Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leidinggevende Bakkerij leer je alles wat je moet weten om onder andere broden en taarten te maken én te verkopen. Daarnaast leer je hoe je de bakkerij draaiende houdt. Je leert over leidinggeven, begroten en de inkoop van grondstoffen. Deze 1-jarige niveau 4 mbo-opleiding is voor bakkers die al een diploma Zelfstandig Werkend Bakker hebben.

Je leert vanaf het begin tot het eind hoe je bakkerijproducten bereidt en verkoopt. Dat betekent dat we je tijdens de opleiding Leidinggevende Bakkerij, alles leren over het bestellen en opslaan van grondstoffen, de juiste samenstellingen, de bereidingswijze, de hygiëne en hoe je de kwaliteit en aantrekkelijkheid van het assortiment bevordert. Daarnaast leer je over de administratieve kant van het beroep. Zodat jij de voorraden en het geld kunt beheren en weet hoeveel de zaak eigenlijk verdient in een dag, week, maand en jaar. Je krijgt vakken als Praktijkopleider (leermeester), Leidinggeven, Financieel Management en Personeelsmanagement. Door de combinatie tussen kennis en praktijk stomen wij jou klaar voor jouw toekomstige beroep.

Toegestane vooropleidingen

Om toegelaten te worden tot deze opleiding moet je de opleiding Zelfstandig Werkend Bakker (mbo niveau 3) hebben afgerond.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
Na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein

Direct aanmelden

Over jou

 • Je houdt van ambachtelijk werk
 • Je kunt goed samenwerken
 • Voedselproductie en -verkoop
 • Je bent zelfstandig
 • Je werkt zorgvuldig 

In de praktijk

Na afronding van deze niveau 4 BBL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je fulltime aan het werk. Je hebt dan je diploma Leidinggevende Bakkerij en kunt dus aan het werk als leidinggevende bij een broodbakkerij, banketbakkerij of een patisserie. Leidinggeven, bestaande recepten maken, nieuwe recepten bedenken en klanten bedienen doe jij elke dag met veel plezier.

Als leidinggevende bakkerij ben je de schakel tussen het management en het personeel. Je geeft leiding aan medewerkers in de bakkerij, zorgt ervoor dat het bedrijf goed draait en bent verantwoordelijk voor de bedrijfs- en productieprocessen. Zoals de inkoop, verkoop en de recepten en producten waar jullie op een dag aan werken. Je houdt je bezig met de klanttevredenheid en zorgt ervoor dat iedereen hygiënisch en volgens de regels werkt. Daarnaast werk je zelf actief mee in de bakkerij. Je hebt een groot verantwoordelijkheidsgevoel en staat met plezier in alle vroegte op om jouw winkel, personeel en klanten weer van verse producten en goede samenwerking te voorzien.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Schoolrestaurants
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.