‘Lessen van Lieke’ beleeft derde seizoen op YouTube, Insta en Tiktok

YouTube, Insta en TikTok als kanalen om je lesmateriaal te delen met mbo-studenten. Lieke Merkens, docent Verpleegkunde bij mboRijnland, maakt al voor het derde seizoen de YouTube-serie ‘Lessen van Lieke’ voor haar studenten en deelt dagelijks aansprekend onderwijsmateriaal op social media.

Wat in coronatijd begon als een manier om op afstand lesmateriaal in aansprekende vorm aan haar studenten en andere geïnteresseerden in de zorg aan te bieden, is uitgegroeid tot een succesvol format dat nu ook voor andere opleidingen wordt uitgerold. Naast de Lessen van Lieke starten in februari 2023 ook de Lessen van Robert, docent Technical Engineering. In april 2023 volgen de Lessen van Misha, docent Haarverzorging.

Waardevoller onderwijs
Lieke Merkens: “Het is waardevoller onderwijs; met de video’s maak ik beeldend waar de docent het in de les over heeft. Je ziet me aan het bed in interactie met de patiënt, ik verricht allerlei verpleegkundige handelingen en vertel waarom ik die doe; dit is van toegevoegde waarde op het bestaande lesmateriaal uit de boeken.”

Lieke plaatst naast haar video’s op YouTube en dagelijkse posts op Insta, ook materiaal op TikTok. Daar heeft ze inmiddels bijna 17.500 volgers. “TikTok is als een raket gegaan, ik ging zelfs viral met een video die wel 4,8 miljoen keer is bekeken over de hele wereld.”

Lessen van Robert in techniek
Inmiddels staat Lieke niet meer voor de klas, maar wijdt ze zich geheel aan het maken van lesmateriaal voor YouTube en de social mediakanalen. De Lessen van Lieke zijn zo goed ontvangen door zowel studenten als docenten en instellingen, dat het format is uitgebreid naar Lessen van Robert en Lessen van Misha.

Op 9 februari lanceert Robert Krens, docent Technical Engineering, zijn eerste video over werken in de Techniek. “We hebben gekozen voor techniek, omdat het voor veel studenten toch vaak een beetje abstract blijft hoe je werk er dan uitziet. Voor autotechniek kunnen mensen zich daar goed iets bij voorstellen. Ik ga als Technicus Engineering onder andere aan de slag bij een vliegtuigsimulatorenbedrijf en loop een dag mee met een bedrijf dat lichtplannen maakt voor de grootste horecazaken en discotheken van Nederland.”

Als derde opleiding is gekozen voor het kappersvak, omdat het zo goed en praktisch in beeld te brengen is. In april 2023 gaan de Lessen van Misha van start. Als docent Haarverzorging laat ze verschillende technieken in de praktijk zien, die als aanvullend lesmateriaal kunnen worden gebruikt.

Educatieve waarde
Lieke Merkens: “Ik ga in de eerste aflevering van dit seizoen aan het werk in het Groene Hart Ziekenhuis in Gouda. Mijn lesmateriaal heeft educatieve waarde, het is aanvullend materiaal waarmee je als student in gesprek kunt gaan met je docent. Daarnaast laat ik zien wat een mooi vak Verpleegkunde is. Er zijn veel mensen in de zorg nodig, dus hopelijk dragen mijn video’s bij aan een groeiend aantal studenten dat kiest voor Verpleegkunde.”

De video’s worden gemaakt in samenwerking met bedrijven uit de sector. “We doen het met de praktijk, we maken samen met de bedrijven waar ik kom onderwijs. Hiermee bouwen we ons netwerk uit en komen we in contact met interessante organisaties waar onze studenten mogelijk stage kunnen lopen en aan het werk kunnen”, licht Lieke toe.

Hoe het begon
De eerste serie Lessen van Lieke startte in studiejaar 2020-2021 en vond plaats in een soort huiskamer-setting. In gesprek met een professional werd bijvoorbeeld een kalfsbrein ontleed met tekst en uitleg. In het tweede seizoen wijzigde het format en ging Lieke, op verzoek van haar volgers, zelf naar de bedrijven toe en in de praktijk aan het werk. Ze laat uiteenlopende verpleegkundige handelingen zien. Zo ging Lieke bijvoorbeeld op bezoek bij de PI Scheveningen en verzorgde een schotwond van een gedetineerde. Het nieuwe format laat een dynamischer beeld zien en past beter bij de doelgroep. Eind studiejaar 2021-2022 is besloten om dit format verder uit te breiden naar andere opleidingen.

Over de Lessen van Lieke
Met de ‘Lessen van’ projecten delen de docenten dagelijks onderwijsmateriaal via hun eigen social mediakanalen. Eén keer in het jaar lanceren ze een YouTube-serie die bestaat uit drie afleveringen. Daarin gaan de docenten bij bedrijven aan de slag en laten de beroepspraktijk zien.

Lancering derde seizoen Lessen van Lieke: 7 februari

Lancering eerste seizoen Lessen van Robert: 9 februari

Lancering eerste seizoen Lessen van Misha: 11 april