Kim Halverhout is een stralende verschijning van 18 jaar. Ze zit in het tweede jaar van de vierjarige opleiding Verpleegkundige op locatie Alphen aan den Rijn. Kim heeft de zeldzame aandoening lipoedeem. Dit is een chronische stoornis waarbij vet zich ophoopt in heupen, benen, billen en armen. De aandoening zorgt voor veel pijn, kramp en vermoeidheid, waardoor Kim niet altijd het reguliere programma kan volgen. De school doet alles wat nodig is zodat Kim in haar eigen tempo en op passende wijze haar opleiding kan afronden.
In januari spraken we Kim voor het eerst en vertelde ze dat ze aan het sparen was voor haar operaties. Met zes behandelingen in het ziekenhuis kan veel vetweefsel worden weggehaald, een pijnlijke ingreep. Aangezien deze ingrepen behoorlijk wat geld kosten, is de kapper van Kim een crowdfunding gestart om haar te helpen. Half juli sprak ik nogmaals met Kim en Lulu, haar slb’er, om te vragen hoe het nu met haar gaat.
Kim heeft vanaf februari tot en met juli vier behandelingen ondergaan en dat viel niet mee. “Ik heb onderschat wat de operaties met me zouden doen en hoelang het herstel zou duren”, vertelt Kim. Elke zes weken kreeg de studente Verpleegkundige een behandeling, waarbij vetweefsel werd weggehaald. Door deze zware periode van operaties, het langzaamaan weer herstellen, weer een beetje wat kunnen doen en dan weer de volgende operatie, lukte het Kim niet goed om zich te concentreren op haar opleiding. In samenspraak met haar slb’er Lulu heeft Kim dan ook besloten om het tweede jaar opnieuw te doen. Een flinke tegenvaller.
Kim: “De eerste keer wist ik nog niet wat me wachten stond, dus ik ging er open in en dacht ‘ik zie het wel’. De tweede keer wist ik natuurlijk al wel een beetje hoe het zou gaan, maar was ik ook alweer een beetje vergeten hoe het was. Maar de derde en vierde keer werd het steeds zwaarder, de operaties werden ook zwaarder en ik merkte dat ik er zelf steeds meer tegenop zag om wéér helemaal onderaan te beginnen en dan weer op te krabbelen.”
“De eerste week na de operatie kon en mocht ik helemaal niks doen”, vertelt Kim. “Meestal probeerde ik na twee weken het schoolwerk weer wat op te pakken door online les te volgen of af en toe naar school te gaan. Maar dat waren dan vaak halve dagen, want het was nog erg vermoeiend. In het begin lukte het nog wel om bij te blijven, maar toen de school weer helemaal openging en ik in m’n eentje thuis online les volgde als ik weer een beetje hersteld was, merkte ik dat het steeds lastiger werd. Sommige opdrachten werden in groepjes gedaan, dat kon ik niet. Ik volgde vaak de lessen online vanuit huis, maar verstond wat er gezegd werd vaak niet goed. Ik merkte ook dat het voor docenten steeds lastiger werd om rekening met me te houden.”
Lulu vult aan: “Op een gegeven moment heb ik de knoop doorgehakt en tegen Kim gezegd dat ik haar ziek zou melden tot het einde van het schooljaar.” Kim: “Dat luchtte wel op, het herstel na de twee laatste operaties ging daardoor ook een stuk beter. Er zat minder in mijn hoofd, kon school wat meer loslaten.”
Lulu: “We hebben nu ook samen besloten dat Kim het tweede jaar gaat overdoen, met behoud van een aantal vakken en stage-uren die ze dit jaar al heeft gedaan en meeneemt naar volgend jaar.” Kim heeft er behoorlijk veel moeite mee gehad om te accepteren dat ze haar opleiding niet in vier jaar gaat halen. “Ik vond het wel een lastige keuze, ik ben daar wel perfectionistisch in, ik kan niet zo goed tegen tegenslagen. Het moet allemaal goed gaan en op mijn manier. ”Aan de andere kant is het ook een opluchting voor haar. “Ik vind het heel fijn dat het nu zo geregeld is en dat school zo met mij meedenkt.”
Lulu vertelt hoe school erin staat: ”Het traject voor Kim is helemaal op maat. mboRijnland staat voor een warme overdracht, een opleiding op maat die past bij de mogelijkheden van Kim. We gaan niet uit van haar beperkingen, maar van haar mogelijkheden. Er zijn er veel meer studenten die met tegenslagen te maken hebben. We vinden het belangrijker dat de opleiding op een goede manier wordt behaald en dat de studenten klaar zijn voor de arbeidsmarkt.”
Kim loopt dan wel wat vertraging op in haar studie, maar door de ervaringen van afgelopen periode en alle ups en downs heeft ze zich op persoonlijk vlak enorm ontwikkeld. Kim lacht: “Ik ben al gevraagd of ik na mijn studie wil komen werken op de plek waar ik de behandelingen heb gehad. Ik moet zeggen dat ik er steeds meer over nadenk of ik dat zou willen. Het lijkt me heel mooi om als ervaringsdeskundige andere vrouwen te kunnen helpen die dezelfde aandoening hebben als ik.”
De crowdfunding voor Kim staat nog open. In augustus en november staan de twee volgende behandelingen gepland. In totaal zijn zeven behandelingen nodig, een meer dan verwacht. De laatste behandeling aan haar armen staat nog niet gepland.
Draag je Kim een warm hart toe en wil je haar steunen in haar strijd tegen lipoedeem? Bekijk hier haar crowdfunding actie.