Wat ga je leren?

Mensen een mooie dag of avond bezorgen. Dat is wat je leert in deze opleiding. Als gastheer of gastvrouw zorg je dat de gasten zich prettig voelen. Met heerlijk eten, lekkere drankjes en een fijne sfeer.

Je gaat werken in een restaurant, bar of hotel of op een andere plek waar gasten komen. Bijvoorbeeld een congrescentrum, feestlocatie of vergaderruimte.

Je ontvangt gasten op een prettige manier. Zodat ze zich gelijk thuis voelen. Je geeft advies over gerechten en dranken. En neemt de bestelling op. Daarna serveer je de maaltijd en dranken uit aan tafel.  

BOL of BBL kiezen?

Kies je voor BOL? Dan loop je twee dagen per week stage. Bij een bedrijf dat je zelf uitkiest. Hier heb je een leermeester. Die begeleidt jou.  
De andere drie dagen ben je op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen. 
 
Kies je voor BBL? Dan werk je ten minste drie dagen bij een bedrijf. Dat heet je leerbedrijf. En je hebt één dag les op school. Daar heb je theorielessen en praktijklessen.

Welke vooropleiding heb je nodig? 

Voor deze opleiding heb je één van deze diploma’s nodig:  

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
2 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Gouda (BBL / BOL)

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL / BOL)

Over jou

 • Je bent gastvrij
 • Je wilt graag werken in een restaurant, hotel of bar
 • Je bent klantvriendelijk

Student vertelt

In de praktijk

Hoe ziet de opleiding er verder uit? 
De opleiding bestaat uit veel praktijklessen. Zo leer je ook hoe je een goede wijnproever wordt. We leiden je zelfs op voor het certificaat Aankomend Gastronoom/Sommelier en het Wijnbrevet (SDEN 1 en 2). Daardoor heb je een voorsprong op veel vergelijkbare opleidingen. 

In de praktijk
Als gastheer of gastvrouw in een restaurant geef je de gasten een heerlijke onbezorgde avond. Jij bent het gezicht van het restaurant. De gasten voelen zich gelijk thuis door jouw persoonlijke benadering. Gevraagd en soms ongevraagd geef je advies. Daarbij denk je ook aan het commerciële belang van het restaurant. Je laat zien dat je alles weet van mooie gerechten en bijpassende dranken. Je weet ook wat goed samenwerken is. 

Na je opleiding kun je door naar niveau 3. Of je gaat aan het werk.  

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • BOL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Aanvullende informatie BBL

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Voor de BBL-opleiding moet je een arbeidsovereenkomst bij een erkend leerbedrijf hebben.

Nieuws