Wat ga je leren?

Tijdens de opleiding Leidinggevende Bakkerij leer je alles om de lekkerste broden en taarten te maken én te verkopen. Je leert hoe je een bakkerij draaiende houdt en leidinggeeft, maar ook hoe het begroten en inkopen van grondstoffen werkt. Deze éénjarige opleiding is voor bakkers die al een diploma Zelfstandig Werkend Bakker hebben. 

Deze opleiding geeft je de mogelijkheid om door te stromen naar het hbo, geeft inzicht in de bedrijfsmatige kant van de bakkerij en is de juiste aanvulling als jij een eigen bakkersonderneming wil beginnen.  

We leren je het proces van bakkerijproducten bereiden en verkopen van A tot Z kennen. Dat houdt in dat we je alles leren over het bestellen en opslaan van grondstoffen, de juiste samenstellingen, de bereidingswijze, de hygiëne en hoe je naast de beste kwaliteit ook een aantrekkelijk assortiment weet te realiseren. Daarnaast hoort bij leidinggeven natuurlijk ook de administratie. We leren je wat de beste manier is om de voorraden en het geld te beheren, zodat je precies in kaart hebt hoeveel je per dag, week, maand en jaar binnenkrijgt.  

Je staat dus minder met je handen in het deeg. Je wordt opgeleid tot een leidinggevende die achter de schermen alles regelt, zodat de bakkers weten wat ze moeten maken en wanneer.  

Vakken en keuzedelen
Vakken die je volgt zijn:  

 • Praktijkopleider (leermeester) 
 • Leidinggeven  
 • Financieel management 
 • Personeelsmanagement  

Daarnaast volg je nog algemene vakken, zoals: Nederlands, rekenen en burgerschap. Ook volg je een keuzevak. Hiermee kun je jouw kennis verdiepen of verbreden.  

Wat maakt deze opleiding méér dan mbo?
Na deze opleiding staat je niks meer in de weg om als leidinggevende of ondernemer aan de slag te gaan. Je kunt jouw passie nu in uitvoering gaan brengen!  

Toelatingseisen

Om toegelaten te worden, moet je de opleiding  Zelfstandig Werkend Bakker (mbo niveau 3) behaald hebben.

In het kort

Leerweg
BBL
Niveau
Niveau 4
Duur
1 jaar
Startmoment
2024, na de zomervakantie
Locaties

Leiden Bètaplein / Lammenschans (BBL)

Over jou

 • Je houdt van ambachtelijk werk
 • Je kunt goed samenwerken
 • Voedselproductie en -verkoop
 • Je bent zelfstandig
 • Je werkt zorgvuldig 

In de praktijk

Na de éénjarige BBL-opleiding stroom je door naar het hbo of ga je aan het werk!  
 
Je gaat aan de slag als leidinggevende van een broodbakkerij, banketbakkerij of patisserie. Als leidinggevende bakkerij ben jij de schakel tussen het management en het personeel. Je geeft leiding aan medewerkers in de bakkerij en zorgt ervoor dat het bedrijf goed draait. Ook ben je verantwoordelijk voor de bedrijfs- en productieprocessen, zoals de in- en verkoop, de recepten en de producten waar jij samen met je collega’s iedere dag aan werkt. Daarnaast zorg je ervoor dat de klanten tevreden zijn en iedereen zich aan de hygiëneregels houdt. Als leidinggevende heb je een groot verantwoordelijkheidsgevoel en sta je iedere dag met plezier in alle vroegte op om jouw bakkerij, personeel en klanten weer van verse en lekkere producten te voorzien.

Als je klaar bent

Aanvullende informatie

 • Kosten
 • BBL
 • Buitenland
 • Keuzedelen
 • Ondernemerschap
 • Schoolrestaurants
 • Vakken

Kijk voor een uitgebreider overzicht van de kosten van dit schooljaar bij het kostenoverzicht op mborijnland.nl/kosten. Op deze pagina vind je ook meer informatie over betalingsmogelijkheden en studiefinanciering.

Kosten van boeken en materialen

De kosten van boeken en materialen verschillen per opleiding. Je kunt bij één van de leveranciers op onze speciale schoolboekenpagina op mborijnland.nl/schoolboeken jouw boekenpakket bestellen.

BBL staat voor Beroepsbegeleidende Leerweg. Minimaal drie dagen per week heb je een baan bij een bedrijf of instelling. Je gaat één of twee dagen of avonden per week naar school. Zo leer je vooral in de praktijk. Je verdient vaak al een salaris. Tijdens de opleiding word je begeleid door onze docenten en een praktijkopleider van je bedrijf.
Het is heel belangrijk om meteen bij de start van je opleiding een praktijkplaats bij een erkend leerwerkbedrijf of instelling te hebben. Dan pas kun je de opleiding goed volgen.
Lees hier meer over het verschil tussen een BOL-opleiding en een BBL-opleiding

Wil jij tijdens je mbo-opleiding stage lopen in het buitenland of vakken volgen aan een buitenlandse school?
Lees meer over internationalisering

Een deel van je opleiding kan je zelf invullen. Je kunt keuzedelen kiezen die aansluiten bij jouw vakspecialisme, interesses, hobby’s en toekomstdromen!
Lees meer over keuzedelen

Tijdens je studie al een eigen bedrijf starten? Of een winkel runnen? Bij mboRijnland krijg je de kans om jouw ondernemendheid te versterken.
Lees meer over ondernemerschap

Restaurant Schoolbord en Restaurant Meesters zijn schoolrestaurants waar onze studenten koken en serveren onder begeleiding van vakbekwame docenten.

Je kunt een reservering maken om eens lekker te komen lunchen of dineren

Vaak kun je keuzeonderdelen kiezen om je verder te specialiseren. Je krijgt ook de vakken Nederlands, Engels, rekenen en loopbaan & burgerschap.

Nieuws