je leren?

Tijdens de Koksopleiding leer jij alles over het bereiden en presenteren van verschillende gerechten. Aan het einde van de opleiding weet jij in een handomdraai vier verschillende gerechten tegelijkertijd te bereiden. Zo zorg jij ervoor dat de gerechten voor de gasten tegelijk geserveerd worden en het genieten kan beginnen.

Je leert tijdens opleiding Kok om op basis van recepten gerechten klaar te maken. Je komt alles te weten over producten, materialen, kooktechnieken en het presenteren van de gerechten. Ook leer je planmatig werken, zodat alle gasten het eten tegelijk en op tijd krijgen. Hiervoor is goed samenwerken erg belangrijk. Daarnaast leer je hoe je een menukaart samenstelt en krijg je les over inkoop en voorraadbeheer. Tijdens de tweejarige opleiding doe je veel praktijkervaring op, zodat je na het behalen van je diploma gelijk aan de slag kan!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2022, na de zomervakantie Zo snel mogelijk (BBL)
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein (BBL / BOL)

Over jou

 • Gastvrijheid 
 • Werken in een restaurant – hotel – bar
 • Klantvriendelijk
 • Leidinggeven

Student vertelt

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-opleiding tot Kok voor twee jaar en daarna stroom je door naar een niveau 3 opleiding of ga je aan het werk! Je werkt in een hotel of restaurant, of in het restaurant van een verzorgingstehuis of ziekenhuis. Je kan op veel plekken terecht!

Koken is jouw passie. Je werkt elke dag met plezier in de keuken. Onregelmatige werktijden zijn ook geen probleem voor jou. Je werkt overdag, ’s avonds of in het weekend. Je bereidt zelfstandig de meest lekkere gerechten en zorgt voor een mooie presentatie op de borden. Onder druk werken is geen probleem voor jou en je weet wat goed samenwerken is. Je ondersteunt je leidinggevende bij het samenstellen van de menukaart. Hier laat jij je creativiteit op los. Je werkt met vis, vlees én bereidt heerlijke vegetarische gerechten. Je geeft aan wanneer ingrediënten op beginnen te raken, zodat deze op tijd weer bijgevuld worden. Zo zorg jij ervoor dat alle gasten elke dag met een goed gevoel de deur uit lopen.

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap