Tweede prijs voor studenten Bouwkunde bij Hibertad Challenge

Voor het derde jaar op rij haalt mboRijnland een prijs binnen bij de Hibertad Challenge. Myriam van Witteloostuijn, docent Bouwkunde in Gouda: “We laten hiermee zien dat we goed bezig zijn bij de opleiding Bouwkunde en dat we niet onderdoen voor de andere Bouwopleidingen in Nederland. Bovendien zijn we natuurlijk enorm trots op onze studenten die weer zo’n mooi ontwerp hebben gemaakt. Ze zijn een ervaring rijker!”

Al maanden zijn de studenten Bouwkunde bezig met de opdracht van de Hibertad Challenge. Hibertad is een organisatie die zich richt zich op het thema duurzaamheid en wil jongeren bewustmaken en inspireren welke duurzame oplossingen in de bouw kunnen worden gebruikt. De jaarlijkse wedstrijd op het gebied van circulair bouwen is voor alle mbo-scholen.

Dit jaar was de opdracht om een energieneutrale tussenwoning te ontwerpen met zoveel mogelijk losmaakbare ecologische materialen en zo min mogelijk installaties. “Onze studenten hebben een ontwerp gemaakt waarbij de woning helemaal uit elkaar te halen is en er geen enkel schroefje aan te pas komt”, vertelt Myriam trots.

De scholen die meededen waren: mboRijnland Gouda, MBO Utrecht, Technova College Ede, Deltion College Zwolle en Alfa College Hoogenveen. Op 18 mei presenteerden de studenten hun ontwerpen voor een vakjury. Technova College won de eerste prijs, mboRijnland werd tweede en Deltion eindigde op de derde plaats.

De vier studenten die voor mboRijnland hebben meegedaan zijn: Julius van ‘t Sant, Merlijn Bos, Erik Akkermans en Robbin van der Hoek. Julius: “Ik vond de challenge een erg leuke ervaring. De invulling van de lessen veranderde door de challenge en ik had het gevoel dat we echt ergens mee bezig waren, dat ons idee van het huis dat we hebben ontworpen echt gebruikt kan worden.”

Op de vraag wat Julius van de opdracht vond antwoordde hij: “Ik vond de opdracht erg vernieuwend en het toepassen van nieuwe bouwmethodes sprak me erg aan. Veder vond ik het belangrijk om na te denken over de circulariteit van de gebouwen die in de toekomst gebouwd zullen worden.” Julius wil na zijn studie nog verder leren. “Ik wil graag doorstromen naar het HBO om de studie Vastgoed en Makelaardij te volgen. Mijn plan is om in de vastgoed industrie te gaan werken.”

In deze video kun je het ontwerp van de tussenwoning bekijken en er doorheen ‘lopen’