Solliciteren kun je leren

Sollicitatiegesprek

Eerstejaarsstudenten Economie uit Gouda gaan van 20 april t/m 10 juli 2020 op stage. Om een stageplaats te krijgen, moeten ze solliciteren bij het bedrijf waar ze ervaring op willen doen. Om de studenten de kneepjes van het vak te leren, waren er vrijdag 14 februari 17 enthousiaste praktijkopleiders/zakenrelaties uitgenodigd om met de studenten aan de slag te gaan.

De ochtend bestond uit 5 gesprekrondes van 30 minuten. Tijdens een gespreksronde werd een sollicitatiegesprek gevoerd met de student. Direct daarna kregen ze feedback op het gevoerde gesprek, de houding en de sollicitatiebrief met CV. Het geheel werd ondersteund door 3e-jaars studenten van de opleiding Managementassistent. Zij ontvingen zowel de ‘sollicitanten’ als de bedrijven die aan het project hebben meegewerkt en zorgden ervoor dat alles soepel verliep.

Hybride onderwijs
De sollicitatiegesprekken zijn onderdeel van een zes weken durend project dat is opgezet vanuit de Kwaliteitsagenda met als thema hybride onderwijs. Hierbij ontwikkelen het bedrijfsleven en de onderwijsinstelling samen de opleiding, zodat er een meer zichtbare koppeling tussen theorie en praktijk ontstaat. Studenten hebben daardoor een succesvoller vervolg op de arbeidsmarkt. “Goed initiatief. Op een leuke manier kan ik studenten een spiegel voorhouden zodat ze zelf ontdekken wat beter of anders kan, zonder dat je hen het voorkauwt,” zegt Ingrid van ’t Slot van DuchatO Business Support, een van de deelnemende bedrijven.

Docent Nederlands, Anja Vergeer en BPV-coördinator Annette Bakker die dit project organiseren, zijn blij met de grote opkomst van bedrijven. “Een geslaagde ochtend! De studenten hebben in een authentieke setting hun gesprekken gevoerd en kunnen nu met waardevolle feedback op zoek naar een geschikte stageplek.”