Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Doktersassistent leer je alles wat nodig is om een huisartsenpraktijk of een polikliniek in een ziekenhuis draaiende te houden. Je leert patiënten vragen te stellen om op die manier in te schatten hoe ziek een patiënt is en jij bepaalt wanneer deze door de dokter gezien moet worden. Ook leer je telefonisch en aan de balie voorlichting te geven, het verzorgen van de patiëntenadministratie en leer je ziektebeelden en symptomen.

Daarnaast leer je medisch-technische handelingen, bijvoorbeeld injecteren of oren uitspuiten. Ook moet je in staat zijn betrokkenheid te tonen naar patiënten en tegelijkertijd voldoende afstand kunnen nemen van de (emotionele) problemen die zich kunnen voordoen. Tijdens deze mbo-opleiding op mboRijnland leer je over de waarden en normen die je nodig hebt om goed in de maatschappij te kunnen leven en werken. In de beroepspraktijkvorming tenslotte, leer je het beroep in de praktijk zodat je aan het eind van de opleiding helemaal klaar bent om aan het werk te gaan als doktersassistent!

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo kaderberoepsgerichte leerweg
 • Diploma vmbo gemengde leerweg
 • Diploma vmbo theoretische leerweg
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BOL & BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
2 tot 3 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Breestraat

Direct aanmelden

Over jou

 • Je bent flexibel
 • Je hebt inlevingsvermogen
 • Je wilt werken in een huisartsenpraktijk, gezondheidscentrum of ziekenhuis

In de praktijk

Je volgt de BOL-variant van deze opleiding gedurende 3 jaar. Maar misschien ben jij wel iemand die dit sneller kan. Dan is deze mogelijkheid er ook. Dit zal blijken gedurende het 1e leerjaar. Daarnaast is het mogelijk om de opleiding in de BBL-variant te volgen. Deze variant duurt in principe 2 jaar. Nadat je bent geslaagd ga je aan het werk of stroom je door naar een hbo-opleiding. Je kunt gaan werken bij een huisarts of een groepspraktijk, ziekenhuis, Eerste Hulppost, een gezondheidscentrum of in de jeugdgezondheidszorg.

Als doktersassistent ben je voor patiënten vaak de eerste contactpersoon bij de huisartsenpraktijk of polikliniek. Elke dag ga jij goed met mensen om door jouw inlevingsvermogen te gebruiken. Dat combineer je met een flinke deskundigheid, want je moet patiënten ook nog werkelijk kunnen helpen. Je bedient de telefoon, regelt het spreekuur en ontvangt patiënten. Gegevens van patiënten noteer je en je legt de dossiers klaar voor de arts. Ook assisteer je bij allerlei medisch-technische handelingen. Je hebt intensief contact met de patiënten en moet patiënten gerust kunnen stellen. Om jouw deskundigheid op peil te houden en uit te breiden, ben je veel bezig met het lezen van vakliteratuur en jezelf bijscholen. Verder ben je representatief en ga je natuurlijk respectvol met mensen om.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • BOL
 • BBL
 • Kosten
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Studeren met laptop

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Alle eerstejaarsstudenten van de opleiding apothekersassistent in alle vestigingen van mboRijnland werken met laptops op een draadloos netwerk. Dit betekent dat deze studenten verplicht zijn op school over een eigen laptop te beschikken.