Basisschoolleerlingen Asma en Hemely voor één dag de baas van mboRijnland

Vandaag was een speciale dag voor basisschoolleerlingen Asma en Hemely uit groep 8. Zij mochten voor één dag de baas zijn van mboRijnland. Tijdens het landelijke initiatief ‘Baas van Morgen’ van JINC ervaren leerlingen van de basisschool of het vmbo voor één dag hoe het is om de leiding te hebben. Otto Jelsma, directeur van mboRijnland, stond zijn stoel vandaag voor één dag af aan deze twee ‘Bazen van Morgen’ en liep een dagje met ze mee.

Dat de leerlingen hun taak serieus namen bleek al snel. Zo zei Hemely aan het begin van de dag al tegen bestuurder Otto Jelsma: “Pas maar op en luister goed naar me, want vandaag kan ik je ontslaan.”

Het programma van de dag
Na de start met een ontbijt met de andere 11 organisaties en hun bazen uit Leiden, gingen de dames met Otto mee naar mboRijnland op het Bètaplein. De dag stond in het teken van techniek. Twee studenten Techniek gaven een rondleiding in de werkplaats van Techniek op Lammenschans en gingen onder begeleiding van drie studenten zelf een modelauto met luchtmotor in elkaar zetten.

Ook brachten de leerlingen een bezoekje aan het Technolab. Beide meiden waren heel enthousiast. Ze hebben veel vragen aan docenten gesteld. En maakten driftig aantekeningen in hun aantekeningenboekje. Aan het eind van de dag gaven de twee ‘bazen’ advies over de vraag die ze hadden meegekregen: hoe krijgen we meer jongeren enthousiast voor techniek-opleidingen? Want die hebben we hard nodig met de huidige tekorten op de arbeidsmarkt.

Advies bazen Asma en Hemely
Het advies van de dames luidt om kinderen al zo jong mogelijk bij techniek te betrekken. Eigenlijk op de kleuterschool al, zodat kinderen zien hoe leuk techniek kan zijn. Ook hadden Asma en Hemely allemaal leuk ideeën over het maken van posters, folders en filmpjes om techniek te promoten.

Het was een zeer geslaagde en leerzame dag voor zowel Asma en Hemely, maar zeker ook voor directeur Otto Jelsma. “Ontzettend leuk om een dagje op te trekken met deze twee jongen bazen van morgen. Mooi om Asma en Hemely onze school te laten zien en waardevolle adviezen van hen mee te krijgen over hoe we meer jongeren enthousiast kunnen krijgen voor onze techniek-opleidingen. Die nemen we zeker mee!”

Het allerleukste van vandaag vond Hemely: “Dat we door de school lopen en alle oudere kinderen zien en denken dat ik dan de baas ben.“ Asma voegde eraan toe: “Ik vond het leuk om écht iets te doen, het bouwen van de auto met de studenten van Mechatronica.” Otto Jelsma sloot de dag tevreden af: “Het was een geslaagde dag waarbij we nogmaals hebben kunnen zien hoe belangrijk het is om in het talent van de toekomst te investeren.”