Wat ga je leren?

Als Logistiek Medewerker leer jij om alle logistieke werkzaamheden binnen een bedrijf in goede banen te leiden. Je werkt achter de schermen, in bijvoorbeeld een magazijn van een groothandel of ander bedrijf.

Tijdens de opleiding kun je bovendien het diploma heftruckchauffeur (VCA certificaat veiligheid) behalen. Ook krijg je algemene vakken als Nederlands, rekenen en loopbaan en burgerschap en kies je minimaal twee keuzedelen.

Na het behalen van je diploma weet jij precies wat je moet doen wanneer er nieuwe goederen in het magazijn zijn geleverd, hoe en waar je de goederen op moet slaan en welke documenten erbij horen. Ook leer je om orders klaar te zetten, zodat de chauffeur de order op kan halen voor de klant. Je werkt tijdens de opleiding zowel zelfstandig als in groepjes, allemaal onder begeleiding van enthousiaste docenten!

Beroepspraktijkvorming (stage)
Als je ervoor kiest om naast de opleiding Logistiek Medewerker ook je rijbewijzen voor vrachtwagenchauffeur te halen werk je 4 dagen per week. Je wordt gedetacheerd via Aldivèr. Via die weg kom je te werken bij een erkend leerbedrijf in de transportsector en doe je al werkende ervaring op. De overige dag van de week volg je lessen op school. De opleiding Vrachtwagenchauffeur haal je dus via mboRijnland bij Aldivèr. In het intakegesprek leggen we je precies uit hoe het allemaal werkt.

Toegestane vooropleidingen

 • Diploma vmbo basis- of kaderberoepsgerichte, gemengde of theoretische leerweg.
 • Diploma entreeopleiding
 • Diploma mbo-opleiding niveau 2
 • Diploma mbo-opleiding niveau 3
 • Overgangsbewijs naar havo/vwo 4

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 2
Duur
1,5 jaar
Startmoment
2022, eind januari / begin februari 2022, na de zomervakantie
Locaties

Alphen a/d Rijn (BBL)

Over jou

 • Aanpakker
 • Instructies opvolgen
 • Samenwerken
 • Transport logistiek en voertuigen
 • Zorgvuldig 

In de praktijk

Na 50 weken, 5 periodes, BBL-opleiding stroom je door naar de niveau 3 opleiding Logistiek Teamleider of ga je aan het werk! Je werkt bij een bedrijf op de ontvangst- en opslagafdeling van goederen of in een magazijn op de orderproductie- en expeditieafdeling. Denk hierbij aan distributiecentra, groothandels, productiebedrijf en transportbedrijven.

Als Logistiek Medewerker ben jij een echte doener! Je werkt het liefste achter de schermen en zoekt naar oplossingen, zodat werkzaamheden sneller gebeuren. Je verzamelt orders van klanten en maakt ze klaar voor verzending. Ook zorg je voor het aflossen, inslaan, controleren, sorteren, stickeren, ompakken en verplaatsen van goederen. Dat doe je niet met je blote handen. Je maakt gebruik van geautomatiseerde systemen. Je rijdt in een heftruck en werkt met een steekwagen. Je weet precies waar welke goederen zijn opgeslagen. Zo draag je bij aan een goed voorraadbeheer. Verder zorg je dat alles schoon blijft en doe je soms onderhoudsklusjes.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BOL
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BOL staat voor Beroepsopleidende Leerweg. Je gaat vijf dagen per week naar school. Je hebt veel contact met medestudenten en docenten. Tijdens je opleiding loop je een bepaalde periode stage. Je doet dan veel ervaring op in een bedrijf of instelling. Zo bereiden we je goed voor op je toekomstige beroep.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.