Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Maatschappelijke Zorg/Verzorgende Individuele Gezondheidszorg (MZ/VIG) leer je werken met mensen van alle leeftijden die begeleiding en/of zorg nodig hebben. Jongeren met een verstandelijke beperking, ouderen in een verzorgingshuis of een baby en een kraamvrouw thuis. Je leert ze te ondersteunen in het zelfstandig leven. Zodat zij zo lang mogelijk deel kunnen nemen aan de maatschappij. 

Je leert op school hoe je mensen in hun eigen kracht kunt zetten. Je richt je zorg en begeleiding daarom op “zoveel mogelijk zelf doen”. Daarvoor leer je hoe je kunt herkennen dat iemand zorg nodig heeft. De jongere met een verstandelijke beperking heeft bijvoorbeeld begeleiding nodig met douchen, aankleden en een rondje wandelen. Je leert hoe je een zorgplan maakt. Daarin schrijf je op wat de zorgvrager, de jongere, nodig heeft en maak je een duidelijke planning. Je leert deze in de praktijk uit te voeren en evalueren met de familie of je leidinggevende. Het is belangrijk dat je goed met de diversiteit aan zorgvragers kunt omgaan en verschillende soorten zorg en begeleiding herkent en kunt geven. Een interessante voorlichting maken voor aanstaande moeders, verpleegtechnische handelingen als bloeddruk meten bij ouderen, je leert het allemaal! Daarom besteden we veel aandacht aan de ontwikkeling van je sociale vaardigheden en beroepshouding 

Aan het einde van je opleiding kies je voor een verdieping in een werkveld. Je kunt dan kiezen uit verpleeghuiszorg, thuiszorg, specifieke doelgroepen zoals verslavingszorg, gehandicaptenzorg, kraamzorg of geestelijke gezondheidszorg. Na de opleiding mag je in principe in elke zorginstelling werken. Let op: Je combineert de opleiding Verzorgende IG met de opleiding Begeleider Gehandicaptenzorg of Begeleider Specifieke Doelgroepen. Zo haal je in één keer twee diploma’s! 

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 3
Duur
3 jaar
Locaties

Alphen a/d Rijn

Gouda

Leidschendam

Zoetermeer Van Doornenplantsoen

Woerden

Leiden Breestraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Behulpzaam
 • Geïnteresseerd in mensen
 • Communicatief
 • Flexibel
 • Verantwoordelijk
 • Oplettend

In de praktijk

Je volgt de BOL of BBL-variant van de opleiding MZ/VIG gedurende 3 jaar en sluit deze succesvol af. Daarna stroom je door naar een niveau 4 opleiding of ga je aan het werk. Je kunt dan in principe in elke zorginstelling werken. Je werkt vaak samen met de mantelzorger van de zorgvrager en overlegt, wanneer nodig, goed met andere deskundigen. Je bent verantwoordelijk en doet dankbaar werk.  

Als verzorgende individuele gezondheidszorg/medewerker maatschappelijke zorg ben je een allround medewerker actief in zorg, wonen en welzijn. Je bent een verzorger en begeleider, je hebt dus heel afwisselend werk, van persoonlijke verzorging tot ondersteuning bij wonen en huishouden, van verpleegtechnische handelingen tot begeleiding bij activiteiten. Je werkt vaak samen met de mantelzorgers, dat zijn de naasten van de zorgvrager, zoals een ouder, partner, kind of vriend. Samen met hen maak je een zorgplan. Je spreekt bijvoorbeeld af wie op welke dag langskomt, de was doet en helpt met aankleden. Je werkt met individuele zorgvragers in hun directe omgeving of je richt je op groepen, bijvoorbeeld in een kleinschalige woonomgeving.  

Studie in cijfers

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Verklaring Omtrent het Gedrag (VOG)
 • Vakken
 • Bijzonderheden

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Dat houdt in dat ongeveer zeventig procent van de onderwijstijd binnen school wordt verzorgd en daarnaast de student stage loopt bij een erkend leerwerkbedrijf.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. In deze variant zit je maar een of twee dagen per week op school en volg je minimaal 640 uur stage / bpv (per studiejaar) bij een erkend leerbedrijf. Je hebt een praktijkplaats bij een erkend leerbedrijf nodig. Je leert de opleiding in de praktijk en krijgt op school de benodigde kennis en vaardigheden.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van de opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Om toegelaten te worden tot de opleiding is een VOG niet verplicht. Een VOG is wel verplicht op het moment dat je gaat werken of stagelopen als onderdeel van deze opleiding.

Check daarom goed of je een VOG kan krijgen. Dit kun je hier doen: https://watdevog.nl/#wat-de-vog

In de meeste gevallen is het geen probleem om een VOG te krijgen. Krijg je toch geen VOG, dan raden we je af om met deze opleiding te beginnen, omdat je geen stage kunt lopen en dus ook de opleiding niet kunt afronden.

Wil je meer informatie, klik dan hier

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

mboRijnland biedt je de kans om twee diploma’s te halen via de gecombineerde opleiding:  maatschappelijke zorg en verzorgende IG (MZ/VIG).De mogelijkheden op een rijtje:  Vanaf de eerste dag van de opleiding word je opgeleid voor twee diploma’s. Tijdens de studie maak je via de stage in het 3e jaar een keuze voor de verdieping. Die keuze bepaalt welke diploma je krijgt.Er zijn drie verschillende combinatie mogelijkheden:- Diploma Verzorgende IG-VVT en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen- Diploma Verzorgende IG-GGZ en Maatschappelijke zorg Begeleider Specifieke Doelgroepen- Diploma Verzorgende IG-GHZ en Maatschappelijke zorg Begeleider GehandicaptenzorgMocht tijdens de opleiding blijken dat je toch liever uitstroomt met één diploma dan is dat mogelijk.