Eerste mbo-studenten doen mee aan introductieweek EL CID Leiden

In studentenstad Leiden staat de introductieweek voor studenten, de EL CID, dit jaar ook open voor mbo-studenten. In de pilot voor aankomende zomer kunnen startende mbo-studenten meedoen aan een EL CID-dag op 17 augustus. De inschrijvingen voor deze EL CID-dag openen op maandag 15 mei. Na Utrecht en Leeuwarden heet Leiden mbo-studenten nu ook welkom tijdens de introductieweek.

 

Om te beginnen kunnen honderd aankomende mbo-studenten van mboRijnland en de Leidse instrumentmakers School (LiS) meedoen aan de EL CID. De introductieweek in Leiden wordt traditiegetrouw gehouden aan het begin van het studiejaar, dit jaar van 14 tot en met 18 augustus.

 

De week werd tot nu toe georganiseerd voor aankomend studenten van de Hogeschool Leiden en de Universiteit Leiden. Deze onderwijsinstellingen geven de opdracht voor de organisatie van de introductieweek aan een wisselend bestuur van studenten. “We vinden het leuk om dit jaar ook mbo-studenten kennis te laten maken met de stad en het studentenleven. Als de pilot van deze zomer een succes is, wordt na de zomer met alle partijen gekeken wat er nog meer mogelijk is”, vertelt Canali Korkmaz als huidige voorzitter van het EL CID-bestuur.

 

Vakmanschap

Gijs Vlieland van mboRijnland in Leiden is enthousiast: “Het is belangrijk voor mbo-studenten dat ze gelijkwaardig worden gezien en behandeld aan hbo- en wo-studenten, zowel door studenten onderling als door bedrijven, kennisinstellingen en overheden. We hebben álle talenten hard nodig, zowel theoretische kennis als vakmanschap. De deelname aan EL CID maakt duidelijk dat Leiden deze gedachte steunt en de daad bij het woord voegt.” “Studenten van de Leidse instrumentmakers School komen uit het hele land om bij ons te studeren”, vult LiS-directeur Stef Vink aan. “Ze gaan hier op kamers. Zij willen graag meedoen en integreren in Leiden en de EL CID past helemaal in dat plaatje.”

 

Missie

In de politiek leeft al langer de wens om mbo-studenten dezelfde rechten en plichten te geven als hbo- en wo-studenten. Minister Dijkgraaf van Onderwijs, Cultuur en Wetenschap (OCW) pleit voor een gelijkwaardige positie van het mbo naast het hbo en de universiteit. Ook wethouder Fleur Spijker (Studentenzaken) zei eerder: “Ik vind het belangrijk dat mbo-studenten ook aan de EL CID gaan deelnemen. De EL CID is voor veel studenten een waardevolle kennismaking met de stad Leiden, hun nieuwe onderwijsinstelling en het studentenleven en ik gun elke student een heel mooie studententijd.”

 

Aandacht

Tijdens de EL CID maken nieuwe studenten onder meer kennis met de studentenverenigingen van de stad. De deelnemende mbo’ers kunnen zich dit jaar bij een aantal verenigingen inschrijven. Sommige verenigingen laten nu nog alleen studenten van hogescholen en universiteiten toe. Sophia Wouda van de Plaatselijke Kamer van Verenigingen (PKvV) licht toe: “Toelating van mbo-studenten is het afgelopen jaar onder de aandacht gebracht bij alle studentenverenigingen. Een aantal verenigingen laat ook mbo-studenten toe of werkt hieraan. Nog niet alle verenigingen zijn zover.”

 

De eerste stappen voor een gelijkwaardige start van aankomend studenten tijdens de introductietijd zijn te danken aan de samenwerking tussen de Leidse onderwijsinstellingen (mboRijnland, de Leidse instrumentmakers School (LiS), Hogeschool Leiden en Universiteit Leiden), de EL CID-organisatie, de PKvV en de gemeente Leiden.