Studenten mboRijnland strijden in finale ‘Battle basisvaardigheden’

Vandaag strijden zestien eerstejaars studenten van mboRijnland in Alphen aan den Rijn met elkaar in de finale van de ‘Battle Basisvaardigheden’. Deze bijzondere wedstrijd, georganiseerd in samenwerking met Uitgeverij Malmberg, is bedoeld om de basisvaardigheden zoals Nederlands, Engels, rekenen en burgerschap in de schijnwerpers te zetten.

Uit de voorrondes, die vlak voor de kerstvakantie werden gehouden, zijn per klas vier finalisten, één per vak, naar voren gekomen. Deelname voor alle vier eerstejaars klassen was verplicht. Daarnaast kregen ook tweede- en derdejaars studenten de mogelijkheid om mee te doen.

Basisvaardigheden onderbelicht

In het mbo, en het onderwijs in bredere zin, worden de basisvaardigheden vaak onderbelicht. De focus ligt vooral op het aanleren van vakspecifieke kennis, terwijl juist de basisvaardigheden essentieel zijn als bouwstenen voor verdere ontwikkeling van een student. Ze spelen een cruciale rol in de voorbereiding van studenten op een succesvolle toekomst.

“We organiseren deze wedstrijd vooral omdat we het leuk vinden. Daarnaast is het een andere manier om studenten enthousiast te krijgen voor de basisvaardigheden“, aldus Wim Vogelzang, docent mboRijnland. Toen mboRijnland hoorde dat Malmberg deze wedstrijd voor basisvaardigheden al langer organiseert, werd een aantal docenten enthousiast en besloot dit ook voor studenten van mboRijnland in Alphen te organiseren.

Leesvaardigheid afgenomen onder jongeren

Recent onderzoek toont aan dat Nederlandse scholieren van 15 jaar tekortschieten op het gebied van leesvaardigheid, waarbij het niveau bovendien is afgenomen ten opzichte van voorgaande jaren*.

mboRijnland vraagt met deze wedstrijd extra aandacht voor de basisvaardigheden en hoopt studenten bewust te maken van het belang van deze vakken. De battle lijkt een goeie zet, zoals blijkt uit een van de reacties van studenten: “Ik vind rekenen niets aan, maar zo in een wedstrijd is het wel leuk.”

De winnaars werden direct na afloop van de wedstrijd bekendgemaakt en in het zonnetje gezet. 

Over mboRijnland

mboRijnland is een onderwijsinstelling in regio Rijnland met 12 locaties in zes gemeenten: Alphen aan den Rijn, Gouda, Leiden, Leidschendam-Voorburg, Woerden en Zoetermeer. Naast middelbaar beroepsonderwijs verzorgt mboRijnland ook vavo (vwo, havo en vmbo-t voor volwassenen) via Next College. Daarnaast bieden we Beroepshavo aan voor diverse opleidingen en maatwerk onderwijs. Er zijn 1800 mensen werkzaam bij mboRijnland en jaarlijks volgen er ruim 17.000 studenten onderwijs. mboRijnland legt met zijn onderwijs de basis voor een inclusieve en duurzame samenleving, waarin iedereen meetelt, van waarde is en de kans krijgt om zijn of haar talenten te ontwikkelen. Kijk op www.mborijnland.nl voor meer informatie.

*Bron: Internationaal trendonderzoek PISA (Programme for International Student Assessment), waarbij onderzoekers van de Organisatie voor Economische Samenwerking in Ontwikkeling (OESO) elke drie of vier jaar de vaardigheden van 15-jarigen wereldwijd meten.

Beeld: mboRijnland

Foto: Studenten mboRijnland aan de slag met ‘Batlle basisvaardigheden’