Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Doktersassistent leer je wat er nodig is om de dokterspraktijk draaiende te houden. Patiënten te woord staan, telefonisch en aan de balie, patiëntenadministratie, ziektebeelden en voorlichting geven. Dit zijn allemaal belangrijke kennis en vaardigheden voor jou als toekomstig doktersassistent.

Je leert enerzijds medisch-technische handelingen, bijvoorbeeld injecteren. Anderzijds leer je kennis van ziektebeelden, hoe je patiënten moet voorlichten en hoe je aan de telefoon kunt doorvragen wat er aan de hand is als iemand naar het spreekuur wil komen. Je moet daarnaast in staat zijn tot betrokkenheid bij patiënten, maar ook voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich kunnen voordoen. Daarnaast besteden we aandacht aan je leer- en burgerschapscompetenties. Dat betekent dat je de waarden en normen leert die je nodig hebt om als verantwoordelijk burger te kunnen functioneren. In de beroepspraktijkvorming leer je het beroep in de praktijk kennen. Na deze mbo-opleiding op mboRijnland, ben jij er helemaal klaar voor!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Gezondheidszorg
 • In een ziekenhuis, gezondheidscentrum of apotheek
 • Samenwerken
 • Zorg en welzijn

In de praktijk

Na 3 jaar sluit jij de BOL-variant van deze opleiding succesvol af. Je stroomt daarna door naar het hbo of gaat werken. Je bent immers klaar voor een baan als doktersassistent! Je werkt dan bij een huisarts of een groepspraktijk, ziekenhuis, Eerste Hulppost, een gezondheidscentrum of in de jeugdgezondheidszorg. Daarnaast is het mogelijk om de opleiding in de BBL-variant te volgen. Dan duurt de opleiding in principe 2 jaar.

Als doktersassistent ben je voor patiënten vaak de eerste contactpersoon bij de artsenpraktijk. Elke dag ga jij goed met mensen om door jouw inlevingsvermogen te gebruiken. Dat combineer je met een flinke deskundigheid, want je moet patiënten ook nog werkelijk kunnen helpen. Je bedient de telefoon, regelt het spreekuur en ontvangt patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en je legt de dossiers klaar voor de arts. Ook assisteer je bij allerlei medische handelingen. Je hebt intensief contact met de patiënten en moet patiënten gerust kunnen stellen. Om jouw deskundigheid op peil te houden en uit te breiden, ben je veel bezig met het lezen van vakliteratuur en jezelf bijscholen. Verder ben je representatief en ga je natuurlijk respectvol met mensen om.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.