Samen werken aan het Energietransitiehuis in Alphen aan den Rijn

In het Energietransitiehuis in Alphen aan den Rijn vinden straks innovatie, scholing en uitwisseling van kennis en ervaring plaats. Denk bijvoorbeeld aan (bij)scholing en omscholing in een niet-schoolse leeromgeving. Cursussen over techniek én over nieuwe wet- en regelgeving en de nieuwe economie. En proefopstellingen om te experimenteren met nieuwe technieken. Maandag 20 januari vierden de samenwerkende partijen de totstandkoming van het deelakkoord.

Het Energietransitiehuis is een plek waar werknemers, leerlingen, studenten, docenten, inwoners, ambtenaren en werkgevers samenkomen. Ondernemers, onderwijs en overheid werken hier samen aan praktische innovaties die de lokale innovatiekracht, arbeidsmarkt en onderwijsinfrastructuur versterken rondom de energietransitie en duurzaamheid.

Waarom een Energietransitiehuis?

De gemeente heeft de ambitie om te verduurzamen samen met alle betrokkenen in Alphen aan den Rijn. Iedereen wil energie gebruiken en de energierekening kunnen blijven betalen. De arbeidsmarkt staat te springen om mensen die komen werken in de energietransitie en op het gebied van duurzaamheid. De vaardigheden die daarvoor nodig zijn nemen toe en veranderen snel. Daarom helpt het als bedrijven en scholen samen ontwikkelen en innoveren. Dat doen de samenwerkende partijen in het Energietransitiehuis. 

Wat is in het deelakkoord afgesproken?

‘Hoe krijg je alle medewerkers binnen een organisatie mee in het veranderend werk van de energietransitie?’ en ‘Hoe kun je van een bedrijventerrein een hub maken waar bedrijven energie met elkaar uitwisselen en wat moeten bedrijven en hun medewerkers hiervoor leren?’ In rondetafelgesprekken en interviews deelden bedrijven uit Alphen aan den Rijn de afgelopen maanden onder andere deze knelpunten in de energietransitie.

Een werkgroep met ondernemers van Ponsioen Installatietechniek, Van der Werff Groep, Goudkuil Bouwmanagement, ST Warmte, Lieftink Geveltechniek onder leiding van de VOA gaat nu met de collectieve knelpunten van het bedrijfsleven aan de slag. De komende jaren zullen onderwijsaanbieders zoals mboRijnland, Rijnvicus, Energiek Alphen, TU Delft en Haagse Hogeschool specifieke leeromgevingen inrichten. 

Dit staat in het ‘Human Capital Agenda Deelakkoord Energietransitiehuis’ dat is gericht op de arbeidsmarkt, het onderwijs en leven lang ontwikkelen. Dit deelakkoord is onderdeel van de Human Capital Agenda 2.0 van Economic Board Zuid-Holland.

Met wie wordt aan het Energietransitiehuis gewerkt?

Samen met de partners Vereniging Ondernemingen Alphen aan den Rijn (VOA), mboRijnland, Economic Development Board Alphen aan den Rijn (EDBA), Rijnvicus, SCOPE scholen en Energiek Alphen werken we aan de oprichting en realisatie van het Energietransitiehuis. Het Energietransitiehuis wordt gesteund door de Economic Board Zuid-Holland.