Feestelijke diploma-uitreiking studenten Thuiszorg Leerweg

Tijdens de feestelijke diploma-uitreiking op 9 juli werden de studenten van de Thuiszorg Leerweg bij mboRijnland in Zoetermeer in het zonnetje gezet. Na een intensieve opleiding van anderhalf jaar mochten ze hun diploma ‘Assistent Dienstverlening en Zorg’ in ontvangst nemen. De studenten werken en leren tegelijk in deze opleiding. De gediplomeerden kunnen direct aan de slag bij een van de thuiszorg organisaties.

De Thuiszorg Leerweg heeft een unieke benadering. De meeste studenten zijn relatief kort in Nederland en hebben diverse culturele achtergronden. Tijdens de opleiding, die in samenwerking met thuiszorgorganisaties Thuiszorg Inis, Allcura Thuiszorg, Vierstroom en werkbedrijf De Binnenbaan is opgezet, doen de studenten zowel vakinhoudelijke kennis als taalkennis op. Ze werken twee à drie dagen per week en komen anderhalve dag per week naar school, waarbij de extra halve dag specifiek is gericht op het leren van de Nederlandse taal. Dit is essentieel voor hun werk in de thuiszorg en de communicatie met cliënten.

Student Sunethra Hitihamu: “Het was een hele leuke opleiding. Ik heb veel geleerd en de docenten waren allemaal heel lief. Ik ga de klas heel erg missen!”

“We zijn als partner heel erg trots op onze werknemers. Deze opleiding en samenwerking is echt een mooie ontwikkeling voor zorgland”, aldus praktijkopleider Marijke Kolen van Vierstroom.

Keuzedelen en excursies

De opleiding biedt ook praktische keuzedelen aan, zoals ‘Omgang met de cliënt’ en ‘Schoonmaken’. Deze keuzedelen zijn van belang voor de dagelijkse praktijk in de thuiszorg.

Brenda Koerts-Weeber, studieloopbaanbegeleider mboRijnland: “Het keuzedeel ‘Omgang met de cliënt’ is een extra keuzedeel waarin de studenten leren over ziektebeelden als dementie en waarin ze ook leren wat normaal is in de omgang met de cliënt en wat niet. Verder leren de studenten hoe te handelen bij grensoverschrijdend gedrag bijvoorbeeld of wanneer ze problemen signaleren.”

Daarnaast hebben de studenten deelgenomen aan diverse excursies, zoals een bezoek aan Corpus om meer te leren over het menselijk lichaam en Madurodam om Nederland en Den Haag wat beter te leren kennen en als onderdeel van het vak loopbaan en burgerschap. In februari zijn al vijf studenten versneld afgestudeerd. Vandaag ontvingen de andere acht studenten hun diploma.

Nieuwe groep succesvol gestart

In november 2023 is een tweede groep van veertien studenten succesvol gestart met deze niveau 1-opleiding. De opleiding biedt de studenten niet alleen een formele erkenning van hun vaardigheden, maar ook een belangrijke stap in hun integratie en carrière in de Nederlandse zorgsector. Voor velen van hen, die al jarenlang in de thuiszorg werken zonder officieel diploma, betekent dit een bekroning op hun toewijding en harde werk. Het onderwijs en de kosten van de boeken worden door hun werkgevers vergoed, wat bijdraagt aan hun verdere professionele ontwikkeling en inzetbaarheid in de thuiszorg.